REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Isărescu: În iulie vom avea inflaţie negativă; inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune în România

Isărescu: În iulie vom avea inflaţie negativă; inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune în România

Replica API 7 august 2018 | 00:00 300

Mugur Isărescu

Banca Naţională a României se aşteaptă la o inflaţie lunară negativă în luna iulie, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, acesta precizând că inflaţia lunară stagnează de luni bune în România.

"Se pare că în luna iulie, după datele noastre preliminare, vom avea chiar o inflaţie negativă şi scădere de preţuri. De fapt, acest lucru s-a întrevăzut, să spunem aşa, încă din luna iunie, când am avut o creştere lunară a inflaţiei foarte scăzută, aproape de zero. Acum lumea tot repetând că rata inflaţiei anuale e 5%, 5% cea mai mare din Europa, probabil că aceasta a creat o altă percepţie. Şi e adevărată. Dar după ştiţi şi o să vedeţi miercuri, noi prezentăm inflaţia cu multiplele ei faţete. Deci inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune în România. Cea lunară. Dacă ea a mai crescut, a mai crescut pentru că anul trecut a fost relativ mai scăzută. Deci e şi o chestiune de percepţie", a spus Isărescu întrebat fiind despre decizia de luni de menţinere a dobânzii cheie, care a surprins analiştii.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, luni, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, scrie AGERPRES.

De asemenea, Consiliul a mai hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an.

Totodată, a fost decisă păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit datelor publicate în 11 iulie de Institutul Naţional de Statistică, în luna iunie, raportat la mai, preţurile de consum au urcat cu 0,02%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,24%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,14%, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,20%. Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 5,4% în iunie 2018, în scădere uşoară, cu 0,01 puncte procentuale, faţă de luna precedentă (5,41%), pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,86%, a celor nealimentare cu 7,82% şi a serviciilor cu 2,58%.

La începutul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, prognoza anterioară indicând o inflaţie de 3,5% în 2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mincinosule , recunosti cand indemnai romanii sa faca credite in leul romanesc, cel mai sigur?, iti mai sustii obtiunea? Ce sa va intereseze pe voi, v-ati asigurat existenta de lux pentru zece generatii in timp ce oamenii mor, la propriu
1
0
Daca ar fi un DNA care sa serveasca acestei tari nu multinationalelor sau intereselor altor state si s-ar uita in curtea Bancii Nationale cred ca toata conducerea cu guvernator cu tot ar trebui impuscata de mai multe ori de la picioare la cap ca sa moara in chinuri. Isarescule ne crezi idioti si retardati, cine facea scenarii apocaliptice ca tara se prabuseste prin politica PSD iar acum cand nu au iesit jocurile intoacem vorbele, mare javra.
2
0
Doamne iarta-ma ca am putut vota asa un tradator ca asta, cand a candidat la prezidentiale prin anii '98-2000.
3
0
ne-am intoxicat de astfel de stiri date de acesti indivizi cu salarii exorbitante- vrem, ca in urma atator bveneficii cu care va laudati -cresteri de salarii, pensii etc- sa observam si noi in buzunare o crestere- ori in schimbul a doi lei, voi nemernicilor cocotati cu familii, amanti, amante pe salarii de neimaginat, desi sunteti analfabeti desi v-ati cumparat nistew studii,- nu puteti cobori cu picioarele pe pamant. In puscarie sper sa va desmeticiti
3
0
Pai ce-ai facut, bre? Abia ma obisnuisem cu ideea ca e iadul pe pamant, ca mi-a scazut salariul si imi ia si banca boii de la bicicleta de la robor si tu ??... ce faci?
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218