REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Italia: PD propune 'un guvern al schimbării'; condiţii pentru M5S: apartenenţa loială la UE şi o nouă politică de migraţie

Italia: PD propune 'un guvern al schimbării'; condiţii pentru M5S: apartenenţa loială la UE şi o nouă politică de migraţie

Replica API 22 august 2019 | 00:00 410

Nicola Zingaretti

Partidul Democrat italian (PD, centru-stânga) s-a declarat 'unit' în spatele proiectului de a forma o majoritate cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), dar a pus pentru aceasta cinci condiţii, printre care o schimbare radicală în politica faţă de migranţi, transmite AFP.

După destrămarea alianţei dintre M5S şi Liga (de extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, conducerea PD, cea mai importantă formaţiune a stângii, a votat miercuri în unanimitate pentru a-i propune preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, 'constituirea unui guvern al schimbării' cu M5S.

'Astăzi, am făcut un pas mare, dat fiind că întregul PD s-a reunit în jurul acestei decizii', a declarat şeful formaţiunii, Nicola Zingaretti, la finalul reuniunii.

În ce priveşte discuţiile vizând o alianţă cu M5S, idee lansată de fostul prim-ministrul al PD Matteo Renzi, Nicola Zingaretti a subliniat că 'nu se pune problema unor mici acorduri pe sub masă' şi că negocierile trebuie să se desfăşoare 'la lumina zilei'.

PD vrea să cadă de acord cu M5S asupra 'unui program realizabil şi împărtăşit de o largă majoritate parlamentară', în caz de eşec ţara urmând 'să se îndrepte spre alegeri anticipate', a arătat el.

La reuniunea conducerii PD, Zingaretti a enumerat cinci puncte de program ce constituie condiţii puse M5S pentru un acord: 'apartenenţa loială la Europa, deplina recunoaştere a democraţiei reprezentative şi a rolului central al parlamentului, dezvoltarea bazată pe respectul faţă de mediu, modificarea politicii în ce priveşte gestionarea fluxurilor de migraţie cu un rol preeminent al Europei, virajul în politica economică şi socială spre mai multă redistribuire şi investiţii'.

Zingaretti este reticent faţă de ideea ca noul cabinet să fie condus de premierul demisionar Giuseppe Conte, reproşându-i acestuia marţi acceptarea înăspririi politicii faţă de migranţi, impulsionată de Salvini şi votată sistematic de M5S, de care Conte este apropiat. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NU mai acceptati migranti. Nu aduc nimic bun in Europa.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920