REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ISU Dobrogea are în dotare o autospecială pentru accidente nucleare

ISU Dobrogea are în dotare o autospecială pentru accidente nucleare

Replica API 29 mai 2012 | 00:00 170

Până în toamnă, pompierii vor avea şi elicopter

Până în toamnă, pompierii vor avea şi elicopter

Constanţa are de acum o autospecială de ultimă generaţie destinată intervenţiilor în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice. Noua achiziţie a fost posibilă cu ocazia intervenţiei Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, până în toamnă, ISU Dobrogea va beneficia de încă 61 de echipamente şi utilaje, printre care şi un elicopter. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea (ISU Dobrogea) a făcut recepţia primului echipament, respectiv autospeciala NBCR, destinată intervenţiilor în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice şi acţiunilor specifice decontaminării personalului de intervenţie. Aceasta este construită pe un autoşasiu echipat cu un motor cu nivel redus de poluare, pe care s-a montat un compartiment în care se transportă utilajele, aparatele, sculele, accesoriile specializate cât şi alte echipamente necesare acestor tipuri de intervenţii. Totodată, autospeciala aigură transportul în siguranţă al membrilor echipajului şi a echipamentelor din dotare. "Această autospecială poate acţiona în caz de accident nuclear. Este printre primele autospeciale din cadrul Proiectului Regional finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional, în valoare de 12 milioane de euro. Pentru judeţul Constanţa avem o alocare de 2 milioane de euro. Mai urmează să primim şi ambulanţe. Noi suntem foarte mulţumiţi de această autospecială pentru că este unicat la nivelul regiunii. Mai este una la Brăila", a declarat Sevil Sumanariu, directorul Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Evenimentul de recepţie a autospecialei a avut loc în faţa Prefecturii Constanţa, unde a fost prezent şi Bogdan Iulian Huţucă, prefectul Constanţei. "Programul Operaţional cât şi intervenţia Consiliului Judeţean Constanţa este decisivă pentru modernizarea bazei materiale a ISU Dobrogea", a declarat prefectul. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa susţine că întâmplarea de faţă este o mare realizare pentru care CJC s-a zbătut foarte mult, însă până în toamnă, ISU Dobrogea va fi dotat cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie, printre care şi un elicopter.

"Este vorba de o structură care se mulează pe regiunea sud-est şi care în funcţie de strategia de apărare a existat un raport şi un studiu de fezabilitate, cu cooperarea specialiştilor de la ISU, şi care au generat necesarul echipamentelor pe cele 6 judeţe, inclusiv Constanţa. Însă Constanţa şi Brăila au avut parte de o dotare specială, acest complex de protecţie pentru activităţile nucleare biologice întrucât avem Centrala Nucleară. Iată că am reuşit să o achiziţionăm în cele din urmă. Populaţia trebuie să ştie că suntem în proces de licitaţie pentru a achiziţiona restul de echipamente şi utilaje, 61 la număr, inclusiv bărci de salvare dar şi un elicopter pentru situaţii de urgenţă. Sperăm ca până în toamnă să avem toate aceste dotări pentru că cele existente sunt vechi.", a declarat, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC Constanţa. Însă, achiziţionarea echipamentelor pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calitaţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, nu se opreşte aici, urmând ca în perioada următoare, conform proiectului, să se mai primească 3 autospeciale cu apă şi spumă de capacitate mare, o autospecială de intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, o autospecială pentru descarcerări grele, 3 autospeciale de capacitate medie, 2 ambulanţe de prin ajutor şi o ambulanţă de reanimare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614