REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Mai 2023
Anul XX Nr. 6379
16.4° Constanța Marți, 30 Mai 2023 Anul XX Nr. 6379

Josep Borrell: Negocierile asupra programului nuclear al Iranului 'au fost redeschise'

Josep Borrell: Negocierile asupra programului nuclear al Iranului 'au fost redeschise'

Replica API 14 mai 2022 | 00:00 496

Negocierile asupra programului nuclear al Iranului, aflate într-un punct mort din martie, "au fost redeschise", a anunţat şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, informează AFP şi Reuters.

"Negocierile se aflau într-un punct mort şi ele au fost redeschise", a declarat Borrell la Wangels, în nordul Germaniei, unde participă la o reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor din G7, citează Agerpres.

Josep Borrell a făcut referire la discuţiile care au avut loc cu o zi înainte între coordonatorul UE pentru negocierile asupra programului nuclear iranian, Enrique Mora, şi negociatorul-şef iranian Ali Bagheri, în vederea relansării acordului încheiat în 2015.

În paralel, emirul Qatarului a avut o întrevedere cu ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, şi cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi pe acelaşi subiect.

"Evaluez această reuniune în Iran în mod foarte pozitiv. Negocierile erau blocate de două luni din cauza acestor dezacorduri asupra a ceea ce ar trebui făcut cu Gardienii Revoluţiei", a explicat Borrell. "Acest gen de lucruri nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Să spunem că lucrurile erau blocate şi că ele au fost deblocate", potrivit lui.

"Există o perspectivă pentru a ajunge la un acord final", şi-a exprimat Borrell satisfacţia.

Josep Borrell nu a dorit să comenteze faptul că negociatorul UE a fost reţinut pentru scurt timp de vameşi germani pe aeroportul din Frankfurt, unde avea o escală pentru Bruxelles.

Negocierile lansate în urmă cu un an la Viena între Teheran şi marile puteri pentru relansarea acordului din 2015, menit să încadreze programul nuclear al Iranului, se află într-un punct mort din martie. Acordul era muribund după retragerea unilaterală în 2018 a SUA care, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, au reimpus sancţiuni sufocante împotriva Teheranului, generând ca ripostă dezangajarea progresivă a Iranului din acord.

Sunt slabe şanse ca Washingtonul să accepte să scoată în viitorul apropiat Gardienii Revoluţiei, forţele de securitate de elită ale Iranului, de pe lista sa de organizaţii teroriste străine, blocând în continuare negocierile asupra programului nuclear iranian, a declarat joi o sursă diplomatică franceză pentru Reuters.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
5192943217
5/49
1343052916
joker
3112113814