REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Italian, la vânătoare în judeţul Constanţa. Procurorii l-au acuzat de braconaj, judecătorii l-au achitat

Italian, la vânătoare în judeţul Constanţa. Procurorii l-au acuzat de braconaj, judecătorii l-au achitat

Replica API 10 octombrie 2018 | 00:00 262

Cum a scăpat un italian, acuzat de braconaj, de răspundere în fața legii?! În octombrie 2014, italianul Del Bello Davide, împreună cu alți 7 cetățeni de aceeași naționalitate, au fost surprinși de polițiștii constănțeni la o partidă de vânătoare pe fondul cinegetic „23August”, la Cotui Văii, ocazie cu care au fost împușcate un număr de 560 piese de vânat din specia „ciocârlie de câmp”, aspect neevidențiat în autorizațiile de vânătoare, la rubricile „vânat împușcat (specii, număr), precum și semnătura pentru primirea vânatului”, după cum susțin anchetatorii.

La percheziții, în camera de hotel unde era cazat individul, situat în stațiunea Saturn, s-au găsit sute de unități de muniție, însă nu pentru toate deținea autorizație, dar și o autorizație de vânătoare falsă. Individul a fost trimis în judecată pentru braconaj și alte infracțiuni, însă, la sfârșitul lunii august, magistrații, culmea, l-au achitat. ”Achită inculpatul D.B.D., întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală. Dispune restituirea către inculpat a celor 7 arme de vânătoare depuse la Camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Constan?a conform procesului verbal seria AV nr.0019488/27.10.2014, precum și restituirea unităților de muniție rămase după efectuarea constatării criminalistice”, se arată în minuta Judecătoriei. Procurorii au efectuat recurs, la Curtea de Apel, acesta fiind înregistrat pe 8 octombrire.

Cum s-au întâmplat, de fapt lucrurile? Potrivit procurorilor, la data de 10 octombrie 2014, lucrătorii din cadrul IPJ - Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Constanța au efectuat un control privind modul de desfășurare a unei partide de vânătoare pe raza fondului cinegetic nr. 54, denumit „Cotu Văii”, aparținând Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Șoimul” București, ocazie cu care au constatat faptul că pe fondul respectiv se află două autoturisme, în care se aflau mai mulți ocupanți.

Procedându-se la legitimarea ocupanților din cele două autoturisme, s-au constatat următoarele: lucrătorii de poliție au procedat la verificarea autoturismului, prilej cu care au identificate 3 arme de vânătoare și o invitație emisă de A.V.P.S. Șoimul. Organizatorul partidei de vânătoare, Del Bello Davide, a prezentat organelor de poliție trei permise de vânătoare temporare, emise de A.V.P.S. „Șoimul”, toate pentru autorizarea efectuării de partide de vânătoare în perioada 8-11 octombrie 2014.

Este de menționat faptul că, tot cu ocazia verificării autoturismului, au mai fost identificate un număr de 438 cartușe de vânătoare , de diferite mărci și un 285 păsări în penaj din specia „ciocârlie de câmp ”, ce prezintă plăgi de împușcare, vânat recoltat de către numiții M.S. (105 bucăți), G. F. (90 bucăți), I.L.(90 bucăți).

Procedându-se la verificarea celui de-al doilea autoturism, s-au fost identificate patru arme vânătoare, 1402 cartușe, cal. 12 și 250 cal. 20, totodată fiind identificat și un nr. de 275 piese de vânat din specia „ciocârlie de câmp”, ce prezintă urme de împușcare. Referitor la cantitatea de cartușe menționată mai sus, organizatorul Del Bello Davide a declarat, verbal, organelor de poliție faptul că 1.000 de cartușe, cal. 12 și 250 cartușe cal. 20, îi aparțin.

În vederea continuării cercetărilor au fost ridicate autorizațiile, în original și xerocopii a altor documente, precum și cantitatea de 560 păsări din specia „ciocârlie de câmp”, cantitate ce a fost lăsată în custodie la A.J .V.P.S. Constanța. Potrivit anchetatorilor, s-a constatat faptul că unele autorizații de vânătoare nu erau completate conform legislației în vigoare, nefiind menționate cantitățile de piese de vânat cu ocazia desfășurării partidelor de vânătoare, fapt ce denotă săvârșirea infracțiunii de braconaj la fondul cinegetic național, constând în folosirea autorizațiilor de vânătoare în alte condiții decât cele prevăzute și pedepsite de art. 44 lit c din Legea nr. 407/2006 rep.

Pentru organizarea partidelor de vânătoare, Del Bello Davide, invita cețățeni italieni, cărora le oferea contra unor sume de bani armele personale de vânătoare, cu muniția aferentă și accesul pe fondurile de vânătoare administrate de către A.V.P.S. Șoimul București., prin procurarea de autorizații și recoltarea de piese de vânat pasăre din specia „ciocârlie”, peste numărul de piese înscis în autorizațiile de vânătoare.

Prin ordonanța din data de 15.10.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de braconaj la fondul cinegetic, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și evaziune fiscală. Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Șoimul” București nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, apreciind că prin împușcarea celor de 560 piese de vânat din specia “ciocârlie de câmp” nu s-a creat nici un prejudiciu.

De ce a fost achitat?!

Instanța a constatat că situația de fapt reținută în rechizitoriu nu este conformă cu realitatea, că inculpatul și ceilalți 6 vânători nu părăsiseră fondurile de vânătoare în momentul venirii organelor de poliție, că partida de vânătoare nu se terminase și că după aceea aveau tot timpul să completeze autorizațiile la rubrica vânat recoltat.

De asemenea, mai rezultă că, în mod nereal, scrie rolli.ro, se reține în rechizitoriu că inculpatul ar fi avut obligația să completeze la rubricile vânat împușcat, precum și semnătura pentru primirea vânatului pentru toate cele 560 de piese de vânat din specia ciocârlie de câmp, aspect neevidențiat in autorizațiile de vânătoare pentru simplul fapt că el era organizator doar pentru grupul său de 3 persoane și deținea doar autorizația.

De asemenea, instanța a mai constatat că organele de poliție au efectuat controlul când încă cele două grupuri de vânători nu încheiaseră partida de vânătoare de pe cele două fonduri din ziua de 10.10.2014 potrivit declarațiilor tuturor martorilor. Instanța constată că organele de poliție nu au asigurat un interpret de limba italiană pentru cei 6 participanți la vânătoare, deși aceștia nu au semnat procesul verbal din data de 10.10.2014 tocmai pentru că nu cunoșteau conținutul său.

Cu privire la a doua faptă pentru care a fost trimis în judecată inculpatul, judecătoruld e caz a considerat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, întrucât din toate probele administrate rezultă că inculpatul a respectat cantitatea de muniție înscrisă în permisul său de armă, având asupra sa 1000 cartușe de calibru 12 și 250 cartușe de calibru 20. Conform permisului său de armă avea dreptul la 1200 cartușe calibrul 12, 300 cartușe de calibru 20 și 300 cartușe de calibrul 28.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar aia care construiesc bloc peste tot in oras cum facem
2
0
In viaya urmatoare ma fac judecator.poti sa iei spaga, sa faci ce vrea muschiu tal da jmecher, ca rar e vreunu care pateste ceva. Codruta ce..i mai fugarea. Cu psd e raiul judecatorilor corupti.
2
1
Judecatorii care i-au achitat pe broscari, merita condamnati pentru inalta tradare, si omorati in chinuri si batai !
3
0
avem o justitie vanduta jmekerilor
4
0
articolul...cand au fost prinsi italienii le au umflat conturile la smecherii din politie si parchetul constanta cu sute de mii de euro si asa au scapat.povestiti pana la capat escrocilor @!@
10
0
au impuscat 560 de ciocarlii numai din dorinta lor psihopatica de a omori. cretinii dracului, le doresc sa moara in chinuri Iar romanii sunt niste tampiti cum dracu lasati broscarii sa vina sa omoare pasarile? de judecatori ce pot sa zic, sunt consternat.
15
0
Sa ma pis pe judecatorul care la achitat. Un corupt
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614