REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Iuşco, şeful adjunct al DSV: NU o să se mai comercializeze miei!

Iuşco, şeful adjunct al DSV: NU o să se mai comercializeze miei!

Replica API 30 martie 2020 | 00:00 2743

Sărbătorile Pascale se apropie cu repeziciune și foarte mulți români se întreabă de unde o să își poată procura tradiționalul miel fără de care Paștele nu ar mai fi la fel. Ionuț Iușco, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, a declarat, pentru Replica, că nu o să se mai comercializeze miel.

”La acest moment nu pot să vă zic concret nimic, din cauza COVID-19. Nu o să se mai comercializeze miei pentru că poate nu o să mai ai voie sa ieși din casă ca să îl poți achiziționa. Animalele trebuie sa vină de undeva, și nu stim exact dacă o să se poate transporta. Nu se știe ce va fi în continuare. Până la Paște mai sunt 3 săptămâni, și în funcție de evoluția pandemiei, se pot schimba multe.”, a spus Iuşco.

ANSVSA a transmis o serie de reguli care se vor aplica în privința sacrificării și comercializării mieilor, în contextul pandemiei de coronavirus.

ANSVSA a transmis o serie de reguli care se vor aplica în privința sacrificării și comercializării mieilor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, se acordă posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții, după cum urmează: la nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor; controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel; respectarea distanței minime sociale stabilită de CNSSU. În ce privește comercializarea cărnii de miel, noutatea vine din faptul că aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca pastele asta o sa fie fara carne de miel nu este o problema,numai sa nu lipseasca mai multe alimente.
2
2
Si politicienii or sa ramana fara miel de Paste??? nenorociti de oameni
3
0
Nu mai ucideti mieii. Va fi nevoie de branza.
5
0
Natarau e cine mamanca miel, carne grea pentru stomac ficat bila etc. Pastele nu este despre burdihan indopat,stati in casa va ganditi la nimicnicia vietii beti un pahar cu apa si multumiti ca sunteti in viata
7
1
Animalele trebuie sa vina de undeva, daca nu sunt de acolo nu este bine
4
2
ANSVSA-antiromani , o sa mancam ce ni se arunca cu parasuta sau ce nu mai vor bogatii Europei sa manance. Taranul roman si-asa mai respira cu un plaman, va fi sufocat complet. Ca sa si justifice existenta si cheltuielile ANSVSA trebuie sa demonstreze si sa raporteze stapanilor ca munceste.
9
2
Asta mai lipsea acum sa nu avem nici miel de Paste !
8
4
Asta ne zice cum nu se poate. Era bine daca ne spunea cum se poate!
10
1
Anul asta lingeti pozele cu preparatele din miel de anul trecut dc mai sunt in garantie dc nu sa va lingeti intre voi
6
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614