REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iubitorii de artă au făcut chetă şi AU ÎNAPOIAT Consiliului Judeţean sponsorizarea oferită unei micuţe balerine!

Iubitorii de artă au făcut chetă şi AU ÎNAPOIAT Consiliului Judeţean sponsorizarea oferită unei micuţe balerine!

Replica API 3 mai 2018 | 13:33 387

Ce jenant!

Ce jenant!

Cotidianul ”Replica” publica, recent, un articol în care era prezentată o situație de-a dreptul hilară, potrivit căreia Colegiul Naținal de Arte ”Regina Maria” trebuia să returneze suma de 2.500 de euro Consiliului Județean, bani pe care aleșii județeni i-au aprobat în vederea susținerii unei eleve de 12 ani la un consurs internațional de balet, din SUA. Cum instituția de învățământ nu deținea acești bani, s-a trezit cu toate conturile blocate și a fost nevoie de contribuția mai multor oameni cu suflet care să achite suma de bani pe care CJC-ul a cerut-o înapoi cu dobândă.

Suma integrală de bani a fost achitată de asociația ”Împreună pentru artă”, prezidată de constănțeanul Mircea Brobonea, asociație formată din profesori, elevi și părinți ai elevilor. Cu toții au acceptat ca din fondurile asociației să vireze acești bani în contul instituției în cadrul căreia, în urmă cu câțiva ani, s-a hotărât sponsorizarea, în perfectă legalitate, a unui act de cultură care a adus Constanței un momorabil Loc I la nivel internațional, un premiu râvnit de multe alte țări. Adică, după ce că au cerut banii înapoi, au mai cerut și dobândă.

”Datoria” achitată, conturile deblocate

”A fost convocată Adunarea Generală, în cadrul căreia s-a aprobat plata acestor bani pentru susținerea liceului, apoi s-a făcut plata către executor, cu toată dobânda pe care au solicitat-o. Asta a fost singura rezolvare care stătea la îndemâna noastră, fiind vorba despre o hotărâre definitivă. S-au achitat 14.706, 71 lei, adică debitul cu tot cu dobândă, ca și cum am făcut afaceri.

Altceva nu puteam face, am salvat astfe situația liceului, pentru că sunt în derulare o grămadă de activități pe care nu le putea desfășura cu poprire pe conturi. Ca și demers, noi am luat legătura cu executorul judecătoresc, el are la dispoziție o marjă, i-am explicat care este situația. El a acționat în consecință, având garanția că suma se va plăti, iar el nu mai avea să executa sentința cu care a fost investit”, ne-a declarat președintele asociației ”Împreună pentru artă”, Mircea Brobonea.

Povestea pe scurt

Pentru cei care au ratat această ”poveste”, precizăm că în 2012 Consiliul Judeţean Constana a aprobat proiectul de hotărâre numărul 30/2012, privind alocarea sumei de 2.500 de euro Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, pentru a susţine participarea elevei Diana Ionescu, în vârstă de 12 ani la vremea aceea, la concursul de balet „Youth American Grand Prix”, unul din cele mai mari concursuri din lume.

Proiectul a fost inițiat de fostul președinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, care a folosit numai cuvinte de laudă în expunerea de motive. Doi ani mai târziu, în urma unui control al Curții de Conturi care, din câte se pare, îl vizau direct pe Nicușor Constantinescu, CJC-ul și-a atacat în instanță propria hotărâre și a cerut anularea ei, solicitând totodată, în mod jenant, returnarea banilor cu tot cu dobândă, cu ajutorul cărora balerina noastră a adus Constanței Locul I.

Situația de fapt

Putem spune că suntem în prezența unui abuz comis nu de o persoană, ci de unele instituții, care și-au depășit atribuțiunile dincolo de prevederile legale. Asta pentru că, la fel ca în orice stat de drept, în ierarhia actelor normative, decizia Consiliului Județean este ea însăși un act normativ, o lege locală care, la rândul ei, trebuie să fie în concordanță cu alte legi, menționate în cuprinsul fiecărui proiect de hotărâre.

În virtutea acestor aspecte, Curtea de Conturi nu ar avea voie să verifice oportunitatea deciziilor unui organ legislativ local, în speță, o hotărâre de consiliu luată cu respectarea tuturor legilor invocate în cuprinsul ei. Totuși, așa cum arătam și data trecută, pentru a se spăla mai repedepe mâini, conducerea Consiliului Județean de atunci a decis să-și atace în instanță propriul proiect, iar iarinstanța s-a pronunțat în defavoarea Colegiul Regina Maria, care a intrat în executare silită, cu conturile blocate, fiind pusă în pericol însăși activitatea didactică. Asta până la intervenția asociației ”Împreună pentru artă”, formată din oameni cu posibilități materiale modeste, dar iubitori de artă, care au făcut chetă și au trimis banii înapoi.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Neste tarani!
1
0
dar sumele furate de catre porcusor constantinescu,decise de instanta s-au recuperat de catre cjc,chiar si fara dobanda,eu cred ca nu
5
0
Ati dat intr un copil care a adus faima orajului,judetului si tarii.Sa vafie rusine la toti, inclusiv membrilor din Comisia de Cultura,care nu ati venit cu nicio solutie.Este papagalul ala care conduce ,doar se topaie.rusine CJC.
9
0
Din pacate pana la urmatoarele alegeri se uita si ne v-or cere voturile ca si cum ei au avut doar realizari...
8
0
Un popor condus de niste imbecili notorii!!!
9
0
Rusine cjc -de ce n-a achitat-o cine a gresit? Similar cu situatia cind a dat masa calda la niste amariti si dupa un an le-a carut banii inapoi
14
0
Rusinea judetului. Arta si cultura nu e de nasul lor
13
0
Publicati numele judecatorului care a dat o astfel de sentinta. S-a umplut tara de imbecili!...
16
0
Tuturor iubitorilor de Arta si parintilor elevilor acestui colegiu. Oameni sensibili, cu suflete mari.
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614