REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Jandarmeria din Constanța, la bilanț: mii de misiuni și constatări în flagrant!

Jandarmeria din Constanța, la bilanț: mii de misiuni și constatări în flagrant!

Replica API 22 ianuarie 2019 | 00:00 230

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, marţi, 22 ianuarie a.c. în prezenţa lui Done Ionuţ şi Ali Şenol, subprefecţi ai judeţului Constanţa, a colonelului Cucoş Gheorghe Sebastian – împuternicit Prim-adjunct al Inspectorului General şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, precum şi a şefilor instituţiilor şi structurilor locale cu care jandarmii cooperează, a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa în anul 2018.

Astfel, în cursul anului trecut a fost continuată activitatea de consolidare instituţională ce a avut ca principal obiectiv eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu alte instituţii, comunităţile locale şi societatea civilă, dar şi creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie. În perioada de referinţă, pe linie de ordine publică au fost executate peste 15.000 misiuni, dintre care peste 1000 misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente cultural-artistice(ex. festivalul de jocuri şi reconstituiri istorice „Dapix”, zilele oraşelor şi comunelor din judeţul Constanţa, Noaptea Muzeeelor, Seawolves Bike Fest, Filme în aer liber, Sunset Sea-mphony, Festivalul Antic Tomis, etc), sportive(fotbal, handbal, volei, rugby, baschet), religioase(ex. Sărbătoarea Botezului Domnului la Mangalia, Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepisopală, Hramul Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Dervent,etc), de protest sau alte adunări publice (Ziua Marinei Române la Mangalia, Ziua Copilului, Ora Pământului, Ziua Armatei Române, etc) celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete etc. În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la peste 7500 misiuni, în 10 localităţi din judeţ (Constanţa, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Techirghiol, Eforie, Neptun, Costineşti şi Mihail Kogălniceanu). Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în anul 2018 au fost constatate 343 fapte de natură penală cu 370 autori, dintre care 62 fapte penale cu 70 autori constatate de către patrulele independente de jandarmi. Totodată, au fost aplicate 1826 sancţiuni contravenţionale, dintre care 265 avertismente scrise şi 1561 amenzi în valoare totală de peste 500000 lei. De asemenea, în timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 370 persoane, au fost depistate 6 persoane date în urmărire, dintre care 3 persoane de către patrulele independente de jandarmi. În perioada sezonului estival 2018, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2018” Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în zonele turistice Constanţa, Eforie, Techirghiol, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Saturn, Venus şi Mangalia.

În timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2018 au fost constatate 72 fapte de natură penală, cu 77 autori, dintre care 16 fapte penale cu 16 autori de către patrulele independente de jandarmi. De asemenea, în sezonul estival 2018 au fost aplicate 738 sancţiuni contravenţionale(609 amenzi contravenţionale şi 129 avertismente), cuantumul total al amenzilor fiind de peste 300000 lei. În anul 2018, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 32 de obiective. Efectivele destinate executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională reprezintă peste 50% din totalul efectivelor inspectoratului. Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supraveghere a 104 km conducte magistrale de transport produse petroliere. În anul 2018 au fost executate 98 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi cu caracter special şi 363 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi de bunuri şi valori. De asemenea, în perioada analizată efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat la paza şi protecţia a 759 transporturi de corespondenţă clasificată. Tot în cursul anului trecut, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate în cooperare/colaborare peste 600 acţiuni(cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Parchete, D.I.I.C.O.T., B.C.C.O., D.N.A., D.G.A., în sprijinul executorilor judecătoreşti, cu lucrători ai Direcţiei Silvice Constanţa, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa etc). În perioada supusă analizei, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au pus în executare un număr de 2967 mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete. De asemenea, s-au desfăşurat 83 de activităţi informativ-prevenive şi de dialog social în instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa, alături de lucrători ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, dar şi activităţi informativ-preventive în domeniul sportiv, protecţiei mediului, silvic, piscicol şi pe linia activităţilor de picnic.Totodată, pe timpul adunărilor publice s-au executat 33 de activităţi cu caracter preventiv ce au avut ca scop principal informarea participanţilor cu privire la cadrul legal care reglementează astfel de activităţi.

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Tomis", peste 3.000 de misiuni

Anul trecut, Gruparea de Jandarmi Mobilă "Tomis" Constanţa a executat un număr de 3593 misiuni, rezultând o medie de zece misiuni desfăşurate zilnic, din care exemplificăm: 574 misiuni de asigurare a ordinii publice, 2349 misiuni de menţinere a ordinii publice şi 682 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi punerea în executare a 243 mandate de aducere emise de către organele de urmărire penală, din judeţul Constanţa către alte judeţe din ţară. Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice, efectivele unităţii au executat un număr de 574 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică; 92 manifestări sportive, 119 manifestări cultural-artistice, religioase şi promoţionale cu participarea unui public numeros, 6 manifestări de protest, din care exemplificăm: Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia la Festivalul Neversea-50.000 persoane; Concertul Europa FM: -;“Zilele Marinei Române”, eveniment organizat de Comandamentul Flotei, în ziua de 15.08.2018 - peste 15.000 de participanţi; Hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei; Ziua Naţională a României, Revelion 2019-Piaţa Ovidiu peste 12. 000 de persoane;

Participarea la menţinerea ordinii publice în sistem integrat cu poliţia

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în anul 2018 au fost organizate şi desfăşurate un număr de 2349 acţiuni, din care 424 misiuni de menţinere a ordinii publice pe litoralul Mării Negre, 518 acţiuni executate în pieţe, târguri şi oboare.

Peste 500 de fapte constatate în flagrant

Jandarmii din cadrul G..J.M. Constanţa au constatat în flagrant prin sesizare directă un număr de 576 fapte cu caracter penal, fiind identificaţi 865 făptuitori, 38 dintre aceştia minori şi 3 persoane date în urmărire. O pondere importantă din constatări se regăsește pe linia traficului şi consumului ilicit de substanțe interzise – 413 fapte, fiind identificaţi 689 autori şi ridicate în vederea continuării cercetărilor pentru a fi predate lucrătorilor din cadrul B.C.C.O. Constanţa, 916 pliculeţe cu fragmente vegetale, muguri vegetali sau comprimate susceptibile de a avea efecte psihoactive şi 31 aparate de mărunţit substanţă vegetală. Pe linia vânzării ilegale a produselor din tutun au fost constatate 59 fapte şi ridicate 4517 pachete de ţigări ridicate. Totodată în anul 2018 au fost aplicate un număr de 6298 sancţiuni contravenţionale. De menționat este că anul trecut au fost executate 708 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, din care exemplificăm: 141 cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa, 178 cu Garda de Coastă, 31 cu D.J.I., 24 cu D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O. Constanţa, 259 cu organele administraţiei publice locale, 9 cu Serviciul pentru Imigrăei, 8 cu structurile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. De asemenea s-au executat un număr de 58 acţiuni comune cu cele cinci inspectorate de jandarmi judeţene din zona de competenţă, astfel: - I.J.J. Constanţa, I.J.J. Călăraşi, I.J.J. Ialomiţa, I.J.J. Brăila și I.J.J. Tulcea.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au recitat si poezia ,,catelus cu parul cret"?
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218