REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Josep Borell anunță că Putin poate fi arestat imediat în 130 de țări, după mandatul CPI

Josep Borell anunță că Putin poate fi arestat imediat în 130 de țări, după mandatul CPI

Valentina CAMARA 22 martie 2023 | 00:00 643

Preşedintele rus Vladimir Putin poate fi arestat 'imediat' în 'aproape 130 de ţări', după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său, considerându-l responsabil de crime de război în Ucraina, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Josep Borell anunta ca Putin poate fi arestat imediat in 130 de tari, dupa mandatul CPI

Referindu-se la decizia CPI, Borrell a subliniat că aceasta 'este foarte importantă şi schimbă regulile jocului' într-o declaraţie făcută la sosirea sa la un Consiliu al miniştrilor de externe şi ai apărării din UE, la Bruxelles.

CPI a emis vineri mandate de arestare pe numele lui Putin şi al Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidenţial rus pentru drepturile copilului, pentru deportarea minorilor ucraineni în Rusia.

În privinţa războiului din Ucraina, Borrell a menţionat 'două lucruri importante': prelungirea acordului privind tranzitul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră şi decizia Curţii Penale Internaţionale cu privire la preşedintele Putin.

Şeful diplomaţiei europene a afirmat că deşi autorităţile ruse resping această decizie a CPI, motivând că Rusia nu este semnatara Statutului de la Roma, care a pus bazele acestei instanţe internaţionale, consecinţele practice ale acesteia sunt evidente.

'Dacă preşedintele Putin călătoreşte într-una dintre cele aproape 130 de ţări care au semnat acest tratat internaţional, ar trebui să fie reţinut imediat', a spus el.

Curtea Penală Internaţională a emis vinerea trecută un mandat de arestare pe numele lui Putin ca "presupus responsabil" pentru deportarea ilegală de copii şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, ceea ce constituie o crimă de război în conformitate cu Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, semnat de 123 de ţări.

Vladimir Putin a semnat, în luna mai 2022, un decret prezidenţial care prevedea accelerarea procesului prin care ucrainenii puteau dobândi cetăţenia rusă, iar de atunci Rusia a recunoscut că a 'transferat' 2.000 de copii din Ucraina pe teritoriul său, conform media internaţionale.

La rândul său, ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a afirmat că Spania doreşte ca crimele comise în războiul în Ucraina, ce durează de peste un an, 'să nu rămână nepedepsite'. 'Vrem pace şi justiţie în Ucraina şi pentru ca să se facă dreptate nu pot exista crime nepedepsite, iar cei care le-au comis trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa Curţii Penale Internaţionale', a afirmat el.

În opinia şefei diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, mesajul CPI este că 'nimeni dintre cei responsabili pentru acest lanţ de crime nu poate scăpa de justiţie'.

Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, consideră că decizia instanţei de la Haga reprezintă 'un pas înainte atât legal, cât şi moral'.

'Le voi spune colegilor mei că nu ne putem opri aici', a spus el, pledând din nou pentru mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi, în special, împotriva corporaţiei ruse de stat pentru energie nucleară, Rosatom.

'Nimeni nu ar trebui să aibă impunitate pentru crimele comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei', a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu, adăugând că va informa Consiliul cu privire la prima conferinţă la nivel înalt care va fi organizată împreună cu Ucraina la Bucureşti, în aprilie, pe tema securităţii la Marea Neagră.

'Va fi o ocazie foarte importantă de a trage învăţăminte din acest război şi de a vedea ce putem face pentru a avea o regiune mai sigură în viitor', a subliniat Aurescu, citat de EFE, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
manca-i-ai kktul ma-tii !!! Si nu muri, inghite !!!
1
0
Arestati-l cat mai repede ca sa se termine razboiul din Ucraina !
2
0
Sa mori in chin si cancer si tu si toata familia ta! Sa dea domnu sa o tii pe ma-ta in brate in timp ce isi da ultima suflare. Mori jigodie ordinara!
1
1
Evident ca nu sunt atat de idioti incat sa-l trimita pe Putin sa fie arestat in cele 130 de tari. Se vor limita la cele maxim 64 de tari ramase. Dar nu uitat ca printre cele ramase se numara si SUA si altele care pur si simplu nu fac parte din ICC, asta nu inseamna ca nu-l pot aresta, daca vor. Putin are mult mai putine "tari prietene". Asa ca lista e mult mai scurta decat credeti. Oricum, scopul nu este pentru ca el sa fie arestat. Sunt sanse sub 10% sa fie prins. Dar aceasta decizie are un rol imens. Multe lucruri se vor schimba acum daca a fost oficial declarat CRIMINAL DE RAZBOI. Pana si "ai lui" il privesc altfel. Pe langa toate astea pluteste in aer acum in Kremlin PARANOIA, se acuza reciproc din priviri, "asta sigur tradeaza. Ba asta! Ba celalalt! Sigur ma vinde unul din ei!" Ii va dezbina din interior. Se vor otravi intre ei si se vor arunca "accidental" de la balcon, doar pentru simple episoade de paranoia si false acuzatii de tradare. Iar partenerii Rusiei vor avea ezitari.
4
1
Pai nu a avut el grija Putin curajul sa se intalneaza in 2022 cu Macron la acea masa lunga si a folosit o SOSIE de frica sa nu fie asasinat. Credeati voi ca avea curaj sa mearga in Crimeea in urma cu vreo 2 zile? Hahahaha! Ba mai mult, a si anuntat ca va merge in Crimeea "in zilele urmatoare". Ca in filmele cu prrosti, le-a si "vandut" pontul, sa-si pregateasca tentativa de asasinare, nu? Si nu s-a dus asa oricum, s-a dus cu elicopterul, adica fix cea mai vulnerabila varianta. Hahahhaha! Evident, asa lucreaza serviciile. Daca s-ar fi dus cu adevarat, s-ar fi dus in primul rand CU O SAPTAMANA INAINTE, adica in primele 2 saptamani ale lui martie, deci in niciun caz in urma cu 2-3 zile. Hahaha! Doi la mana, evident ar fi folosit sosia si in prima situatie. Deci, chiar si in cazul in care ar fi fost cu adevarat fizic in Crimeea, ar fi fost SECRET DE STAT si s-ar fi intamplat cu o saptamana inainte, ci NU DUPA, iar "localnicii" ar fi actori. Au existat cateva cadre in care clar nu e Putin.
4
1
Nu dam doi bani pe piticul de 157cm Putin. Ne pisam pe el, efectiv. Este irelevant daca il aresteaza sau nu. Cel mai probabil nu se va intampla. La fel cum este irelevant daca Putin a murit deja sau nu, iar asta este una din zecile de sosii ale sale. Voi chiar aveti impresia ca Putin a fost recent in Crimeea? Serios? Au fost cateva cadre regizate, "trase de aproape" care au fost categoric cu green screen. Iar pentru cadrele indepartate s-a folosit o sosie. De asemenea, au existat cateva cadre in care pana si sosia lui Putin a facut rocada cu preotul. Adica si-au schimbat mastile intre ei in cadrele de la sfarsitul "reportajului", incat sa "troleze" orice incercare de asasinare. Sunteti prea mici pentru chestii atat de mari. Chiar ati pus botul la circul ieftin cu "locanicii din Crimeea" cu care a dat Putin mana? El i-a tinut la o masa lunga pe Soigu si ceilalti, in primele zile ale invaziei. Dadea el mana cu satenii ucraineni? Macron a declarat ca in 2022 la masa lunga ALA NU ERA PUTIN
5
2
Un "comando" sa-l captureze si sa-l aresteze cand se plimba prin teritoriile ocupate care nu sunt ale Rusiei.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218