REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Italia, criticată într-un raport al Consiliului Europei pentru condiţiile din închisori

Italia, criticată într-un raport al Consiliului Europei pentru condiţiile din închisori

Replica API 22 ianuarie 2020 | 17:59 440

Consiliul Europei a criticat, într-un raport dat publicităţii marţi, condiţiile de detenţie din mai multe închisori din Italia, scoţând în evidenţă suprapopularea, condiţiile materiale insuficiente şi mai multe cazuri de rele tratamente aplicate deţinuţilor de personalul penitenciar, transmite AFP, citată de Agerpres.

În raportul cu privire la închisorile Biella, Opera (Milano), Saluzzo şi Viterbo, Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) menţionează 'mai multe cazuri de rele tratamente fizice aplicate deţinuţilor de către personal', mai ales la Viterbo, unde 'recomandă conducerii penitenciarului să exercite un control mai bun asupra personalului'.

Potrivit informaţiilor culese de Comitet, cazurile de rele tratamente 'constau în principal din extragerea de deţinuţi din celula lor (...) pentru a (li se) aplica lovituri de picioare, pumni şi lovituri de baston în locuri neacoperite de televiziunea cu circuit închis CCTV)'.

CPT mai notează că, de la precedenta sa vizită în 2016, 'creşterea regulată şi progresivă a populaţiei carcerale italiene globale (...) sare în ochi', şi consideră că autorităţile italiene trebuie să vegheze ca fiecare deţinut să dispună de 'cel puţin 4m2 de spaţiu vital în celulele colective'.

Raportul critică, de asemenea, condiţiile 'materiale insuficiente' şi consideră 'anacronică' măsura de 'izolare' impusă persoanelor condamnate la închisoare pe viaţă, cerând 'abolirea' sa.

Criticând cazul deţinuţilor de la Milano şi Viterbo supuşi regimului carceral '41 bis' deosebit de strict - aplicat mafioţilor şi teroriştilor (celulă luminată 24 de ore din 24, vizite şi ieşiri rare, corespondenţă verificată etc.), Comitetul cheamă autorităţile italiene să 'înceapă o reflecţie serioasă cu privire la echilibrul între criminalitatea organizată şi păstrarea conceptului de reinserţie'.

CPT efectuează de trei decenii vizite în închisori, sedii de poliţie, centre de retenţie şi spitale psihiatrice din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru a împiedica tortura şi relele tratamente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102