REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Isteria Portului continuă. Mihai Petre are o problemă şi cu Dan Şova

Isteria Portului continuă. Mihai Petre are o problemă şi cu Dan Şova

Replica API 27 martie 2014 | 00:00 171

Problematica Portului Constanţa, unde Primăria doreşte preluarea pachetului de 33% şi listarea la bursă a restului acţiunilor, pentru a "majora subvenţia la energia termică", ajunge la un nou episod. Fiind o promisiune din campania electorală, primarul Radu Mazăre a apăsat "pedala" preluării Portului pe timpul guvernării USL, fără sorţi de izbândă, însă, odată cu ieşirea PNL de la guvernare, situaţia s-a schimbat. Luni, Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că Primăria Constanţa va primi acţiuni ale Portului, astfel încât să ajungă, de la un procent de 20%, la un pachet de 33%. Vestea a venit ca o "rază de speranţă" pentru Mazăre, care nu s-a putut abţine şi a declarat cine îl deranjează, de fapt, în "chestiunea" Portului. "Înţeleg că domnul Şova a declarat asta public, a declarat-o şi premierul, am explicat şi care este, de fapt, miza. Miza, în Port şi de fapt de ce domnii operatori din Port, cu patronii lor milionari pe care îi ştiţi foarte bine, nu doresc ca aceste acţiuni, 13%, să vină la Primărie, iar restul să se privatizeze. Domnii doresc să menţină în continuare contractele de utilizare cu statul", a declarat Mazăre. Miercuri, Şova a anunţat că listarea a 14% din acţiunile companiei va fi realizată de un departament din Ministerul Economiei. "În acest moment Ministerul Transporturilor are 60%, primăria Constanţa - 20% şi Fondul Proprietatea 20%. Intenţia noastră este să dăm încă 13% Primăriei Constanţa şi să scoatem pe bursă 14%. În acest fel vom avea un echilibru perfect între autoritatea centrală şi autoritatea locală, adică Ministerul Transporturilor va avea 33%, Primăria Constanţa va avea 33%, asigurând în acest fel egala reprezentare a intereselor centrale şi locale în portul Constanţa, 34% ajungând în sferă privată", a declarat ministrul Transporturilor.

Afirmaţiile lui Şova l-au scos "din pepeni" pe preşedintele pe municipiu al Forţei Civice Constanţa, Mihai Petre, care şi-a dat drumul la gură şi a turuit vrute şi nevrute la adresa lui Şova şi Mazăre: "Proiectul lui Şova este un simplu troc politico-financiar, cu un dublu obiectiv: securizarea voturilor lui Radu Mazăre şi PSD la alegerile locale din 2016 şi accesul firmelor de casă ale PSD", a declarat Petre, care nu crede "o boabă" din povestea reducerii facturilor la energie termică. "Dacă 20% din profitul Portului nu ajunge pentru subvenţionarea nici măcar cu un leu a gigacalorei pentru toţi constănţenii, atunci cum va ajunge 33%? Va compensa diferenţa de doar 13% ceea ce acum nu poate fi compensat de cei 20%?", se întreabă Petre. "Dacă Guvernul va aproba "proiectul Şova", se poate spune că Radu Mazăre şi PSD sunt la 4% distanţă de a-şi face port privat", a menţionat Petre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367