REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Jo-Wilfried Tsonga a povestit cum s-a confruntat cu rasismul şi a menţionat că nimeni nu spunea "franco-românul Cedric Pioline"

Jo-Wilfried Tsonga a povestit cum s-a confruntat cu rasismul şi a menţionat că nimeni nu spunea "franco-românul Cedric Pioline"

Replica API 3 iunie 2020 | 00:00 1417

Jo-Wilfried Tsonga a reacţionat la moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis în timpul unei acţiuni a poliţiei americane, tenismanul din Hexagon povestind cum s-a confruntat cu rasismul şi menţionând că nimeni nu spunea "franco-românul Cedric Pioline", scrie L'Equipe.

Jo-Wilfried Tsonga a participat la un video realizat de jucătorul american Frances Tiafoe după moartea lui George Floyd, ucis de un poliţist pe 25 mai în oraşul Minneapolis.

"Ca metis, pentru mine un astfel de comportament este insuportabil şi mi se pare că aşa ar trebui să fie pentru toţi. Lumea întreagă a fost lovită de acest flagel, asta divizează popoarele. Iar să fiu alături de acest sărman George (Floyd) nu înseamnă doar să fiu alături de comunitatea negrilor americani, pentru mine înseamnă mult mai mult", a explicat Tsonga într-un interviu acordat postului de radio France Info.

Tenismanul de 35 de ani, care are "un tată negru, o mamă albă" şi se "consideră negru şi alb", s-a confruntat devreme cu rasismul. "În clasele primare eram printre puţinii copii cu un tată imigrant. Vă las să vă imaginaţi ce a urmat", a spus Tsonga.

La şcoală, el a avut parte de porecle, apoi de insulte. A urmat controlul documentelor de identitate pe stradă, când mergea la Centrul naţional de antrenament (CNE) din Paris. "În timp ce colegii mei nu erau niciodată controlaţi", îşi aminteşte Tsonga, aflat acum pe locul 49 mondial, după ce a fost pe poziţia a 5-a a ierarhiei ATP.

"Au fost locuri în care mi se refuza accesul, deşi prietenii mei aveau dreptul să intre. Mi se spunea: 'Tu nu intri, dar voi puteţi intra.' Am văzut că tata era uneori tratat cu dispreţ sau inspira frică. Pentru mine era dureros", a spus Tsonga. El nu a uitat că pe stradă erau oameni care-şi ascundeau genţile când îl vedeau: "Asta îmi făcea foarte rău."

La începutul carierei, Tsonga nu înţelegea de ce era redus, mai ales în presă, la originea congoleză a tatălui său: "Se spunea deja 'franco-camerunezul Yannick Noah', dar, ciudat, nu auzeai niciodată 'franco-românul Cedric Pioline'. Nu e nevoie să fii un geniu ca să descoperi eroarea."

Fostul tenisman francez Cedric Pioline s-a născut dintr-un tată francez şi o mamă româncă.

Pentru Tsonga, numit "negru francez" în Franţa şi "alb african" în Africa, nu a fost uşor să-şi găsească locul. Astăzi, el luptă împotriva rasismului prin fiul său, "originar din şase ţări. Sper că va vorbi mai multe limbi."

"Mi s-a insuflat ideea să nu scot niciodată asta în faţă ca să fac o revendicare, să nu le dau apă la moară ignoranţilor. E adevărat că nu vorbesc niciodată despre asta, dar nu înseamnă că sunt naiv în această privinţă. Această tragedie (moartea lui George Floyd) înseamnă pur şi simplu prea mult. Neapărat, asta mă face să vreau să strig mai puternic, să-mi strig durerea", a explicat Tsonga, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca el e maimutoi tu esti o specie rara de planta cu creer nefolositor ce mi ar place sa cred ca apare f rar pe pamant, sper ca macar cacatu ala cel cari in interiorul capului candva sa te faca sa te sinucizi
0
0
Pana nu te iau oamenii cu torte si furci maimutoiule.
6
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218