REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ISU Dobrogea: "Primarii au datoria să monitorizeze terenurile pentru a nu fi incendiate după recoltare"

ISU Dobrogea: "Primarii au datoria să monitorizeze terenurile pentru a nu fi incendiate după recoltare"

Replica API 18 august 2012 | 00:00 186

Întrucât seceta nu vrea să părăsească teritoriul Constanţei, reprezentanţii ISU Dobrogea trag un semnal de alarmă cu privire la incendiile de vegetaţie uscată, provocate în mod intenţionat. De asemenea, instituţia reaminteşte că primarii localităţilor au datoria să informeze deţinătorii de terenuri despre aceste măsuri, să identifice terenurile care au fost cultivate cu cereale şi să le monitorizeze pentru a nu fi incendiate după recoltare. În plus, primarii trebuie să intervină pentru lichidarea potenţialelor incendii cu mijloacele din dotare şi să conducă intervenţia până la stingerea acestuia ori până la sosirea forţelor inspectoratului judeţean.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare potrivit căreia în prima jumătate a lunii august, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm înregistrează valori scăzute şi deosebit de scăzute pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, pentru intervalul 14 - 27 august 2012 probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută.

În aceste condiţii, având în vedere că seceta pedologică cu diferite grade de intensitate se va menţine în regiunile agricole din sud-estul, sudul şi estul ţarii, iar efectele acesteia vor viza culturile agricole, depozitele de furaje şi plante tehnice aferente sectoarelor agrozootehnice şi din gospodăriile populaţiei, respectiv zonele cu vegetaţie forestieră, ISU Dobrogea reamintişte cetăţenilor că incendierea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În luna iulie, în judeţ s-au înregistrat 106 incendii la vegetaţie dintre care două au afectat şi fondul forestier, iar în primele două săptămâni alu lunii august, 60 de incendii de vegetaţie dintre care unul la fondul forestier. În acest context, personal din cadrul Inspecţiei de Prevenire, împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Judeţene Constanţa, au desfăşurat pe toată perioada lunii iulie şi începutul lunii august, acţiuni de prevenire a incendiilor în campania agricolă la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, unde au fost invitaţi proprietarii de terenuri agricole şi administratorii asociaţiilor agricole. În timpul acestor acţiuni s-au aplicat amenzi în valoare de 23.000 lei şi nouă avertismente numai în luna iulie iar în august, amenzi în valoare de 5.500 lei şi trei avertismente. "Menţionăm că, la nivelul fiecărei localităţi, este de datoria primarilor, în calitatea lor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o altă persoană desemnată în acest sens, să informeze deţinătorii de terenuri despre aceste măsuri, să identifice terenurile care au fost cultivate cu cereale şi să le monitorizeze pentru a nu fi incendiate după recoltare. De asemenea, le reamintim primarilor că, în cazul situaţiilor de urgenţă în care se regăsesc şi incendiile de vegetaţie, au obligaţia să asigure participarea la intervenţie a serviciului voluntar de urgenţă cu mijloacele din dotare şi să conducă intervenţia până la stingerea incendiului ori până la sosirea forţelor inspectoratului judeţean, derularea intervenţiei făcându-se gradual, corelată cu criteriul complementarităţii pentru incendiile produse pe teritoriul sau la limita administrativ teritorială a două localităţi.", se arată într-un comunicat emis de către ISU Dobrogea. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără respectarea legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 - 2.500 lei, amendă ce poate fi aplicată şi de către primarul localităţii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614