REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Justiţia britanică începe examinarea cererii de extrădare a lui Assange în SUA

Justiţia britanică începe examinarea cererii de extrădare a lui Assange în SUA

Replica API 25 februarie 2020 | 00:00 375

Julian Assange

Vizat de o cerere de extrădare din partea justiţiei americane pentru că a publicat în masă informaţii clasificate, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va încerca începând de luni să convingă justiţia britanică să respingă trimiterea sa în SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Personaj controversat, australianul de 48 de ani a declarat la o audiere preliminară că va refuza "să se supună unei extrădări pentru o muncă de jurnalism care a primit numeroase recompense şi a protejat mulţi oameni". El riscă până la 175 de ani de închisoare în SUA.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legilor antispionaj. Susţinătorii săi spun că aceste inculpări sunt un pericol grav pentru libertatea presei.

Statele Unite îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că a publicat în 2010, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Printre aceste documente se numără şi un video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Justiţia britanică va trebui să stabilească dacă cererea de extrădare care i-a fost înaintată respectă un anumit număr de criterii legale, în special dacă ea nu este disproporţionată sau nu încalcă drepturile omului.

Începând de luni, Julian Assange urmează să fie audiat întreaga săptămână la Woolwich Crown Court, în apropiere de închisoarea Belmarsh, în sud-estul Londrei.

Audierea va fi apoi suspendată şi va fi reluată la 18 mai, timp de trei săptămâni. Decizia va putea fi contestată în apel.

Julian Assange este încarcerat în acest centru penitenciar de înaltă securitate de la răsunătoarea sa arestare în aprilie în Ambasada Ecuadorului la Londra.

El s-a refugiat acolo în urmă cu aproape şapte ani, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde este acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani după mai multe răsturnări de situaţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367