REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Julian Assange a pus în pericol surse care au ajutat Occidentul, afirmă un avocat al SUA

Julian Assange a pus în pericol surse care au ajutat Occidentul, afirmă un avocat al SUA

Replica API 25 februarie 2020 | 00:00 313

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost inculpat în SUA nu pentru că a dezvăluit informaţii sensibile pentru guvernul american, ci pentru că, prin publicarea de informaţii secrete, a pus în pericol vieţile unor oameni din Irak, Iran şi Afganistan care au ajutat Occidentul, a declarat luni la Londra avocatul american James Lewis, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Sute de oameni din întreaga lume a trebuit să fie avertizaţi după dezvăluirile WikiLeaks, o parte au fost relocaţi, iar unii dintre ei au dispărut, a explicat Lewis, vorbind în numele autorităţilor de la Washington la tribunalul din Woolwich (sud-estul Londrei), care examinează cererea de extrădare a lui Assange în SUA.

S-au găsit informaţii WikiLeaks şi la ascunzătoarea lui Osama bin Laden din Pakistan, a menţionat Lewis.

Reprezentantul guvernului american i-a reproşat totodată echipei de apărare a lui Assange că exagerează sugerând că australianul ar putea fi condamnat în SUA la 175 de ani de închisoare, precizând că în unele cazuri similare s-au pronunţat pedepse de 40-60 de luni.

Julian Assange urmează să fie audiat întreaga săptămână la Woolwich Crown Court, în apropiere de închisoarea Belmarsh, în sud-estul Londrei. Audierea va fi apoi suspendată şi va fi reluată la 18 mai, timp de trei săptămâni. Decizia va putea fi contestată în apel.

Julian Assange este încarcerat în acest centru penitenciar de înaltă securitate de la răsunătoarea sa arestare în aprilie în Ambasada Ecuadorului la Londra.

El s-a refugiat acolo în urmă cu aproape şapte ani, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde este acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani după mai multe răsturnări de situaţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614