REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Istoricul de care consilierii Constanţei şi-au bătut joc, Gheorghe Dumitraşcu s-a stins din viaţă

Istoricul de care consilierii Constanţei şi-au bătut joc, Gheorghe Dumitraşcu s-a stins din viaţă

Replica API 18 ianuarie 2017 | 16:28 948

N-au vrut să-l facă cetăţean de onoare

N-au vrut să-l facă cetăţean de onoare

Gheorghe Dumitraşcu

A încetat din viaţă profesorul Gheorghe Dumitraşcu! Anunţul a fost făcut, ieri, de fiica acestuia. Dumnezeu să îl odihnească! Istoricul Gheorghe Dumitraşcu s-a născut la 25 septembrie 1939, în Nisipari (comuna Castelu), judeţul Constanţa.

Gheorghe Dumitraşcu a fost deputat PDSR, iar în aprilie 2016, propunerea ca acesta să devină cetăţean de onoare al municipiului a fost respinsă pe fondul disputelor politice. Amintim că anul trecut, în luna aprilie, un proiect privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa nu a fost aprobat! Pe ordinea de zi figurau mai multe proiecte privind acordarea unor titluri de cetăţeni de onoare, între care şi profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Unul dintre consilierii PNL a cerut din start ca punctul să fie scos de pe ordinea de zi, ceea ce nu s-a întâmplat, iar la vot... surpriză! Proiectul a picat! Din cei 21 de consilieri prezenţi, 15 au votat pentru, iar 6 împotrivă (din care 4 de la PNL). La acel moment, Dumitraşcu, aflat în sală, s-a ridicat şi a plecat, spunând că nici nu mai doreşte vreodată să fie pus pe ordinea de zi un astfel de proiect. În acest timp, primarul Decebal Făgădău îi transmitea scuze pentru gestul consilierilor care au votat împotrivă. În schimb, Gheorghe Dumitraşcu devenise, din 2013, cetăţean de onoare al comunei Castelu.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Tutuianu, deplange trecerea la cele vesnice a reputatului istoric Gheorghe Dumitrascu. “Am primit cu profunda durere vestea trecerii in nefiinta a prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrascu. Constanța pierde un mare istoric, un dascăl iubit de studenți, scriitor deopotrivă, un patriot dar și un important om politic în perioada 1990-2000. Marele profesor Gheorghe Dumitrașcu, cel care a format generații de tineri, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră. În aceste clipe grele, doresc să transmit familiei sincere condoleanțe!Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, a precizat președintele CJC.

Și primarul Decebal Făgădău a transmis un mesaj de condoleanțe! ''Am primit cu profundă durere vestea mutării la cele veșnice a profesorului Gheorghe Dumitrașcu. România pierde un mare istoric, mediul universitar pierde un profesor de înaltă calitate morală și pregătire didactică, scena politică pierde pe unul dintre puținii oameni politici care s-au ridicat peste nivelul vremurilor postdecembriste, constănțenii pierd un om bun, de mare caracter, model de verticalitate pentru toate generațiile, un om pe care prezentul nu l-a meritat, foștii elevi, printre care mă număr și eu, își pierd dirigintele, mentorul, pedagogul care făcea din fiecare lecție de istorie un eveniment viu. Îi suntem recunoscători pentru fiecare rând scris lăsat posterității, pentru fiecare oră de istorie predată, pentru fiecare lucrare îndrumată, pentru modelul de om politic curat și moral, pentru toată moștenirea scrisă, vorbită și spirituală. Îi mulțumim pentru cartea de istorie pe care însuși a scris-o prin propria-i viață. În prima ședință voi propune consilierilor locali ca o stradă din municipiu să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitrașcu. Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa!, a precizat primarul.

De asemenea, Universitatea Ovidius din Constanța a transmis prin reprezentanții săi un mesaj de condoleanțe: "Noi, cadrele didactice ale Universității „Ovidius” din Constanța, acum la trecerea la cele veșnice a domnului Dumitrașcu, facem o cuvenită reverență în fața celui care a fost fondator al instituției noastre academice, în 1990. Prin atitudinea sa, prin spiritul său ales, profesorul Gheorghe Dumitrașcu ne lasă moștenire modelul implicării cu toată ființa în ceea ce un om construiește. În același timp, profesorul Gheorghe Dumitrașcu va rămâne în memoria noastră ca un orator desăvârșit, cu o capacitate extraordinară de a capta audiența. Prin accentele critice ale discursului, dar și prin ironia fină, domnia sa demonstra că este un artist al cuvintelor, un om cu o cultură remarcabilă, un interlocutor pe cât de plăcut pe atât de incomod în dezbateri, un vorbitor înnăscut, cu care puteai să fii de acord, sau nu, dar era imposibil să-i ignori poziția. Ziua de 17 ianuarie 2017 este una în care Constanța pierde un intelectual emblematic pentru spațiul dobrogean. Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ce a făcut profesorul Gheorghe Dumitrașcu pentru Universitatea „Ovidius” și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!".

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un,fost,muzeograf,de,mare,clasa,un,caracter,rar,intilnit,in,ziua,de,azi,-dzeu,sa-l,ierte
4
1
Acest securist batran e unul din artizanii mentinerii Romaniei in bezna dupa revolutie! Am zis !!!
2
6
makidonii ne vrea cultura. deaia am puso pa zoia la ISJ. romanii e fraieri.
3
5
O mare valoare a Constantei Un om minunat Nu a fost niciodata in fapte si in inma comunist A fost chiar urmarit pentru hazul lui spumos pe seama securitatii si altelor lucruri pe care le stim cu totii A fost un munte de cultura PE BUNE
9
4
SINCERE CONDOLEANTE PENTRU FAMILIE !! DAR DE LA POLITICIENI NU O SA VEZI SINCERITATE NICIODATA!!
11
4
o scarba de om un pdsr ist adevarat. un franar al dezvoltarii romaniei
6
15
atunci ,cu cetatean de onoare,gasca liberala sub influienta lui hasoti s-au opus din prostie si invidia lui hasoti pt.marele istoric.oricum dumitrascu va ramine pentru istoria dobrogei iar hasoti va merge la groapa de gunoi
24
7
Un agitator neocomunist notoriu . Alaturi de alti sacali iliescieni a intarziat cu cel putin zece ani integrarea europeana si euro-atlantica a Romaniei . Nu trebuie sa ne bucure moartea nimanui , si ca atare , constatam ca si viata leprelor are limite biologice . Spre reflectie celor care inca ne streseaza prezentul si se lupta sa ne pastreze ,,multi si prosti'' si cat mai departe de valorile europene perene ... Daca a avut vreun dumnezeu , sa-l ierte , iar daca nu , sa se descurce singur !
12
21
Daca esti prost faci pe desteptul. Astfel de gesturi idioate duc la pierderi de voturi, domnilor liberali de conjuctura. Domnul Dumitrascu va fi iubit in continuare de multi constanteni!
23
10
Machidonii nu intelege. La istorie trebe sa cetesti? PNL a votat impotriva. RUSINE analfabetilor.
25
10
mi-a fost profesor. un om deasebit. Dumnezeu sa-l odihneasca!
21
5
Asa este Flo, hotii de machidoni se opun de fiecare data impotriva a ceea ce e bun. Prosti sant si o parte dintre romani care-i voteaza fie pt. Parlament, fie pt. C.L.sau C.J. Ei intotdeauna sant pe listele PDL. PNL. PMP, PNTCD. Oricum D-nul Dumitrascu ramane cu contributia la infiintarea Universitatii Ovidius, machidonii cu smecheriile si hotiile.
33
6
Dumnezeu sa-l odihneasca.
30
3
Dumnezeu sa-l odihneasca! Cat despre consilierii respectivi....o turma de machedonasi semidocti.
43
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218