REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ITM îşi face norma de amenzi: 2,5 milioane de lei de la începutul anului

ITM îşi face norma de amenzi: 2,5 milioane de lei de la începutul anului

Replica API 20 august 2011 | 00:00 146

Mii de controale

Mii de controale

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa taxează săptămânal tupeul patronilor care îndrăznesc să angajeze personal fără forme legale. De asemenea, ei primesc zeci de sesizări din partea cetăţenilor nemulţumiţi de salarii, condiţii de muncă şi alte aspecte. Despre toate acestea, am discutat cu şeful ITM, Eugen Bola.

Reporter: Domnule inspector şef, au fost intensificate controalele în ultima vreme?

E.B.: Prin memorandumul de înţelegere încheiat în urmă cu doi ani, între Comisia Europeană şi statul român, ne-am asumat ca măsură intensificarea verificărilor, pentru combaterea acestui flagel reprezentat de munca la negru, care-n ultimă instanţă este o formă de evaziune fiscală. În acest sens, Inspecţia Muncii a elaborat o strategie naţională, iar în temeiul acestei strategii a fost întocmit un plan de acţiune semnat de patru instituţii: Garda Financiară, Poliţie, Jandarmerie şi Inspecţia Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Rep.: Cum vă descurcaţi la acest moment?

E.B.: Noi am început, sistematic, campania pe litoral, din data de 15 iunie, dar după 20 iunie am primit şi ajutorul colegilor din ţară, în sensul că prin ordin de ministru s-a extins competenţa teritorială a unor inspectorate şi pe raza judeţului Constanţa. În acest moment, avem colegi care sunt din Iaşi, Bucureşti, pe partea de sud a litoralului, Sibiu, pe nord, Constanţa, la Mamaia, Năvodari, iar colegii din Argeş au fost detaşaţi în Eforie, Agigea, Costineşti şi Techirghiol.

Rep.: Câte contracte de muncă au fost înregistrate în 2011?

E.B.: Până acum, avem nişte rezultate foarte bune, în sensul că suntem fruntaşi la numărul de contracte înregistrate în aceste luni, mai ales de când a intrat în vigoare şi noul cod al muncii. Mai mult decât atât, ITM Constanţa a fost recunoscut anul acesta cu rezultatele cele mai bune în ceea ce priveşte numărul de contracte de muncă depuse la sediu. Ce este important este faptul că cifra lor este în continuă creştere şi tot mai mulţi patroni au înţeles că ceea ce fac e spre binele lor. Cu toate acestea, avem şi un număr mare de contracte încetate, pentru că oamenii au plecat din ţară sau nu au fost mulţumiţi de societatea la care au lucrat înainte. Aşa apare decizia de încetare a contractelor, dar trebuie să menţionăm că agenţii economici sunt tot mai puţin tentaţi să apeleze la forma de muncă fără forme legale.

Rep.: Ce probleme apar de obicei în sistem?

E.B.: De-a lungul timpului, am întâlnit şi multe situaţii, în care, pe fişa de identificare, salariatul a declarat că nu a semnat contract de muncă. Noi venim şi cercetăm în baza noastră de date şi el apare cu contract şi atunci nu mai este vorba despre muncă la negru, doar că patronul a uitat să-i transmită că el este în regulă.

Rep.: Câte controale au fost efectuate anul acesta şi care este cuantumul amenzilor aplicate?

E.B.: De la începutul anului şi până la data de 1 august au fost efectuate în jur de 3.000 de controale şi găsite 343 de persoane muncind la negru. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de peste 2,5 milioane de lei, pentru că pe lângă sancţiunile aplicate pentru munca la negru sunt şi alte amenzi pentru neacordarea repaosului săptămânal, refuzul a de elibera anumite decizii salariaţilor etc.

Rep.: Câte reclamaţii au fost înregistrate anul acesta la ITM Constanţa?

E.B.: În 2011, am primit 775 de sesizări. Numărul este relativ constant comparativ cu cel de anul trecut. Nu a crescut spectaculos faţă de 2010, iar majoritatea reclamaţiilor se referă la neplata drepturilor salariale.

Rep.: Care este cea mai mare amendă care se poate aplica unui agent economic?

E.B.: Desigur că avem şi amenzi al căror cuantum este mai mic, dar pentru munca la negru, acestea sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Rep.: Cum stăm la capitolul accidente de muncă?

E.B.: Deocamdată, suntem cu vreo 12 procente sub nivelul celui de anul trecut. Din păcate, avem mai multe soldate cu decesul lucrătorilor, dar şi unele care au apărut din cauze naturale, cum ar fi infarctele. O altă chestiune demnă de semnalat este că perioada de spitalizare a constănţenilor a scăzut, ceea ce înseamnă, implicit, un buget mai mic pentru plata concediilor medicale.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367