REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Judecătorii lui Mircea Băsescu, Dănuț Căpățână, Nicușor Constantinescu și Dragoș Poteleanu cer să se pensioneze

Judecătorii lui Mircea Băsescu, Dănuț Căpățână, Nicușor Constantinescu și Dragoș Poteleanu cer să se pensioneze

Replica API 24 mai 2018 | 01:00 581

Instanțele constănțene rămân, din nou, fără judecători. Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 24 mai, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se află patru cereri de eliberare din funcție prin pensionare, formulate de 3 magistrați-judecători de la Tribunalul Constanța și unul de la Curtea de Apel.

Primul magistrat de pe listă este judecătorul Georgiana Pulbere, de pe ”Secția II Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal”. Totodată, este și membru în ”Comisia de evaluare a activității profesionale a judecătorilor”. În urmă cu câțiva ani, Georgiana Pulbere a intrat în atenția ANI, pe motiv de incompatibilitate, într/o cauză privind derularea unei alte activități, de predare a nuor cursuri de prefecționare profesională în domeniul achizițiilor publice. În final, instanța supremă i-a dat câștig de cauză, stabilind că un judecător poate avea și activități didactice.

Următorul pe lista CSM, care și-a depus cerere de pensionare, este Camelia Elena Ciucă, judecător pe Secția I Civilă a Tribunalului Constanța. Nici aceasta nu a stat departe de ochii presei, ba chiar a fost acuzată, în urmă cu mulți ani, că ar fi judecat în mod părtinitor, un caz, iar când un jurnalist constănțean a scris un articol pe această temă, l-a dat în judecată și i-a cerut daune morale. A fost intentat, atunci, un alt proces la CEDO, unde jurnalistul respectiv a câștigat și și-a recuperat banii, în jur de 6 mii lei, adica 60 de milioane lei vechi, la vremea aceea.

Și judecătoarea Emilia Ganera, de pe Secția Penală a Tribunalului Constanța, și-a depus cererea de pensionare. Ea este cunoscută ca ”judecătoarea VIP-urilor”, întrucât a aplicat legea și și/a spus cuvântul în dosare penale în care apăreau persoane importante, cu renume, cum ar fi Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influență, Dănuț Căpățână, fost manager al Spitalului Județean, acuzat de abuz în serviciu, Dragoș Poteleanu, fost director general al CJAS Constanța, acuzat de luare de mită, Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare, acuzat de favorizarea infractorului într-un dosar privind o rambursare ilegală de TVA, de 60 de milioane de euro, în dosarul UCM Reșița, afaceristul Marian Tirlungeanu, acuzat de șantaj, plus alte nume grele la nivelul județului Constanța.

La rândul ei, judecătoarea Iuliana Radu, tot de pe Secția Penală a Tribunalului Constanța, dorește să se pensioneze. Numele său apare, ca și cel al colegei sale, Emilia Ganera, în dosare în care apar persoane cunoscute, care au deținut funcții publice. Printre acestea se numără Nicușor Constantinescu, fost președinte al CJC, acuzat de fapte de corupție, Boris Parpală, fostul director al Direcției pentru Agricultură a Județului constanța, trimis în judecată pentru efectuarea unor acte de comerț incompatibile cu funcția sa.

Toate aceste cereri urmează a fi analizate în plenul ședinței CSM de joi, iar dacă instituția va da curs acestora, activitatea acestor instanțe de la malul mării ar putea fi îngreunată pentru o perioadă, până când posturile vor fi ocupate de alți magistrați judecători.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Constanta inca se ia mita de catre domnii si doamnele Judecator prin diferiti avocati sau cu intermediari . Multe dosare se fac inca la comanda !
2
0
poate ca institutia nu este de acord cu iesirile la pensie, cel putin pentru moment nu ar fi oportun
1
1
TOTI judecatorii cand se prind cum merge injustitia cer la pensie . oricum nu isi merita banii
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102