REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Iulian Iova, președintele Asociației Nevăzătorilor din Constanța: 'Finanțarea este principala problemă! Nu primim ajutorul autorităţilor locale'

Iulian Iova, președintele Asociației Nevăzătorilor din Constanța: 'Finanțarea este principala problemă! Nu primim ajutorul autorităţilor locale'

Replica API 17 octombrie 2019 | 00:00 794

Interviu

Interviu

Asociația Nevăzătorilor are ca prioritate ridicarea poziției nevăzătorilor în societate. Aceasta urmărește ca persoanele cu deficiență de vedere să nu fie izolate, să li se acorde îngrijiri medicale de specialitate, acces la educație și cunoaștere, să li se acorde anumite facilități, materiale și financiare etc. Astfel, într-un interviu acordat ziarului Replica de Constanța, președintele Asociației Nevăzătorilor filiala Constața, Iulian Iova, a vorbit despre problemele cu care se confruntă organizația, dar și părțile bune ale activităţii acesteia.

Reporter: Câți nevăzători aveți în baza de date? Dar la nivel de județ, știți cumva care este numărul acestora?

Iulian Iova: În baza noastră de date avem 600 de persoane nevăzătoare iar în județ sunt aproximativ 2000 de astfel de cazuri.

Reporter: Beneficiază Asociația de sprijin din partea autorităților locale?

Iulian Iova: Nu, nu primim ajutorul autorităților locale. Noi ne autofinanțăm. Însă am dori, dacă se poate, pe această cale să facem apel la umanitatea acestora, să refacem fațada clădirii. Pentru că, după cum bine știți, în urmă cu câțiva ani, în zonă au avut loc alunecări de teren afectând fațada clădirii.

Reporter: Cu ce probleme se confruntă Asociația Nevăzătorilor Constanța?

Iulian Iova: Finanțarea este principala problemă însă noi încercăm să ne menținem în picioare prin cotizații și donații. Așa este, în trecut ne-am confruntat cu niște datorii, însă acum pot spune că avem chiar niște rezerve iar acest sediu este proprietatea Asociației Nevăzătorilor din Constanța, acesta fiind construit cu bani de la membrii acesteia. Ne gestionăm singuri, activitatea și cheltuielile curente.

Reporter: Ce activități se desfășoară în cadrul Asociației pe care o conduceți?

Iulian Iova: În cadrul Asociației noastre se desfășoară multe activități cum sunt cele culturale, sportive dar și de socializare. Dintre acestea putem enumera: șahul, jocul de table, popice dar și jocuri special concepute pentru nevăzători. Pe plan cultural, ne putem lăuda cu muzica, teatrul și concursuri de cultură generală. Încercăm să punem în evidență aceste persoane cu deficiență de vedere. Avem o formație de muzică populară, un taraf mai exact, trei interpreți de muzică populară și ușoară, dar și o trupă de teatru cu care participăm la spectacole atât pe plan național dar și internațional.

Reporter: Sunteți destul de promovați? Vin constănțenii la spectacolele pe care le organizați?

Iulian Iova: Cred că suntem promovați, însă nu este destul. Cât despre oameni, eu cred că nu prea mai merg la teatru, în general. Noi, sincer, am avut profunda dezamăgire când am aflat dintr-un chestionar făcut unde una dintre întrebări era dacă ar veni la un spectacol de teatru al nevăzătorilor, răspunsurile fiind în cea mai mare parte negative. Însă, nu ne pierdem speranța deoarece tocmai ce ne-am întors de la un festival destinat nevăzătorilor de la Zagreb, din Croația, unde am fost extrem de apreciați, iar la Festivalul de Teatru de la Bacău am primit premiul al doilea. Prin acest turneu, pot spune că ni s-au deschis noi orizonturi ale cunoașterii.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intrucit am ruda la tara cu acest handicap sint alaturi de aceasta categ de oameni amariti ---statul trebuie sa-i ajute mult mai mult
0
0
nam vazut bani de la buget
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614