REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Jocuri în curtea din spate: o poveste inspirată din realitatea Israelului, în PREMIERĂ la Teatrul de Stat Constanţa!

Jocuri în curtea din spate: o poveste inspirată din realitatea Israelului, în PREMIERĂ la Teatrul de Stat Constanţa!

Replica API 27 februarie 2020 | 00:16 534

La Teatrul de Stat din Constanța a avut loc miercuri, 26 februarie a.c., începând cu ora 11.00, o conferință de presă organizată în decorul spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu. Teatrul de Stat Constanţa (TSC) prezintă cea de-a treia premieră a acestei stagiuni și prima a anului 2020, spectacolul „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” în regia Dianei Mititelu, după piesa autoarei israeliene Edna Mazya, traducerea fiind semnată de Ada - Maria Ichim. Avanpremiera și cele două premiere sunt programate vineri, 28 februarie, sâmbătă, 29 februarie și duminică, 1 martie, de la ora 19:00.

Atenție: spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.

Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. „Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe!

Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

Povestea care a stat la baza piesei este a adolescentei Dvori Mahnes, din Kibbuţ Shomrat, un sătuc din Israel, care, fiind străină, a fost violată de 4 băieţi din cadrul comunităţii, dar opinia publică a învinovăţit-o tot pe ea, urmând ca adevăraţii făptaşi să fie pedepsiţi câţiva ani mai târziu. Această atitudine de a găsi un vinovat în victimă este una încă actuală, iar piesa ne invită, aşa cum afirmă şi directorul Teatrului de Stat Constanţa, Erwin Şimşensohn, la un moment de meditaţie asupra actualităţii cotidiene. “Cazul a devenit celebru, nu pentru că ar fi fost un caz unicat, în sensul agresiunii, ci pentru modul foarte ciudat în care o societate masculinizată, patriarhală, alege să interpreteze această situaţie şi acea achitare iniţială din tribunal.”, declară directorul Teatrului de Stat.

Distribuția este formată din cei mai tineri actori ai Teatrului de Stat Constanța, noi angajați și colaboratori, unii pe care spectatorii i-au mai văzut în cea mai recentă premieră, „Lasă-mă să intru” sau în spectacolul „Niște... năroji”, reluat de curând, dar și alții, care sunt la primele apariții pe scena TSC: Cristiana Luca/ Ecaterina Lupu, Andrei Bibire, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Ștefan Mihai.

Scenografia: Răzvan Bordoș, lighting-design: Cristian Niculescu & Alexandru Bibere.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367