REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

ITM, „bombardată” cu reclamaţii. Angajatorii refuză să respecte legea

ITM, „bombardată” cu reclamaţii. Angajatorii refuză să respecte legea

Replica API 11 iunie 2016 | 01:01 4079

Dacă angajatorul nu achită salariul – ce e de făcut?

Dacă angajatorul nu achită salariul – ce e de făcut?

Reclamații peste reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța. De la începutul anului şi până în prezent 640 de reclamaţii, iar în cursul lunii mai, 125 de astfel de plângeri. Așa cum era de așteptat, peste 70% dintre acestea sunt concentrate pe probleme salariale, care se pot referi la neplata salariului la timp, a orelor suplimentare, a concediilor de odihnă sau a concediilor medicale. Restul sunt concentrate pe refuzul angajatorului de a elibera documente, cum ar fi adeverințele de vechime, adeverințe medicale. De asemenea, mai sunt și sesizări care arată că angajatorii nu achită viramentele la stat muncitorilor, sau mai grav nu le înregistrează contractele de muncă. Ceea ce trebuie să știe constănțenii este că reclamaţiile trebuie făcute în timp util, deoarece acestea trebuie recunoscute în momentul în care inspectorii de muncă se deplasează la faţa locului pentru a cerceta veridicitatea lor.

Inspecția Muncii a aplicat amenzi de 415.777 de euro în cinci zile

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 30.05 – 03.06.2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 415.777 de euro, adică 1.871.000 de lei. Au fost depistate 210 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 70 erau din județul Constanța. Pentru că lucrau la negru au fost sancționate alte 38 de persoane, din care 31 erau din județul Bihor.În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.415.500 de lei din care 960.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 8 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 396 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 455.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 68 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 607 angajatori în domeniu.

Sancțiuni în valoare de 47.000 lei, aplicate de ITM Constanța în domeniul transporturilor

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, au verificat in acestă campanie de control un număr de 42 agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul transporturilor pe raza județului Constanta. Au fost sancționați contravențional un numar de 15 agenti economici. S-au aplicat 13 amenzi contravenționale în valoare de 47.000 lei și 2 avertismente. În urma controalelor inopinate in domeniul transporturilor au fost depistate 3 de persoane fără forme legale de angajare și muncă nedeclarată .Au fost dispuse 81 de masuri cu termen de remedire a deficiențelor constatate. Pentru 11 angajatori care aveau sediul social inregistrat pe raza altui judet, s-au completat fişele de identificare de catre conducătorii auto găsiţi la lucru în județul Constanța și s-au trimis pentru finalizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia aceștia sunt înregistrați.

Angajatorul nu mi-a platit salariul. Ce pot sa fac?

Sesizarea pe care cetățenii doresc să o facă, trebuie să conţină numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa exactă, date de identificare ale angajatorului şi a locaţiilor în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Referirile la date, trebuie să cuprindă ziua, luna şi anul, informaţiile trebuie să fie concise, iar solicitările precizate clar. La depunerea sesizării, angajaţii nu trebuie să prezinte niciun fel de dovezi pentru că autorităţile vor controla angajatorul, urmând să-i solicite acestuia toate informaţiile sau documentele pe care le consideră necesare pentru rezolvarea cererii salariatului. În cazul sesizării adresată Inspecţiei muncii sau Inspectoratului teritorial de muncă, autorităţile sesizate urmează a veni în control la respectivul angajator pentru a verifică respectarea de care acesta a legislaţiei muncii, precum şi acordarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor faţă de salariaţi. Cu ocazia controlului, se vor solicită conducerii angajatorului, documentele şi informaţiile necesare, se vor procura dovezi, se vor efectua investigaţii, urmând să dispună măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv constatarea contravenţiilor şi aplicare de sancţiuni contravenţionale. Angajaţii care depun o astfel de reclamaţie la ITM nu trebuie să îşi facă griji despre repercursiuni pentru că, potrivit legii, aceste sesizări sunt beneficiază de confidenţialitate, nefiind dezvăluit angajatorului motivul controlului.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna ziua! Lucrez la o firma din ianuarie 2022, am mers la banca pentru un împrumut de nevoie personale. Că sa îmi spună de la banca, că angajatorul nu îmi plătește nimic la stat. Am fost de 3 ori până acum, le-am tot spus, au spus că remediază problema, dar nu au făcut-o. Cum pot face o reclamatie anonima? Mulțumesc!
0
1
Buna ziua la magurele IF se construieste un mic residential undeva in camp este ferit de ochii lumi si patroul de acolo este un escroc te las samuncesti iar apoi nu te plateste si daca comentezi ceva te si injura si te da afara
0
0
Buna ziua,patronul meu,este plk din Buc si nu imi da salariul,deoarece a zis k nu i-a bg statul bani in cont,totodata m-ai avem si un magz alimentar care functioneaza,dar colegii din magz nu vor sa-mi dea nmk pe caiet pina la salariu! Ce este de facut? Multumesc!!!!
0
0
u primesc salariile la timp
0
0
Am sunat la ITM Constanta, sa intreb ce se poate face in cazul in care angajatorul nu iti plateste concediul medical prenatal si postnatal. Mi-a raspuns o doamna si pe un ton intepat mi-a zis ca daca nu le-am trimis concediul prin curier sau nu am numar de inregistrare , ei nu pot actiona , ca nu se ia dupa vorbe! Asa ne apara ei drepturile . Halal institutie.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369