REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

John Wayne, superstarul filmelor western, pe care Hollywoodul vrea să-l şteargă din istorie

John Wayne, superstarul filmelor western, pe care Hollywoodul vrea să-l şteargă din istorie

Replica API 6 iulie 2020 | 19:33 1371

Westernurile lui sunt nemuritoare. Pentru mulţi, numele lui e sinonim cu acest gen de filme. Dar realizările lui sunt puse azi în umbră de declaraţiile sale rasiste.

Pe fondul puternicelor mişcări anti-rasiste din America, Hollywoodul face nişte schimbări cumva curioase şi forţate - aşa cum a fost retragerea filmului Pe aripile vântului (în care apar servitori afromericani), pentru a-l repune în contextul istoric.

John Wayne

Extrem de discutată, această decizie este urmată de alt obiectiv: distrugerea imaginii lui John Wayne, care are şi o statuie pe aeroportul din Orange County, ce-i poartă numele. Sharon Osbourne, soţia rockerului Ozzy Osbourne, este una dintre cele mai puternice voci care susţin că statuia trebuie dată jos, iar aerportul redenumit. "Nu putem onora oameni care au făcut comentarii rasiste", spune răspicat Sharon. În apărarea actorului a sărit familia lui, spunând că Wayne nu a fost rasist. Dar, ce-i drept, câteva afirmaţii de-ale lui, dezgropate acum, nu sunt de ajutor pe fondul spiritelor încinse...

"Cred în supremaţia albilor până când negrii vor fi educaţi să fie responsabili. Şi nu cred în a da autoritate şi funcţii de conducere oamenilor iresponsabili", a declarat John Wayne într-un interviu. "Comunitatea academică are nişte teste specifice care determină clar dacă negrii sunt calificaţi intelectual. Dar unii negri au forţat situaţia şi, deşi nu au trecut acele teste, au vrut să urmeze studii universitare", a continuat el, într-o declaraţie care arată cât se poate de urât. Mai târziu, afirmaţiile lui şi-au lărgit ţinta şi spre amerindieni, pentru că adesea aceştia erau portretizaţi drept duşmani ori subordonaţi în westernurile care l-au consacrat. Naţionalist convins, care a suferit că nu s-a putut înrola în armata americană în al doilea război mondial, Wayne apare azi ca un produs al erei sale cu opinii ce erau împărtăşite de mai multe nume importante de la Hollywood, doar că nu mulţi au fost atât de vocali ca el... Pentru că, poate, Wayne a fost prins la interviu după ce consumase prea mult alcool şi devenise guraliv, ştiut fiind că actorul consuma cantităţi... să le zicem semnificative de băutură.

Marion Michael Morrison pe numele lui real, poreclit The Duke, actorul s-a născut pe 26 mai 1907 în Iowa, ulterior, în 1916, familia lui mutându-se în Glendale, unde tatăl lui a lucrat ca farmacist. Acolo a urmat şi el liceul, înscriindu-se apoi la University of Southern California cu o bursă sportivă, pentru că se remarcase ca un excelent jucător de fotbal american. Aşa a şi ajuns să joace pentru echipa USC, legând o frumoasă prietenie cu antrenorul Howard Jones, care a făcut un gest memorabil pentru cariera lui, atunci când viitorul John Wayne a suferit un accident şi nu a mai putut continua sa joace fotbal, pierzând şi bursa de studiu. Regizorul John Ford era bun prieten cu Howard Jones, care îşi făcuse câteva conexiuni la Hollywood pentru că făcea cadou bilete la cele mai dorite meciuri de footbal. Pentru a-i întoarce favoarea, Ford l-a angajat pe viitorul John Wayne - pe atunci un băiat supărat că nu mai putea juca fotbal - ca dublură într-un film de-ale lui. Ce a făcut atunci şi ce a văzut acolo, pe platoul de filmare, i-a plăcut, însă, aşa de mult, încât nu a mai plecat şi, curând, a uitat durerea faptului că lăsase fotbalul în urmă. Încetul cu încetul, a trecut de la figuraţie la roluri mici, numele lui pe generic fiind la început Duke Morrison.

Regizorul Raoul Walsh i-a dat primul rol important, în 1930, în The Big Trail, şi tot el a sugerat ca numele lui să fie Anthony Wayne. Boşii studiourilor Fox au replicat, însă, că suna prea italian şi aşa s-a ajuns la americanul John Wayne, un nume ales în absenţa lui Michael Morrison, care a devenit angajat la Fox cu 105 dolari pe săptămână. Totuşi, succesul nu i-a surâs imediat, astfel că în următorii 9 ani a jucat în westernuri de mâna a doua. Şi tot John Ford avea să fie cel care l-a lansat cu adevărat şi care a avut curajul să-i dea un rol principal într-un film bine primit de critici, Stagecoach, din 1939. Şi tot alături de Ford avea să cunoască adevărata ascensiune după război, jucând în multe dintre filmele lui, printre care The Searchers, din 1956.

Wayne s-a dovedit talentat şi ca regizor, fiind nominalizat la Oscar pentru pelicula The Alamo din 1960, iar în 1969 a obţinut Oscarul penntru cel mai bun actor, graţie rolului din True Grit. Ultimul lui film a fost The Shootist, din 1976, în care joacă un personaj care moare de cancer - ceea ce s-a întâmplat şi în realitate, Wayne pierzând lupta cu cancerul trei ani mai târziu.

"Nu cred că am făcut rău că le-am luat această ţară amerindienilor. Aşa numitul furt al pământului a fost pentru o noi o problemă de supravieţuire. Erau atâţia oameni care aveau nevoie de pământ nou, iar amerinidenii au încercat, în mod egoist, să-l ţină doar pentru ei", a declarat el, la un moment dat într-un interviu. Iar despre sclavie a precizat că, deşi nu era în favoarea ei, nu se simţea vinovat pentru că nişte oameni fusesera sclavi cu 5 sau 10 generaţii în urmă. Interesant este, însă, că opiniile lui Wayne nu i-au inclus şi pe hisanici. Din contră: pentru ei a avut o atracţie specială, toate cele trei soţii ale sale având această origine. Cu prima, Josephine Alicia Saenz, a avut 4 copii. Cea de-a doua soţie a fost actriţa mexicană Esperanza Baur. Iar cea de-a treia, Pilar Pallete, i-a dăruit alţi trei urmaşi şi i-a rămas alături până la moarte, scrie okmagazine.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma pish pe ciorile voastre!!!
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218