REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Italia cere același tratament ca Germania: Românii sunt ceruți la muncă în „focarul“ din peninsulă

Italia cere același tratament ca Germania: Românii sunt ceruți la muncă în „focarul“ din peninsulă

Replica API 10 aprilie 2020 | 00:00 1418

Confederaţia Generală a Industriei Italiene - Confindustria solicită autorităţilor române să deblocheze plecările muncitorilor români la muncă în Italia, fiind nevoie de ei pentru recoltarea produselor de sezon, fructe şi legume.

"Deşi a avut loc recent o întâlnire între ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, şi Ambasadorul României în Italia, George Bologan, încă nu am avut veşti legate de deblocarea acestei situaţii sau eventuale acorduri. Confindustria România solicită instituţiilor româneşti şi italiene o soluţie rapidă. Trebuie să accelerăm pentru a găsi un punct de întâlnire comun între cele două ţări, pentru a asigura sosirea în Italia a acestor lucrători sezonieri. Italia angajează zeci şi zeci de mii de muncitori români în agricultură, pe lângă cei de care are nevoie în domeniul turismului, pentru hoteluri şi restaurante, care pentru moment sunt în aşteptare", arată un comunicat al Confindustria România, potrivit news.ro, citat de stiripesurse.ro.

Preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola, spune că, atunci când a lucrat la proiectul legat de forţa de muncă, nu s-a gândit cu siguranţă la muncitorii români "de care terenurile agricole din Italia au disperată nevoie în aceste săptămâni", pentru a putea începe recoltarea produselor de sezon, fructe şi legume.

"Mai degrabă, pachetul său de asistenţă sanitară Impresa Famiglia îl dezvoltase pentru a pregăti unul din proiectele destinate să sprijine repornirea industriei, atât în Italia, cât şi în România. În acelaşi timp, a fost conceput ca un instrument extrem de util pentru atragerea înapoi în România a unor categorii de persoane care lucrau în străinătate, garantându-le acestora o asistenţă medicală la cel mai înalt nivel", mai arată comunicatul.

Patronatul mai precizează că în timp ce Confindustria România solicită autorităţilor să găsească o soluţie rapidă pentru Italia, "chiar ieri 13 aeronave pline cu lucrători agricoli au plecat din România, dar în direcţia Germania".

Confindustria România mai arată că situaţia României de astăzi, în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate şi răspândirea bolii, este cea a Italiei de la jumătatea lunii februarie.

"Circulaţia lucrătorilor între state ar putea avea loc, dar numai dacă ar avea un impact aproape zero asupra sistemului ţării care îi primeşte şi îi angajează. Pe de o parte, în Italia, poate pe bună dreptate există îngrijorarea că sosirea în masă a mii de muncitori riscă să adauge un stres suplimentar sistemului public de sănătate, care se află deja în dificultate încercând să facă faţă impactului coronavirusului asupra propriilor cetăţenilor, pe de altă parte, poate că românii înşişi se tem că, venind în Italia, ar putea să nu beneficieze de asistenţă adecvată în caz de nevoie şi, prin urmare, nu toată lumea este dispusă să plece", spun reprezentanţii patronatului.

Acesta subliniază că se pare că, până în prezent, nu există nicio procedură care să poată linişti ambele părţi.

"Dacă luăm în considerare cazul muncitorilor români din sectorul agricol, în acest mod nu ar exista riscul creşterii volumului de muncă pentru sistemul public de sănătate", mai adaugă Confindustria.

Premierul Ludovic Orban afirmă că aproximativ 80-90.000 de români ar putea pleca la muncă în străinătate, în perioada următoare, fără a putea fi împiedicaţi să facă acest lucru. "Dacă ar avea oferte în ţară de la fermierii români sau de la alţi angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contracte care sunt încetate. Pe lângă asta, în România au venit peste 250.000 de români, absorbţia acestei forţe de muncă (...) astăzi este aproape imposibilă", spune el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tarile care au nevoie de forta de munca sa-si deschida granitele pentru refugiatii ce sunt la Erdogan!
1
0
Tradatorilor! Veti putrezi cu totii in puscarie cand se vor trezi romanii.
2
0
plecati si Nu va mai intoarceti.Platiti carantina,asstenta medicala la intoarcere,hu v.a trimis tara.Iar daca crapati,sa va arda la italeni,nu aduceti ciuma in tara,murdarilor!
1
1
Nu ai dreptate ma pentru ca sunt destui cu carte care nu stiu nici macar sa vorbeasca corect romaneste V.Dancila de exemplu sau care au furat de-au rupt ca A.Nastase,R.Mazare,L.Dragnea,Flutur etc sau si mai rau au diplome cumparate de la privati,tot la fel de adevarat este ca sunt si f.multi romani care se ocupa in afara tari cu:furtul,inselaciunea,prostitutia,cersitul etc,cum in strainatate mai sunt si doctotri,ingineri sau alti romani cu studii care nu au plecat de prosti din Romania.
1
1
Nu poti opri libera circulatie, dar trebuie facuta organizat respectind regulile cum le respectam cu totiii . iar cind se vor intoarce sa si plateasca din baniii lor CARANTINAREA ,asa e corect !
1
0
gresite la adresa diasporei. Cine a invatat carte are un loc de munca bun usor si bine platit in tara lui. Cine n a invatat pleaca sclav la munca in strainatate. Asa este peste tot in lume. Munca nu este rusinoasa. Nu inteleg totusi de ce sclavii comenteaza impotriva celor care au invatat carte. Cei care au invatat carte au privilegii. Sclavii nu au. Asa este in toata lumea. Sclavii muncesc pana mor. Si de regula nu ajung sa se pensioneze. Cei care ajung la pensie ajung tarziu si au pensii mici. De sclavi care nu au invatat carte. Au chiulit de la scoala si s au dus la munca sa aiba bani.
2
2
Confederatia pers varsnice din Italua cere intoarcerea tuturor ingrijitoarelor romance pt a ne spala la cur.
2
2
Da de ce nu muncesc ai lor,sa iasa cu mic cu mare si sa-si puna tara pe picioare, nu sa astepte slugi.Sacrificati-va, cadeti pe altarul vietii , pentru tara voastra, pamantul vostru, limba voastra, neamul vostru ,nu pe al strainilor!
2
2
Spre deosebire de alti care au furat tot ce era de furat din tara asta mai sunt si romani care sunt doriti de tari puternice din U.E.si sunt ceruti pentru ca au mai muncit acolo si ii cunosc,altfel spuneau"bine ca am scapat de panaramele de romani",iar ei se duc pentru ca patroni romani ii trateaza ca pe sclavi nu straini caci daca patroni romani se purtau cu conationali lor nu mai bine ci macar ca straini nu isi lasa nimeni copiii sau parinti sa plece in lumea larga.
4
1
Orban lasa-i sa plece la munca ca peste o luna o sa ii primesti iar in tara plini de covid. Sa te vad atunci ce naiba mai spui ratatule. Dar banuiesc ca o sa dai alte ordonante militare pe care nu le respecta nimeni.
4
2
UESSR are nevoie de sclavi romani , in timp ce multinationalele jefuiesc Romania.Milioanele de arabi si negri adusi de idioata kalergista Merkel nu practica munci de astea??? Nu, ei colecteaza beneficii sociale .
5
2
daca nu am ce manca,merg la munca nu?spre deosebire de unii imbecili precum asta de sub mine,exista oameni care nu au conexiuni la sistemul bugetar si decat sa fie comandati si escrocati de makidoni si arabi mai bine merg la munca in europa.dar idiotul de,,roman,,probabil asteapta varsta de 45 sa se pensioneze fiind ,,obosit de munca,,muie ma!
8
2
Hai diaspora la cules castraveti cu curul
4
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367