REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Judeţul Constanţa, lăsat de izbelişte de politicieni

Judeţul Constanţa, lăsat de izbelişte de politicieni

Replica API 23 iulie 2013 | 00:00 103

Ca să nu se pună rău cu cei care ar putea să le rupă un picior de la scaun,

Ca să nu se pună rău cu cei care ar putea să le rupă un picior de la scaun,

Finanţiştii constănţeni fierb de teama disponibilizărilor masive! Războiul regionalizării a început deja printr-o primă bătălie "Constanţa - Galaţi", miza fiind stabilirea sediului regional ANAF. Constănţenii consideră că Direcţia Regională de administrare fiscală pentru zona de Sud-Eest a României trebuie să fie Constanţa şi nu Galaţi. Motivul: judeţul Constanţa este mult mai puternic din punct economic, având o contribuţie de 40% din PIB-ul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

În timp ce sute de oameni din Timişoara au ieşit luni, 22 iulie a.c., în stradă, încercând să convingă guvernanţii să revină asupra deciziei de mutare a sediului ANAF regional la Deva, la Constanţa discuţiile aprinse au fost susţinute cu "uşile închise". La sediul Direcţiei Generale de Finanţe Publice din Constanţa a avut loc luni o întâlnire a liderilor grupelor sindicale şi a membrilor Comitetului Executiv, pentru analizarea situaţiei create de apariţia OUG 74/2013 şi punerea acesteia în practică. Iată şi concluziile discuţiilor de la Constanţa: "Având în vedere decizia de ultimă oră de a stabili şi sediile altor regiuni în municipii care nu îndeplinesc condiţiile din Memorandumul încheiat cu Banca Mondicală, înţelegem că decizia are la baza doar fundamente politice, situaţie în care orice acţiune de stradă nu îşi are rostul atâta timp cât în această perioada instituţiile din judeţul Constanţa şi parlamentarii constănţeni nu au ieşit public în sprijinul nostru. Având în vedere că numărul de salariaţi din cadrul judeţului va fi stabilit după apariţia HG de miercuri prin ordin al preşedintelui ANAF, înţelegm că mai este timp pentru a lămuri Bucureştiul că la Constanţa nu trebuie să fie dat afară nici un salariat. Totuşi, dacă vedem că vor fi intenţii de a da oameni afară şi la Constanţa, atunci suntem hotărâţi să uzăm de toate mijloacele posibile, sindicale sau nesindicale, pentru a stopa o astfel de idioţenie", au transmis sindicaliştii DGFP Constanţa.

Economistul Culeţu acuză liderii USL pentru a-şi ascunde propria neputinţă politică

Dănuţ Culeţu, economist şi deputatul Forţei Civice, ales în legislatura 2012-2016, spune că a reacţionat public în cazul Direcţiei de Finanţe Publice Constanţa cu ajutorul reţelei de socializare Facebook. "Cum n-au ieşit public parlamentarii constănţeni? Intraţi pe Facebook, să vedeţi comunicatul de presă. Ei poate să spună ce vor, eu am spus din primul moment că Mazăre (Radu Mazăre, primarul Constanţei -n.r.) trebuie să dea slipul pe costum, să mergă la Bucureşti şi să se zbată ca regiunea ANAF să fie la Constanţa, nu să alerge după vânzătorii ambulanţi pe plajă. Vorbim de o neputinţă politică a liderilor USL Constanţa. Eu sunt extrem de tranşant în privinţa aceasta", a declarat Culeţu. El consideră că reprezentanţii Gărzii Financiare nu ar trebui să-şi axeze "atenţia" doar pe buticuri şi chioşcuri. "Acestea nu sunt elemente de evaziune care să asigure recuperarea veniturilor la bugetul statului. Evaziunea fiscală nu se face prin vânzarea unor elastice sau gume, ci prin vânzarea alcoolului, tutunului şi cerealelor. Trebuie schimbată optica controalelor, pentru că se fac verificări la firme cu impact mult mic asupra evaziunii fiscale", a explicat Culeţu. Întrebat unde ar trebui să fie sediul regionalei de Finananţe, la Galaţi sau la Constanţa, Culeţu a spus: "Numărul de contribuabili trebuie să fie elementul cel mai important care să stea la baza stabilirii sediului regiunii. Eu înţeleg că Galaţiul are oameni politici mai performanţi decât Constanţa, dar din punct de vedere tehnic, numărul de contribuabili este 42% din totalul de regiuni, la Constanţa. Din acest motiv, consider că judeţul Constanţa trebuie să fie sediu regional", a conchis Culeţu.

Dragomir, întrevederi cu ministrul de Finanţe şi preşedintele ANAF

Liderul PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, spune că nu are timp de mitinguri şi până nu va merge la Bucureşti, să discute cu preşedintele ANF şi ministrul Finanţelor, nu va face declaraţii oficiale privind situaţia Direcţiei de Finanţe. "Nu dau nici o declaraţie până când nu am date concrete. Nu mi se pare corect să ies public şi să fac declaraţii pe un subiect care nu este clar, nu cred că este cazul să ies şi să fac declaraţii nefondate. Discuţiile de care vorbiţi sunt în urma unor zvonuri, unor adrese neoficiale, nu în urma unor discuţii cu preşedintele ANAF sau cu ministrul Finanţelor. Când voi avea date concrete, voi putea să fac şi declaraţii, aşa cum este corect. Marţi voi merge la Bucureşti, la ANAF şi Ministerul de Finanţe, unde voi avea discuţii aplicate, să văd cum au evoluat lucrurile în această direcţie. Însă, nu am ce să discut public. Nu am timp de mitinguri. Nu asta fac. Discuţia nu poate fi purtată doar public, ci trebuie să ajung la Ministerul de Finanţe, acolo unde marţi am programată o întâlnire la ora 09.15", a spus Dragomir.

Constănţenii îi cer lui Ponta administrarea finanţelor Regiunii Sud-Est

Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) solicită premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, printr-o adresă cu privire la reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca Regiunea de Sud-Est a ţării să nu fie administrată fiscal de finanţiştii gălăţeni, conform ultimelor propuneri în acest sens, ci de cei constănţeni. În adresa transmisă de către conducerea CCINA se solicită reanalizarea propunerii privitoare la stabilirea sediului direcţiei regionale fiscale la Galaţi în detrimentul Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa. Aceştia au argumentat solicitarea menţionând că Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa se află pe primul loc în cadrul Regiunii Sud-Est, detaşându-se substanţial faţă de DGFP Galaţi cu privire la numărul de contribuabili administraţi şi la volumul încasărilor la bugetul de stat realizate în 2012. Conducerea CCINA a menţionat că în toate celelalte regiuni ale ţării au fost desemnate ca viitoare direcţii regionale judeţele cu ponderea cea mai mare la cele două criterii, respectiv "numărul de contribuabili administraţi" şi "volumul încasărilor la bugetul de stat".

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218