REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

JAF! DRDP Constanţa a atribuit contracte propriilor angajaţi, iar Neaga a muşamalizat tot!

JAF! DRDP Constanţa a atribuit contracte propriilor angajaţi, iar Neaga a muşamalizat tot!

Replica API 14 ianuarie 2016 | 21:08 3334

Lucrări supraevaluate şi documente întocmite după începerea acestora

Lucrări supraevaluate şi documente întocmite după începerea acestora

Narcis Ştefan Neaga

Este o stare de fapt, ştiută şi acceptată de toată lumea, de la omul de rând plătitor de taxe, la directori şi miniştri: la CNADNR se practică un jaf instituţionalizat, pe care nimeni nu-l poate opri. Zeci sau sute de milioane de euro sunt furate an de an din această companie, cu deplina complicitate a autorităţilor, iar rezultatele sunt de notorietate publică şi sabotează direct interesele naţionale: autostrăzi la nivelul ţărilor africane subdezvoltate ca număr de kilometri, fapt care subminează eforturile de creştere economică, şi drumuri atât de proaste încât omoară anual zeci de mii de români, depopulând practic o naţiune oricum în pragul extincţiei.

Marin Dima

Poate părea o exagerare apocaliptică, dar nu decât situaţia reală, a cărei gravitate nici nu o mai percepem corect, pentru că pur şi simplu ne-am obişnuit. Furtul generalizat de la CNADNR se aplică şi la nivel local, iar DRDP Constanţa oferă nenumărate exemple în acest sens. „Replica” va prezenta, în exclusivitate, cazuri flagrante de ilegalităţi comise în cadrul DRDP Constanţa, tolerate şi întreţinute de directorul general Marin Dima. Şi fostul şef CNADNR Narcis Ştefan Neaga a fost informat de neregulile din Constanţa, dar a preferat să le muşamalizeze.

La DRDP Constanţa s-a furat dintotdeauna, ca la orice companie de stat din România. Dar, de la venirea lui Marin Dima la conducere, din vara lui 2012, hoţiile au devenit îndatorire de serviciu pentru toţi şefii şi şefuleţii aduşi la DRDP de actualul director de la fostul loc de muncă, RAJDP Constanţa, cu tot cu năravurile lor. De la zecile de maşini cumpărate ilegal pentru a fi folosite aproape exclusiv în interes personal de către directori, miile de tone de motorină arse în acelaşi interes propriu, până la micile „protocoale” cu mai toate primăriile din judeţ, prin care se dau în folosinţa administraţiilor locale utilajele DRDP în schimbul obţinerii mai uşoare a autorizaţiilor, avizelor etc, fără a mai pune la socoteală lucrările oferite fără licitaţie propriilor angajaţi ori „sponsorilor” acestora, la preţuri umflate de 4-5 ori, chiar dacă nu era nevoie de ele şi cu documentaţiile de acoperire întocmite aproape de finalizarea acestora.

Pentru început, prezentăm cazul unui proiect de investiţii derulat în august 2014 de DRDP Constanţa, care mai că şi-a schimbat domeniul de activitate de la drumuri şi poduri la modernizări şi construcţii de clădiri în mandatul lui Marin Dima. Este vorba despre două obiective: „Amenajare incintă District Horia” şi „Împrejmuire gard District Horia”, pentru care DRDP a plătit circa 100.000 de lei, în condiţiile în care este exclus ca lucrările propriu-zise să fi valorat mai mult de 20.000 de lei, potrivit specialiştilor în construcţii. Nici nu avea cum altfel, din moment ce vorbim doar de un gard şi nişte piatră întinsă în interior, lucrări care putea fi realizate fără nici o problemă în regie proprie. Dar nu mai era loc de sifonat câteva zeci de mii de lei din banii DRDP, întrucât, vorba unuia din şefii direcţiei, au şi ei copii de crescut, rate de plătit etc.

Documentaţii întocmite după finalizarea lucrărilor, preţuri de 5 ori mai mari decât oferă piaţa

Contractul a fost atribuit fără licitaţie, prin oferte trimise de şeful de secţie din cadrul SDN Constanţa Aurelian Drogeanu (consilier local PNL în comuna Nicolae Bălcescu) către trei firme, de unde a ales cel mai bun preţ. O mascaradă de prost gust, în condiţiile în care toate cele trei firme aparţin aceloraşi persoane. Astfel, pentru amenajarea incintei de la Horia s-au depus ofertele: Dasi Premium Construct SRL Constanţa- 47.298,05 lei, Body Invest SRL Hârşova- 50.745,72 lei şi Danclean Fresh SRL Hârşova- 53.280 lei.

Pentru realizarea gardului, DRDP a primit oferte de la aceleaşi firme: Dasi Premium Construct SRL- 34.500,98 lei, Body Invest SRL- 41.243,36 lei şi Danclean Fresh SRL- 49.640 lei. Câştigătoare a fost, evident, Dasi Premium Construct SRL, care a încasat în total de la DRDP 81.799,03 lei, cu tot cu TVA peste 100.000 lei, pentru un gard de sârmă şi nişte piatră nivelată. Potrivit documentelor aflate în posesia „Replica”, şefii DRDP Constanţa au întocmit acte antedatate pentru atribuirea acestui contract, iar autorizaţiile şi documentaţia propriu-zisă de atribuire au fost primite, respectiv realizate când lucrările erau aproape finalizate.

Un caz clasic de furt acoperit cu acte, intrat şi în atenţia DNA Constanţa, conform informaţiilor noastre. Ca o pată de culoare şi spre ştiinţa procurorilor care îl anchetează acum şi pe fostul director general CNADNR, Narcis Ştefan Neaga a fost informat în scris despre neregulile acestui contract, iar măsurile luate de acesta au fost hilare: a cerut DRDP Constanţa să se întrebe singură dacă a furat, aceasta a descoperit, după anchete laborioase, că nu, iar Neaga muşamalizează găinăria prein concluzia scrisă, intrată în posesia „Replica”, potrivit căreia sesizările nu se confirmă.

Transparenţă maximă: toate cele 3 firme care se „băteau” pentru contract au aceiaşi patroni

Dar să vedem şi cine sunt cei din spatele celor trei firme, precum şi legătura clară a societăţii care a luat banii direcţiei cu angajaţii DRDP. Din martie 2014, unic asociat şi administrator al Dasi Premium Construct SRL este Gică Marcel Gavril, de 38 de ani, din Hârşova, care a preluat firma Dan Iulian Marin, din Constanţa şi Silviu Tănase, din Hârşova. Ca să vezi coincidenţă, Silviu Tănase din Dasi Premium Construct SRL, de 39 de ani, este unic asociat şi administrator şi la Body Invest SRL, firmă care a depus oferte pentru lucrările de la Horia, în timp ce soţia patronului de la firma câştigătoare, Diana Gavril, de 33 de ani, este şi ea angajată în societatea de faţă. În fine, Danclean Fresh SRL, a treia firmă înscrisă în cursa pentru banii sifonaţi de DRDP, este deţinută de soţii Gică Marcel şi Diana Gavril, astfel încât potlogăria are profilul complet.

Iar potlogăria devine de-a dreptul penală pentru şefii DRDP Constanţa în cazul Dasi Premium Construct SRL, chiar dacă, la o primă vedere, nu există nici o cumetrie directă între cei din firmă şi angajaţii direcţiei. O căutare sumară pe net ne oferă însă o surpriză foarte interesantă: numărul de contact al Dasi Premium Construct SRL, respectiv 0731.505.036, este şi unul din numerele de contact ale dispeceratului din Hârşova al DRDP Constanţa. Altfel spus, un angajat DRDP Constanţa tocmai ce primise 100.000 lei de la de la instituţia de stat la care lucra, prin intermediul unei firme care a prestat lucrări de care nu era nevoie, la preţuri de 5 ori mai mari decât ar fi fost normal.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NR de telefon 0731 505 036 este al respectivului nu are treaba cu DRDP
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108