Judecătoarea care l-a condamnat pe fostul șef CNAS, Lucian Duță, suspendată din funcție pentru 6 luni!
Judecătoarea care l-a condamnat pe fostul șef CNAS, Lucian Duță, suspendată din funcție pentru 6 luni!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlina Nadia Guluţanu, judecătoare la Curtea de Apel București, care l-a condamnat pe fostul șef al CNAS, Lucian Duță , s-a ales cu o nouă sancțiune. Consiliul Superior al Magistraturii a decis marți, 18 iunie, suspendarea din funcția de judecător a Alinei Nadia Guluţanu, pentru o perioadă de 6 luni.
Judecătorul Alina Nadia Guluțeană a fost cercetată disciplinar pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Fapta judecătorului constând în: informarea participanților la procesul penal ca are 'o maniera proprie de a interpreta codul de procedura penala'; decizii arbitrare de continuare a cercetării judecătorești la termene de judecata în care inculpații nu beneficiau de apărarea obligatorie; interzicerea adresării de întrebări martorilor audiați; audierea martorilor nu prin adresarea de întrebări, asa cum obliga dispozițiile procesual penale, ci prin construirea de ipoteze faptice care se dorea a fi confirmate sau infirmate de către persoana audiata;etc.
Alina Nadia Guluţanu, a fost cercetată și în trecut, însă Înalta Curte i-a anulat sancțiunile. Aceasta a fost acuzată că, alături de o altă judecătoare, Daniela Panioglu, au dezvăluit în motivarea de condamnare a fostului Șef al CNAS faptul că doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa au încercat să îl ajute pe Lucian Duţă să scape de acuzaţii.
În motivarea condamnării lui Lucian Duţă, cele două judecătoare au menţionat că doi procurori au desfăşurat o acţiune „cu vădit caracter penal" în încercarea de a-l ajuta pe fostul şef al CNAS şi pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală. Acţiunile celor doi procurori erau descrise de Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu cu „intenţia de a-i hărţui" pe martorii cheie din dosarul lui Duţă.
De ce a fost acuzat Duță
Fostul șef al CNAS este acuzat că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), potrivit rechizitoriului DNA. Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu. Fostul pedelist ar fi primit mită, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România. Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News