REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni - curs inedit la Universitatea Ovidius din Constanţa

Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni - curs inedit la Universitatea Ovidius din Constanţa

Replica API 20 iunie 2018 | 00:00 231

Primul curs, „Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni “, desfăşurat în anul universitar 2017-2018, în cadrul unui parteneriat între Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi Uniunea Democrată Turcă din România, s-a încheiat marţi, 19 iunie, cu examenul de absolvire şi cu festivitatea de înmânare a diplomelor. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Conform declaraţiei titularului de curs, Dr. Metin Omer, cei 25 de cursanţi de etnii şi profesii diferite au studiat teme precum: momente din istoria turcilor, relaţiile pe care le-au avut cu vecinii, aspecte ale culturii şi tradiţiile acestora, relaţia cu Republica Turcia şi contribuţia pe care au avut-o de-a lungul timpului în dezvoltarea relaţiilor româno-turce. Pentru membrii comunităţii, aprofundarea propriului trecut este un demers important în păstrarea identităţii în timp ce pentru ceilalţi, cunoaşterea istoriei turcilor este un act prin care pot afla mai multe despre zona în care trăiesc, turcii fiind o comunitate a cărei istorie se confundă cu istoria Dobrogei.

„Încheierea primei ediţii a seriei de prelegeri despre istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni reprezintă o materializare majoră a colaborării, fireşti, între Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanța și Uniunea

P.SDemocrată Turcă din România. Pe parcursul mai multor luni, cursanții au putut descoperi, în urma prelegerilor susținute de dl. Metin Omer, doctor în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara, aspecte legate de istoria unei comunități istorice, pe teritoriul Dobrogei, precum și evoluția și trăsăturile care o disting în ansamblul grupurilor etnice care trăiesc în această provincie. Sperăm ca aceasta serie de prelegeri să continue și în viitor, în beneficiul tuturor celor interesați, din întreaga societate constănțeană și dobrogeană”, a declarat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”.

Au ales să studieze „Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni” atât membri ai comunităţii turce cât şi ai altor minorităţi etnice dar şi români interesaţi să descopere valorile identitare ale etnicilor turci. Absolvenţii cursului au profesii diferite, sunt profesori, ingineri, medici, traducători, jurnalişti şi studenţi. La finalul cursului, preşedintele UDTR, Fedbi Osman, a declarat:„ Ne bucură faptul că primul curs de „Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni” a fost un succes şi a trezit interes atât în rândul comunităţii turce cât şi a altor minorităţi etnice. Îi felicit pe absolvenţi pentru că au ales să studieze acest curs la nivel academic şi mai ales pentru faptul că şi-au dorit să cunoască îndeapoape istoria şi aspecte ale civilizaţiei turcilor din Dobrogea.”

În premieră în acest an, cursul „Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni”s-a ţinut într-o sală de curs amenajată şi dotată de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA). „Doresc să le mulţumesc reprezentanţilor TIKA ŞI Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa pentru sprijinul acordat în buna desfăşurare a cursului, „Istoria şi civilizaţia turcilor dobrogeni”. Acest proiect îndrăzneţ a fost posibil în urma semnării unui protocol de colaborare între Uniunea Democrată Turcă din România şi Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”, instituţii care colaborază permanent în domeniul păstrării şi promovării valorilor identitare. Ambelor conduceri le sunt recunoscător pentru sprijinul fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil”, a declarat la festivitatea de absolvire titularul cursului, Dr. Metin Omer.

P.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca romulanii nu modificau situatia pe teren si ar fi mentinut mostenirea turceasca precum bulgarii aveam si noi floarea gata sa infloreasca,porumbul la un metru jumate,dar asa ca am tuns ,ras si frezat mostenirea turceasca avem rezultatele din ziua de azi,ceausescu inlocuise lizierile cu canale de irigatii,acuma astea au disparut iar alte liziere nu au aparut decat fictive ,alea din dosarele lui porcusor nicolaescu
1
0
Istoria ca istoria, dar de unde civilizatia turcilor? Ei nu sunt nici macar educati, d-apai civilizati?!?
0
1
Asta se intampla la orice manifestare organizata de Istoria lui peste. Daca mergeti din curiozitate, o sa vedeti ca niciun profesor de la aceasta facultate nu vorbeste, putin de tot si foarte crispat, decanul ei, in rest, fac conferinte sa vorbeasca altii. Patetic, foarte patetic!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367