REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Jean Tucan a ajuns director la Regionala de Drumuri Bucureşti

Jean Tucan a ajuns director la Regionala de Drumuri Bucureşti

Replica API 5 septembrie 2012 | 00:00 728

EXCLUSIV: "Nu este mare şmecherie. E cald şi aglomerat!"

EXCLUSIV: "Nu este mare şmecherie. E cald şi aglomerat!"

Controversatul lider al Organizaţiei Partidului Naţional Liberal (PNL) Năvodari, Jean Paul Tucan, nu se leapădă prea uşor de drumurile româneşti. Pe un trend politic favorabil, Tucan ne demonstrează faptul că încă mai are suficient "lipici" la instituţiile statului, dar şi faptul că fostul ministru al Transporturilor, deputatul PNL Ludovic Orban, sau fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, cei care l-au susţinut la alegerile locale din 2008, pentru un post de primar la Năvodari, nu l-au uitat. Demis prin decizia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) SA nr. 11/07.01.2009, la solicitarea fostului ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, pedelistul Radu Berceanu, Tucan a fost instalat din nou pe funcţia de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP).

De trei săptămâni, mai exact din 12 august a.c., acesta a intrat în pâine, dar nu la Constanţa, cum s-ar fi aşteptat unii, ci tocmai la Bucureşti, la sute de kilometri distanţă de familie, după cum se poate constata din datele publicate pe site-ul instituţiei. Chiar dacă spera să prindă funcţia de conducere de la CNADNR, Tucan, cel puţin pentru o bună perioadă de timp, e nevoit să se mulţumească cu statutul de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti, una dintre cele şapte direcţii regionale aflate în subordinea controversatului pesedist clujean Mircea Pop, fost consilier al lui Adrian Năstase.

Tucan, şef peste 9 judeţe

Tucan a ajuns să-l înlocuiască de la şefia Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti pe pedelistul Niculae Cismaru, patronul restaurantului Casa Pustnicu şi noul primar al localităţii Brăneşti. Facem precizarea că Jean Paul Tucan, ca director regional, administrează acum o reţea de 2.585 km de drumuri naţionale, dintre care 788 km trasee de drumuri europene şi cele două autostrăzi Bucureşti - Piteşti, respectiv Bucureşti - Cernavodă. Cu alte cuvinte, liberalul năvodărean este şef peste drumurile naţionale care tranzitează 9 judeţe, respectiv Ilfov, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Buzău, Teleorman, Giurgiu şi parţial Ialomiţa şi Călăraşi. Exact peste unele judeţe prin care o fostă firmă de apartament, SC Euroconstruct Consulting SRL, ce avea drept cenzori şi asociaţi rude şi apropiaţi ai lui Tucan, a pus mâna, alături de alte firme bucureştene, respectiv Tehnologica Radion SRL şi SC Delta ACM 93 SRL, pe cele mai bănoase contracte multianuale de întreţinere a drumurilor naţionale, în sezonul rece şi pe timp de vară, atribuite anii trecuţi de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Chiar şi aşa, Tucan nu pare mulţumit de noul statut de şef peste 9 judeţe. "Nu este mare şmecherie. E cald şi aglomerat. Sunt mai mulţi angajaţi decât la Constanţa, respectiv 1000 de salariaţi", a declarat, pentru "Replica", Jean Paul Tucan, după terminarea unei şedinţe cu subalternii. Acesta a precizat că, de când şi-a preluat activitatea, nu a făcut modificări la nivelul instituţiei, în echipa managerială păstrându-i pe Aurel Balajel, director adjunct întreţinere, Iulian Petre, director adjunct investiţii şi Cristian Gheorghe, director economic.

"Dacă vrea domnu' Dima să-i dau Bucureştiu', i-l cedez cu plăcere şi revin la Constanţa"

Tot el a mai spus că, la nivel de instituţie, cuvântul "austeritate" este la ordinea zilei. "Nu sunt bani pentru proiecte. Este o activitate normală, ne pregătim pentru iarnă, sperăm să nu rămânem înzăpeziţi. Cu bani puţini trebuie să facem lucruri de calitate. Sperăm să nu fie probleme. Licitaţiile pentru deszăpezire au fost deja demarate", a spus Tucan. Plecat la Bucureşti, Tucan spune că acasă ajunge foarte rar. "Din păcate, de două săptămâni nu am mai ajuns acasă. Sper să mă reîntorc cât mai repede pe meleagurile constănţene, pentru că nu îmi place la Bucureşti. Nu îmi place în Capitală, eu sunt constănţean", a spus Tucan. Întrebat dacă sunt şanse să revină la DRDP Constanţa, Tucan a replicat: "Dacă vrea domnu' Dima să-i dau Bucureştiu', i-l cedez cu plăcere şi revin la Constanţa". Facem precizarea că Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, manageriată în prezent de pesedistul Marian Dima, îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Tulcea, administrând o reţea de drumuri naţionale şi autostrada A2 în lungime totală de 1631,095 Km, pe care sunt construite 9 poduri în lungime totală de 3.732 ml.

Tucan, leafă de bugetar de peste 100 de milioane lei vechi

Facem precizarea că imediat după ce mai marii de la Bucureşti au decis în 2009 să-l demită de la DRDP Constanţa, înlocuindu-l cu Aidîn Ibran (susţinut de PDL), Tucan a considerat că revocarea din funcţia de director regional i-a cauzat un prejudiciu moral, fapt pentru care a acţionat Compania de Drumuri din subordinea Ministerului Transporturilor în instanţă. La vremea respectivă Tucan avea o leafă de bugetar lunară de peste 120 de milioane lei vechi, în prezent lucrurile par neschimbate, cel puţin aşa reiese din declaraţia de avere semnată de fostul director al DRDP Bucureşti, Nicolae Cismaru, conform căreia venitul său anual încasat a fost de 128.817 lei, respectiv 10.734 lei/lunar. Revenind la proces, facem precizarea că în cererea de chemare în judecată, în martie 2009, Tucan solicita instanţei "constatarea nulităţii absolute/anularea deciziei directorului general al CNADNR nr. 11/07.01.2009, repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei contestate, în sensul reintegrării subsemnatului pe funcţia deţinută anterior emiterii deciziei contestate, respectiv director general al DRDP Constanţa". Mai mult, Jean Paul Tucan le-a cerut judecătorilor să oblige CNADNR "la plata despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate şi actualizate şi cu celelalte drepturi de care aş fi beneficiat în calitate de director general al DRDP Constanţa, de la data emiterii deciziei contestate şi până la data reintegrării efective", solicitând suma de 10.000 de lei, cu titlul de daune materiale, dar şi 20.000 de lei, cu titlul de daune morale. După un proces de peste un an, avându-i ca martori pe liberalul Emanuel Ursu, fostul său şofer de la DRDP Constanţa, dar şi de la firmele de transport controlate de familia sa din Năvodari, cât şi pe Daniel Butulescu, Tucan a avut câştig de cauză, instanţa dispunând în septembrie 2010 anularea deciziei nr.11/07.01.2009 şi repunerea părţilor în situaţia anterioară, în sensul reintegrării reclamantului pe funcţia deţinută anterior emiterii deciziei, respectiv director general al Direcţiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, până la data de 12.01.2009. De altfel, CNADNR a fost obligată să-i plătească reclamantului despăgubiri egale cu salariul indexat, majorat, reactualizat şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de director general, de la data de 07.01.2009 şi până la 12.01.2009.

Tucan, în mod paradoxal, e dator la bănci până în 2017

Instalat în funcţia de director al DRDP Bucureşti, Jean Paul Tucan şi-a făcut publică declaraţia de avere. Conform documentului semnat pe 24 august 2012, Tucan deţine două terenuri intravilane în Mamaia Sat, de 500, respectiv 380 mp, dobândite în 2002, şi un teren extravilan de 500 mp, cumpărat în 2008, în localitatea braşoveană Râşnov. Liberalul mai deţine două apartamente în Năvodari, obiecte de artă şi cult în valoare de 30.000 de euro, bijuterii de aur, evaluate la 50.000 de euro şi ceasuri de 70.000 de euro. Deşi familia sa deţine un parc generos de autoturisme, în declaraţia de avere regăsim doar un VW Beetle, fabricat în 2001, şi o motocicletă Honda, fabricată în 2006. Tucan are şi datorii la bănci, mai exact la Banca Românească, de unde în 2007 a împrumutat 50.000 de euro, termenul scadent fiind 2017. Cât despre venitul anual al soţiei, Alina Tucan, şeful DRDP Bucureşti menţionează că, în calitate de asociat al JT Grup Oil SRL, a încasat 1.022.000 lei. Facem precizarea că firma la care este asociată Alina Tucan desfăşoară o gamă largă de activităţi, printre care şi activitatea de comerţ cu combustibili în judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Brăila, cât şi distribuţie în Bucureşti şi Dolj.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102