REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Justiția pe surse: Principalele evenimente ținute 'la secret' în ultima săptămână

Justiția pe surse: Principalele evenimente ținute 'la secret' în ultima săptămână

Replica API 3 august 2020 | 00:00 1239

Deloc lipsită de intrigi și jocuri de culise, chiar și în plin sezon estival, justiția ne-a furnizat în ultima săptămână câteva întâmplări și discuții care merită trecute în revistă. STIRIPESURSE.RO sinteză a principalelor evenimentele și incidente din ultima săptămână, în al doilea episod dintr-o nouă rubrică inaugurată în urmă cu o săptămână, scrie stiripesurse.ro

1. 10 august și adresa către parchete

Subiectul fierbinte pentru cei interesați de justiție este, în această perioadă, soarta dosarului 10 august. După clasarea dispusă de DIICOT, speranțele unora se îndreaptă către procurorul general Scutea, pentru o infirmare a soluției. Doar că Scutea nu ar fi, potrivit unor surse, străină de această clare. Legătură cu soluția din „10 august” ar avea și o adresă trimisă în luna iulie către parchetele din țară, pentru ca aceastea să prezinte practica în stabilirea competenței de efectuare a urmăririi penale, de către procuror civil sau procuror militar, în situația în care sunt reunite o cauză în care autorul infracțiunii este militar și o cauză în care nu sunt vizate persoane cu calitatea de miliar.

2. Legătura neștiută

Surse bine informate dezvăluie că în ultimele zile între magistrați a circulat o informație cu potențial exploziv. În cauză este aceeași Gabriela Scutea, procuror general al României, despre care președintele Iohannis afirma că i-a făcut plăcere să o numească în funcție. Nu e clar de unde, nu se știe de ce acum, dar informația vehiculată în justiție este că domnul Iohannis și doamna Scutea nu erau chiar străini, mai ales că eleva Scutea ar fi avut-o profesoară chiar pe doamna Carmen Iohannis. De verificat.

3. Procurorii din CSM pun piedică SIIJ în dosarul lui „Portocală”

Secția pentru procurori a CSM a fost chemată recent să acorde un aviz conform pentru arestarea fostului procuror DNA Alfred Savu. „Coleg” de dosar cu Mircea Negulescu „Potocală”, deja arestat de ÎCCJ, Savu a scăpat de judecată și, implicit, de „Beciul domnesc”, după ce procurorii din CSM s-au opus în unanimitate arestării. Situația e cu atât mai ciudată cu cât Savu a fost procurorul de caz în dosarul Ponta-Blair, cel care i-a adus arestarea lui „Portocală”.A

4. Dublu standard cu repetiție

De altfel, Secția pentru procurori a CSM nu este la prima judecată cu dublu standard. Zilele trecute, procurorii din CSM au trimis Inspecția Judiciară la DIICOT, după un comunicat de presă în care s-a exagerat nepermis cu detaliile unui dosar de agresiune sexuală asupra minorilor. Aceeași procurori au tăcut însă „înțelept” când procurorul general Scutea a vorbit în plenul CSM despre minore de 13 ani care și-ar da consimțământul pentru întreținerea relațiilor sexuale și despre „experienţe sexuale soldate cu naşteri sau alte forme de procreare”.

5. Vești de pe frontul din CSM

În CSM se împart în continuare „pumni”. După ce judecătoarea Evelina Oprina s-a retras de la coordonarea celui mai important proiect al actualului Consiliu, Victor Alistar, reprezentant al societății civile, a fost revocat de la coordonarea unui alt proiect pe fonduri europene. Menit să elimine factorii care aglomerează instanțele și duc la întârzieri majore, proiectul în valoare de 17 milioane de lei fusese inițiat de Alistar.

6. Un interviu ignorat

A fost trecut cu vederea un interviu acordat de șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, exact în perioada în care curg criticile pentru clasarea din dosarul 10 august. Deși nu a primit nici măcar o întrebare pe această temă, șefa DIICOT a oferit totuși unele informații interesante, cum ar fi analiza eșecului din dosarul Țăndărei, cu achitări imputabile procurorului de caz. Pentru observatorii atenți, nu a lipsit nici o lovitură la ficat aplicată procurorului general. Dacă Scutea a scandalizat o țară întreagă cu discuția despre minore de 13 ani care și-au dat acordul pentru relații sexuale, Hosu a afirmat clar că nu se poate vorbi despre consimțământ în cazul sexului cu o minoră.

7. Bilă albă pentru Scutea

După atâtea controverse, avem și o bilă albă pentru procurorul general Gabriela Scutea. Sub conducerea acesteia, epoca justiției televizate pare să fi apus. Săptămâna trecută, nume grele din politică au fost audiate la PÎCCJ, în unul dintre cele mai grele dosare din ultimii 30 de ani. Totuși, în presă nu s-a scurs nimic, semn că, atunci când se vrea, se poate.

8. Iohannis strigă henț cu ambele mâini pe minge

Dacă am început cu dosarul 10 august, să și terminăm în aceeași notă. Întrebat de reporteri cum comentează soluția din dosarul 10 august, președintele a fost mult mai puțin viteaz decât cu alte ocazii. „Nu cred că vă așteptați de la președintele României să vă lămurească în detalii de procedură, chit că ele sunt cunoscute. Dacă cineva a greșit în această procedură, atunci sunt convins că Ministerul Justiției sau CSM-ul vor sesiza aceste chestiuni, se va face o verificare, care pe urmă va duce eventual la un demers de tip administrativ.” Vorbim totuși despre procurori numiți în funcție de Klaus Iohannis, atât la DIICOT, cât și la vârful Ministerului Public. Această neimplicare politică în justiție este și ea de dată recentă, pentru că anul trecut președintele nu a avut nicio problemă să-i ceară demisia în direct șefului DIICOT.

___

Informațiile din această rubrică provin fie din surse deschise, fie din surse parțial verificate și trebuie tratate ca atare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta... DIGI24, in mortii tai de lepra, din ce traieste? Dar Aktiv24? Dar ConstantaMea? Dar Constanta Altfel? 'va-n gura de lepre
1
1
Daca ati ajuns sa luati de bune stirile de pe stiripesurse.ro. Site-ul ala traieste din bani publici decartati cu generozitate de PSD.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614