REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ISJ, surprins de situaţia copiilor din Dumbrăveni, care nu merg la şcoală: "E ceva nemaiîntâlnit"

ISJ, surprins de situaţia copiilor din Dumbrăveni, care nu merg la şcoală: "E ceva nemaiîntâlnit"

Replica API 28 octombrie 2013 | 00:00 113

9 copii, lăsaţi de izbelişte: ori stau acasă, ori merg pe jos 9 kilometri

9 copii, lăsaţi de izbelişte: ori stau acasă, ori merg pe jos 9 kilometri

Transportul şcolar funcţionează cu sincope în judeţul Constanţa. În urmă cu câteva zile, "Replica" de Constanţa a primit mai multe sesizări în privinţa comunei constănţene Dumbrăveni. Mai exact, locuitorii satului Furnica, localitate care aparţine de comuna Dumbrăveni, se plâng că transportul nu este asigurat pentru şcolari şi preşcolari. Inexistenţa unei şcoli în Furnica îi obligă pe aceştia să facă naveta la Dumbrăveni (distanţa este de circa 9 kilometri), iar microbuzul este sublim, am putea spune, doar că lipseşte cu desăvârşire. De acest lucru se plâng părinţii din Furnica şi dau vina exclusiv pe primarul localităţii Dumbrăveni, Gheorghe Cenuşă. Contactată de "Replica", o mămică susţine, sub protecţia anonimatului, că Cenuşă este singurul responsabil de situaţia creată.

Ce spune Inspectoratul Şcolar

Inspectoratul Şcolar al judeţului Constanţa nu se afla la curent cu situaţia relatată de cotidianul "Replica". Inspectorul Răducu Popescu, s-a declarat surprins, întrucât ISJ "a soluţionat toate problemele". El a declarat: "Este o situaţie nemaiîntâlnită. Sincer, sunt surprins de situaţie. Trebuie analizată. Şcoala a început acum mai bine de o lună şi jumătate. Noi am soluţionat încă de atunci toate problemele, cu cazarea, cu ce s-a ivit. În principiu, am găsit soluţii, întrucât nici un solicitant nu a părăsit sistemul educaţional preuniversitar. Este posibil ca aceste plângeri să fie şi de altă natură, care nu intră în competenţele Inspectoratului Şcolar". Reamintim că 9 copii, dintre care 7 şcolari şi 2 preşcolari, nu frecventează în prezent cursurile, deşi şcoala a început de mai bine de o lună. Mai mult, la cum se prezintă situaţia, aceştia vor lipsi pe întreg parcursul anului, riscând repetarea anului, deşi unii dintre ei sunt şi premianţi. Ea a declarat pentru "Replica": "Aceşti copii nu merg la şcoală. Am înţeles că nu se poate la Dumbrăveni, că nu vrea primarul. Am depus cereri şi la Independenţa. Noi nu am plătit transportul, dar nu avem şcoală aici (Furnica - n.r.) şi, prin urmare, ei trebuie să îl asigure. Asta spune şi în Monitorul Oficial. Fata mea stă la Dumbrăveni, a scăpat de problema transportului, dar ceilalţi nu stau în Dumbrăveni şi, prin urmare, nu merg la şcoală". Primarul localităţii Dumbrăveni nu neagă acuzaţiile. "Da, dom'le, eu sunt responsabil. Pentru că nu am cu ce! Mi-am vândut şi cămaşa de pe mine, fac şi pomeni. Nu există, pentru transportul şcolarilor, posibilitatea, pur şi simplu. Am vorbit cu unul de la învăţământ, inspector sau ce era şi mi-a zis cică să pun şi eu un om pe microbuz. Mi-a venit şi greaţă. Toată lumea vrea. Mă rog, nu e rău să vrei, dar dacă nu ai cu ce?", a declarat Gheorghe Cenuşă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367