REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

JAF la Mangalia. DNA va fi sesizată să verifice activitatea lui Tusac şi a lui Iorguş

JAF la Mangalia. DNA va fi sesizată să verifice activitatea lui Tusac şi a lui Iorguş

Replica API 18 februarie 2014 | 00:00 346

Situaţie aberantă: acelaşi teren, pierdut în instanţă în 3 dosare diferite, cu moştenitori diferiţi

Situaţie aberantă: acelaşi teren, pierdut în instanţă în 3 dosare diferite, cu moştenitori diferiţi

Mii de documente din Primăria Mangalia vor fi predate procurorilor, pentru a fi analizate. Mai multe documente au fost deja verificate de auditorii Curţii de Conturi, aceştia sesizând DNA Constanţa cu privire la angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi fără ca bugetul unităţii administrativ teritoriale să fie aprobat, aşa cum cere legea. Auditul Curţii de Conturi a vizat activitatea din 2010, concluzia fiind că, în mandatul fostului primar Claudiu Tusac, bugetul administraţiei a fost prejudiciat cu suma de 4.015.732 lei. Dosarul astfel constituit la nivelul DNA Constanţa este însă un mic element dintr-un puzzle enorm, care se întinde pe ani de zile: există indicii potrivit cărora administraţia locală a ignorat, în urmă cu ani de zile, procese privind retrocedarea unor terenuri ori a Parcului "Diana" din municipiu.

Aşa se face că Primăria Mangalia este pusă în faţa unei situaţii absurde: în anul de graţie 2014 este nevoită să retrocedeze un teren câştigat de trei persoane diferite. "Sunt trei persoane care au revendicat un teren. O suprafaţă mai mare sau mai mică, cert este că se suprapun. Funcţionarii şi avocaţii primăriei trebuiau să sesizeze situaţia, să aducă la cunoştinţa instanţei situaţia. Însă a existat o aşa proastă reprezentare a primăriei în instanţă, încât primăria a pierdut procesele. Cum punem în posesie trei persoane diferite pe acelaşi teren? Este ceva de neimaginat, urmează să sesizăm Parchetul", spune actualul primar al municipiului Mangalia, Cristian Radu. Un proces a fost câştigat deja: "Admite cererea formulată de petenţii I. Felicia şi I. Silviu. Dispune învestirea cu formulă executorie a sentinţei civile nr. 363 din data de 02.02.2012 a Judecătoriei Mangalia, astfel cum a fost modificată prin decizia civilă nr. 687 din 18.05.2012 a Tribunalului Constanţa. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07.08.2012", se arată pe portalul instanţelor de judecată. Într-un alt proces privind revendicarea "cu bucluc", pe portalul instanţelor de judecată se consemnează: "Soluţia pe scurt: Dec.civ. nr. 55 C Admite apelul formulat de apelanţii pârâţi. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că obligă pârâţii la acordarea unui teren în compensare, în suprafaţă de 2267,60 mp, din terenul de 10.200 mp, situat în Cartier Dobrogea I , consemnat la poziţia 1 în lista cu bunuri disponibile comunicate prin adresa nr. 73638/28.06.2010 de Primăria Municipiului Mangalia. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Definitivă.VT (IC)". După această sentinţă, proprietarii au solicitat instanţei şi au obţinut încuviinţarea de executare silită.

Parc pierdut în instanţă

Dezastrul din actele Primăriei Mangalia şi consecinţele lui nu se opresc aici: Parcul "Diana" a fost pierdut în instanţă, acum 6 ani. Potrivit datelor publice de la dosar, primăria nu a fost reprezentată în procesul cu cei care au revendicat parcul, fapt pentru care actualul primar ameninţă că va sesiza DNA. "Dacă la vremea aceea, interesele municipalităţii ar fi fost apărate în instanţă, cu siguranţă Parcul Diana nu ar fi fost pierdut", explică specialiştii în domeniu. Cert este că, în momentul de faţă, există o hotărâre irevocabilă prin care parcul trebuie retrocedat. Însă, la solicitarea primarului Cristian Radu, avocaţii municipalităţii caută soluţii de compensare, astfel încât Parcul Diana să rămână la dispoziţia locuitorilor oraşului. Iar ca o concluzie, acelaşi edil comentează că a constatat un adevărat "jaf" cu terenuri şi nu numai, începând din 2006 şi care a continuat inclusiv în 2010.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614