REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ITM Constanța a căutat munca la negru în construcții. Au fost descoperite aproape 100 de nereguli

ITM Constanța a căutat munca la negru în construcții. Au fost descoperite aproape 100 de nereguli

Replica API 7 mai 2015 | 00:00 182

Constructorii din Constanța, vizitați de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța. Acţiunea a fost derulată în cadrul Campaniei Naționale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la agenții economici care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor”. Au fost aplicate zeci de sancțiuni, iar doi agenți economici urmează a fi cercetați penal pentru nerespectarea condițiilor legale în muncă. Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale referitoare la relațiile de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra si transmite în aplicația REVISAL în termenul legal prevăzut, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale menţionate și identificarea angajatorilor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legale.

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă al ITM Constanța au verificat, în această perioadă, un număr de 25 agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor pe raza județului Constanta. Dintre aceștia, 11 au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare de 193.000 lei, iar pentru 2 angajatori la care au fost depistate 18 persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța pentru a stabili daca aceștia se fac vinovați de încălcarea prevederilor art. 264 (3) din Lg.53 /2003 republicată. Pe parcursul celor două zile de verificări în acest domeniu de activitate, au fost depistate 37 de persoane fără forme legale de angajare și s-au dispus 47 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor constatate. Din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, obiectivul specific a fost verificarea respectării de către angajatorii din domeniul construcțiilor a cerințelor legale pe șantierele temporare și mobile în care se desfășoară activități ce comportă riscuri de cădere de la înălțime. Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă au verificat un număr de 27 angajatori . S-a identificat un număr de 91 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 91 măsuri de remediere. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale constând în 17 amenzi în valoare de 62.000 lei şi 74 de avertismente. S-a sistat folosirea unui echipament de muncă (schelă) neconform, până la remedierea neconformităților. Deficienţele organizatorice au constat în primirea la muncă a lucrătorilor fără instruirea corespunzătoare; efectuarea instructajului în afara timpului de muncă; neacordarea și nepurtarea echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical la angajare. Cât despre deficienţe tehnice, inspectorii au constat echipamente de muncă fără dispozitive de protecţie colectivă, folosirea de schele şi scări necorespunzătoare, lipsa amenajărilor şi dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol şi a altor pericole, neasigurarea corespunzătoare a lucrărilor de săpături.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218