REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Jaf cu reţete false la un centru medical al MAI din Constanţa. DNA a demarat anchetă - vezi documente!

Jaf cu reţete false la un centru medical al MAI din Constanţa. DNA a demarat anchetă - vezi documente!

Replica API 24 ianuarie 2013 | 00:00 1209

Medicul Anghel, dat în vileag de asistentul Mihalcea

Medicul Anghel, dat în vileag de asistentul Mihalcea

Judeţul Constanţa este fruntaş la capitolul "jaf din bani publici". Medici din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) sunt acuzaţi de colegii de breaslă de înşelăciuni grave. În complicitate cu farmaciştii constănţeni, unii medici au reuşit să se îmbogăţească cu reţete false emise pe nunele unor persoane decedate sau chiar inexistente. Periodic eliberau reţete false, iar în schimb primeau nu doar comisioane în bani, ci şi leacuri pe care le împărţeau după bunul plac. Aşadar, cu o ştampilă, medicul Florin Anghel a văduvit bugetul asigurărilor de sănătate cu sume de ordinul sutelor de mii de euro. Schema era următoarea: medicul prescria tratamente pe numele unor pacienţi care nu ştiau că au probleme de sănătate, apoi le trimiteau unor farmacişti de la Pharmacy. Aceştia le decontau la Casa Asiguratorilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publicii, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ). Apoi, doctoriile rămase erau vândute la negru sau ajungeau la doctori.

Medicul Florin Anghel, angajat în cadrul Serviciului Medical din subordinea Ministerului de Interne, este acuzat de asistentul Şerban Mihalcea că ar fi emis reţete false cu sume foarte mari, după care deconta reţetele prin intermediul farmaciei pe care o are soţia sa, Marcela Anghel. Direcţia Medicală din cadrul MAI are cunoştinţă de un asemenea caz, existând şi un dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele medicului în cauză. "Corpul de Control al MAI a făcut verificări la Centrul Medical Judeţean Constanţa în 2010 şi, în urma, sesizărilor lui Şerban Mihalcea, a fost deschis un dosar penal la DNA pe numele medicului acuzat că emitea reţete false. Atâta timp cât există acest dosar la DNA, noi nu mai puteam face verificări. Mai mult, există un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în urma altor sesizări făcute de Şerban Mihalcea, referitoare la nişte lucrări de reparaţii executate la centru", a declarat, pentru "Replica", Monica Dajboc, purtătorul de cuvânt al MAI. Cazul nu era, însă, cunoscut miercuri şi de către OPSNAJ. "La noi nu a ajuns nici o informaţie de genul acesta. În general, astfel de abateri se comunică Direcţiei Medicale din cadrul MAI, după care se fac comisii cu Casa şi se analizează situaţia", a spus Ioana Dumitrescu, purtător de cuvânt în cadrul O.P.S.N.A.J. Asistentul Şerban Mihalcea susţine că în 2010, la Centrul Medical din subordinea MAI, au fost ridicate înscrisuri, reţete prescrise şi registrede consultaţii emise de către dr. Florin Anghel şi dr. Virgiliu Mihai. "Documentele ridicate sunt din perioada 2008, 2009, 2010. Motivul anchetei DNA a fost suspiciunea de fraudă şi de fals în cazul celor doi medici. Reţetele erau făcute pe persoane decedate", a declarat, pentru "Replica", asistentul medical Mihalcea. El susţine că medicii emiteau reţete false cu sume foarte mari. După aceasta, medicul Anghel îşi "deconta" reţetele prin intermediul farmaciei pe care o are soţia sa. "SC Pharmacy SRL, deţinută de soţia medicului Florin Anghel, se află în contract cu Centrul Medical Constanţa. Medicul Anghel, angajat al MAI, prescrie reţete, ajung la farmacia soţiei şi apoi au fost decontate fără a fi semnate de medic. Figurează doar parafa medicului. Medicamentele au fost eliberate din farmacie fără ca reţetele să fie semnate. Eu nu afirm că dânsul obligă pacienţii să se ducă la farmacia soţiei sale, eu afirm că pacienţii se pot duce la farmacia Pharmacy. Şi se duc", a declarat Mihalcea. Multe dintre reţetele eliberate de Florin Anghel erau pe acelaşi nume. "Ce e mai interesant, pe spatele reţetelor apar pe foarte multe aceleaşi nume, Panait Iuliana. Conform unui bon, de la farmacia domnului Anghel, Iuliana Panait este angajata dânsului. Când am cumpărat un medicament de acolo, dânsa mi-a emis acest bon de casă", a mai spus colegul medicului acuzat.

Angajaţi MAI, acuzaţi de ilegalităţi şi confict de interese

Nu doar reţetele sunt singura problemă de la centrul aflat în curtea MAI, ci şi actele existente în instituţie pentru derularea unor lucrări, ne-a mai precizat Mihalcea. "În 2008, la Centrul Medical Constanţa, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi pentru a se evita licitaţia obligatorie în cazul valorilor mai mari de 10.000 de euro s-a mers pe varianta pachetului de lucrări. În lucrarea de renovare a sediului au fost implicate trei firme: SC Const Media, SC Marian Actual Construct SRL, SC WILL Mob SRL. Ultimele două au probleme. Urmare a auditului din 2011 s-a constat că respectivele firme au încheiat un contract de prestări servicii fără dată, fără semnătura juridicului sau a directorului. La vremea respectivă şeful centrului era medicul Virgiliu Mihai. Conform documentelor, există dubii că lucrările au fost efectuate în mod legal. Uimitor este faptul că deşi contractul a fost încheiat în 2008, cu valabilitate de 90 de zile, recepţia lucrărilor s-a efectuat în 2009, iar procesul verbal a fost încheiat de dr. Florin Anghel, dr. Rodica Ciulea şi Eugen Berechet fără să fie semnat şi ştampilat de firma executantă Will Mob (administrată de Vasile Cojocaru -n.r.) şi de către unitatea noastră. Numai că firma în cauză a solicitat în baza unei declaraţii ca dr. Florin Anghel să ridice drepturile băneşti ce se cuveneau pentru lucrarea care a costat instituţia 760 de milioane, conform unei facturi. Fostul şef al centrului, Virgiliu Mihai, a achiziţionat în 2009 şase aparate de aer condiţionat de la firma soţului actualei şefe Rodica Ciulea, care a figurat şi în comisia de recepţie a lucrărilor de modernizare a centrului. O fi conflict de interese sau nu?", spune asistentul Mihalcea. Colegii lui Mihalcea îl susţin verbal în demersul său, în timp ce alţii îl privesc ca pe un turnător. "Unii m-au înjurat crunt, pentru că există oportunişti şi fripturişti, şi alţii mi-au spus să mă lupt. Mă consideră un turnător. Asta este eticheta cu care m-am ales după ce am crezut în prostiile din afişele anticorupţie", a declarat Mihalcea. Centrul Medical din Constanţa funcţionează cu aproximativ 30 de angajaţi, având personalitate juridică, partea logistică fiind controlată de către IPJ Constanţa.

"Turnătorul" medicilor mai are trei luni de lucrat în Centrul denumit "borcan cu miere"

Văzând câte ilegalităţi se comit de către şefii centrului chiar sub ochii angajaţilor, Mihalcea a hotărât să raporteze superiorilor de la Bucureşti situaţia de la Constanţa, dar şi la DNA Bucureşti. A urmat un audit la Centrul Medical, iar o comisie de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a demarat o verificare, iar după aproximativ o lună şi-a declinat competenţa. "Cei de la IPJ au spus că sunt depăşiţi din punct de vedere al expertizei, astfel că dr. Ciulea a angajat o firmă oarecare de pe stradă să se ocupe de acest aspect, concluzia fiind că totul este ok", susţine Mihalcea. Au urmat alte demersuri la Ministerul de Interne, însă toate parcă au fost făcute în zadar. "Am înaintat un raport ministrului Ioan Rus, iar răspunsul primit de la minister mi s-a părut absurd. Că nu ar fi de competenţa lor. Totuşi, a venit Corpul de Control al Direcţiei Medicale care după abia o zi s-a declarat că totul este în regulă. Sunt absolut convins că nici un ministru nu mi-a văzut hârtiile. În cazul medicului Anghel, aflat în conflict de interese şi cercetat de DNA, ar fi trebuit să se rezilieze contractul încheiat cu farmacia soţiei sale". Însă toate demersurile făcute s-au întors împotriva lui ca un efect de bumerang. Pe 22 ianuarie Mihalcea a primit de la şefa Centrului Medical o adresă de la Bucureşti, semnată de dr. Ovidiu Gabriel Galeş, prin care era informat că: "Mai am trei luni de stat în sistem şi urmează să fiu dat afară. Am fost pus la dispoziţia Centrului Medical Judeţean Constanţa, în temeiul art. 22 alin (8) din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, pentru că nu îndeplinesc cerinţele din fişa postului şi nu am fost de acord cu mutarea la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa şi numirea în funcţia de subofiţer tehnic principal la Biroul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Am refuzat să fiu mutat la ISU, pentru că medicul Florin Anghel îşi desfăşoară activitatea la cabinetul medical de acolo", susţine Mihalcea. Acesta şi-a angajat un avocat şi spune că săptămâna viitoare va acţiona MAI în judecată. El spune că a solicitat sprijin presei motivând că i-a ajuns "cuţitul la os". "Efectiv nu mai am ce pierde. Un caz similar, cu reţete false, este şi la Mehedinţi. La aceste centre nu aş spune că discutăm despre spălare de bani, ci de un borcan cu miere", a conchis Mihalcea. Tot el recunoaşte că şi soţia lui lucrează la acelaşi Centru Medical Judeţean din subordinea MAI, tot ca asistent medical. "Soţia mea este colegă cu mine, tot în cadrul MAI, la Centrul Medical. Pe ea nu am implicat-o în această chestie. Este lupta şi ciorba mea, nu a soţiei mele. Am vrut să atrag atenţia celor de la minister că la Constanţa se întâmplă lucruri grave şi ei au decis să mă dea afară", a opinat Mihalcea. De menţionat că până la ora închiderii ediţiei medicii acuzaţi nu au putut fi contactaţi pentru a comenta despre cele relatate de asistentul Şerban Mihalcea.

Alexandra VASILE, Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108