REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Judecătorii au obligat Finanţele Publice să emită o autorizaţie privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA!

Judecătorii au obligat Finanţele Publice să emită o autorizaţie privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA!

Replica API 21 iunie 2019 | 23:50 374

Se poate şi este decizie DEFINITIVĂ!

Se poate şi este decizie DEFINITIVĂ!

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase, precum hepatita, HIV sau SIDA. De asemenea, ajută spitalele din România asigurând donații de medicamente pe care le procură din străinătate. Potrivit legii, ea este obligată să solicite și să obțină, an de an, autorizația de desfășurare a acestor operațiuni în regim de scutire de la plata taxelor vamale. În anul 2017, Fundația Baylor a depus, la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, cerere prin care a solicitat autorizarea pentru importul de bunuri în regim de scutire de la plata TVA. Direcția a refuzat autorizarea, printre altele motivând că nu s-a făcut dovada că mărfurile sunt destinate persoanelor nevoiașe. Fundaţia a deschis în instanţă, la Tribunal, i-a fosta dmisă îna pret cerererea, însă Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați a formulat recurs. Miercuri, 19 iunie, Curtea de Apel a respins recursul, aşa că a fost obligată,d efinitiv, să emită fundaţiei decizia de autorizare privind efectuarea de importuri de medicamente în regim de scutire de la plata TVA.

Fundația Baylor Marea Neagră, din anul 2014, a efectuat în nume propriu importurile de medicamente donate de AmeriCares în România, cu solicitarea și obținerea an de an a autorizației de desfășurare a acestor operațiuni în regim de scutire de la plata taxelor vamale, potrivit legislației incidente. Fundația nu a dus la îndeplinire toate prevederile legale referitoare la condițiile și obligațiile necesare desfășurării activității de import al medicamentelor în scutire de taxe vamale, pentru anul 2017, spun reprezentanţii ANAF, în urma documentelor transmise de către fundației pentru obținerea documentului. În acest sens, ANAF a emis decizia de respingere a autorizării transportului de medicamente. Fundația a depus cererea privind obținerea autorizării, însă, ulterior, Direcția a solicitat lămuriri suplimentare privind programul de donație și operațiunile de import desfășurate în cursul anului 2016. Solicitantul a venit cu lămuriri, iar în urma analizei documentației transmise, instituția a emis, în martie 2017, decizia de respingere a cererii de autorizare, pe motiv că nu s-a făcut dovada că unitățile medicale cu care s-a colaborat au obținut autorizații de scutire de taxe vamale de la Direcțiile Generale Regionale din raza de competență a fiecăreia. Alt motiv de respingere a cererii de autorizare a vizat faptul că fundația nu a făcut dovada că mărfurile sunt destinate persoanelor nevoiașe.

Rapoartele prezentate de către fundație, transmise pentru fiecare lot de marfă primit, nu conțin informații detaliate cu privire la denumirea medicamentelor și a cantității (respectiv numărul de flacoane/cutii) care au fost repartizate fiecărui spital cu care au avut contractele de donație, spun cei de la ANAF, în întâmpinarea de la instanţă. Totodată, din rapoartele transmise către fundație de fiecare spital reiese că niciunul din contractele de donație încheiate cu spitalele cărora le erau destinate medicamentele în anul 2016, nu conțin informații cu privire la obligația Donatarului de a furniza/prescrie medicamentele persoanelor îndreptățite să le primească, mai spun reprezentanții Direcției.

Evident, Fundația Baylor Marea Neagră a solicitat aprobarea emiterii deciziei de autorizare privind efectuarea de importuri de medicamente în regim de scutire de la plata taxelor vamale, dar și repararea integrală a pagubei cauzate reclamantei, prin blocarea programului de donații de medicamente, inclusiv prin reparații pentru daune morale, în cuantum total de 1 euro. Numai că, Tribunalul a respins cererea în ceea ce priveşte capatul de cerere privind plata daunelor morale pe motiv că prejudiciul real și efectiv s-a produs pacientilor care au fost afectaţi de amânarea donaţiei. În rest, cererea privind aprobarea emiterii autorizaţiei a fost admisă. Numai că, Direcţia a formulat recurs, la Curtea de Apel Constanța. Miercuri, 19 iunie, instanţa a respins,d efinitiv, recursul, aşa că Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați trebuie să emită fundaţiei decizia de autorizare privind efectuarea de importuri de medicamente în regim de scutire de la plata TVA.

Ce spun reprezentanţii fundaţiei: "Instanța a reţinut că DGRFP Galați a refuzat autorizarea Fundaţiei Baylor Marea Neagră privind importul unor medicamente în regim de scutire de la plata TVA şi de scutire de la plata taxelor vamale în mod nelegal, prin solicitarea îndeplinirii unor condiții neprevăzute de lege, rezultată din interpretarea coroborată și eronată a dispozițiilor privind taxele vamale cu cele privind TVA-ul. DGRFP Galaţi a formulat recursuri în ambele dosare, recunoscând însă chiar într-una dintre cererile de recurs (în cauza pentru scutirea de la plata TVA) faptul că în normele legale la care face trimitere nu sunt prevăzute obligațiile pe care le-a invocat pentru a respinge cererea de autorizare.

Curtea de Apel Constanţa a respins recursurile formulate de DRGFP Galați. Aşadar, DGRFP Galați are obligaţia de a emite decizia de autorizare a Fundației Baylor Marea Neagră pentru efectuarea de importuri de medicamente în regim de scutire de la plata TVA şi de la plata taxelor vamale în beneficiul persoanelor nevoiaşe şi vom putea relua programul de donaţii de medicamente către spitalele din România", au transmis reprezentanţii fundaţiei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo ca i-ati obligat! ca la noi se face treaba cu forta!!!
0
0
Bine ca in loc sa fie ajutati pacientii, statul pune bete in roate si ii blocheaza pe toti care vor sa ajute pe cineva....
1
0
Chiar eu am nevoie de medicaamente...multe medicamente, ca mi s-au ars neuronii... de la lagarul electronic planetar in care traiesc....
0
0
Satanistii isi fac de cap ajutati de fratii masoni din justitie. Pai astia cu medicamente au creditat NAZISMUL lui Hastag. Acum vor scutire la DOUA COINTURI ca sa ne ucida mai repede in lagarul electronic planetar. Experimentul PITESTI e minciuna pe langa GUANTANAMO. Bineinteles se lucreaza cu manusi si sortulete albe.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920