REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Istanbul: Capacitatea de la terapie intensivă e ocupată, în proporţie de 80%, de pacienţi cu COVID-19

Istanbul: Capacitatea de la terapie intensivă e ocupată, în proporţie de 80%, de pacienţi cu COVID-19

Replica API 10 aprilie 2020 | 00:00 1347

Cel mai mare oraş din Turcia şi epicentrul epidemiei de COVID-19 din ţară ar putea rămâne în curând fără paturi la terapie intensivă în contextul răspândirii rapide a noului coronavirus, a avertizat un expert medical, informează DPA, citată de stiripesurse.ro.

Istanbul, un oraş de aproape 16 milioane de locuitori, are numai 4.600 de paturi de terapie intensivă, iar 80% dintre ele sunt deja ocupate, a declarat şeful Asociaţiei medicale turce (TTB), Sinan Adiyaman.

Rata de ocupare va creşte, avertizează Adiyaman, adăugând că Turcia este departe de a fi pregătită pentru situaţia cea mai gravă care probabil va urma.

Ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, a estimat anterior rata de ocupare a paturilor de la terapie intensivă la nivel naţional la 63%.

Turcia a raportat până acum 908 decese din cauza coronavirusului şi 42.282 de cazuri confirmate. În prezent, 60% din totalul cazurilor de COVID-19 din Turcia sunt înregistrate la Istanbul.

Pentru a uşura această povară, Adiyaman sugerează transferarea pacienţilor contaminaţi cu noul coronavirus din spitalele din Istanbul către trei sau patru clinici izolate din alte părţi ale oraşului.

Guvernul a anunţat deja că intenţionează construiască două spitale pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 la Istanbul în termen de 45 de zile.

Sinan Adiyaman spune însă că acestea ar fi trebuit să înceapă să fie construite la începutul lui februarie. "Suntem acum în a patra săptămână de răspândire a virusului în Turcia şi vedem că suntem foarte nepregătiţi aici", a afirmat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat recent îngrijorarea că Turcia s-a confruntat cu o "creştere dramatică în răspândirea virusului în ultima săptămână".

Datele Universităţii Johns Hopkins clasează Turcia pe locul al nouălea în topul ţărilor cele mai afectate de pandemie.

TTB îşi exprimă îndoiala şi în privinţa numărului oficial de decese raportate, afirmând că numărul de cazuri de COVID-19 este în mare creştere, dar graficele cu decesele nu cresc în consecinţă.

Autorităţile nu folosesc "codurile" recomandate de OMS când raportează decesele, afirmă el, adăugând că bilanţul morţilor este mai mare decât cel prezentat în datele oficiale.

Principalele cinci oraşe din Turcia s-a putea confrunta în curând cu o carantină totală pentru a limita răspândirea virusului şi a ajuta secţiile de terapie intensivă să facă faţă numărului de bolnavi de COVID-19, a relatat vineri cotidianul Cumhuriyet, citând experţi medicali.

Autorităţile de la Ankara au decis să nu impună până acum o interdicţie de circulaţie la nivel naţional, dar multe spaţii publice sunt închise. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cele sub 20 de ani cu afecţiuni cronice sunt vizate de restricţii.

Între timp, Turcia a trimis un avion cargo vineri pentru a transporta echipamente medicale în Marea Britanie şi Libia, într-un efort de a ajuta la combaterea noului coronavirus.

Anterior, Turcia a trimis ajutoare medicale pentru combaterea noului coronavirus aliaţilor din cadrul NATO Italia, Spania, Macedonia de Nord şi Muntenegrului, precum şi Serbiei, Kosovo şi Bosniei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu poti opri libera circulatie, dar trebuie facuta organizat respectind regulile cum le respectam cu totiii . iar cind se vor intoarce sa si plateasca din baniii lor CARANTINAREA ,asa e corect !
0
0
Or fi luat, si astia de la Stanbul, de la ciorile alea pozitive - care au luat taxiul din Piata Chiliei- pana la spital!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218