REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Justiţia, pe un butoi de pulbere: Asociaţia Magistraţilor susţine demersul CAB împotriva procurorilor din CSM

Justiţia, pe un butoi de pulbere: Asociaţia Magistraţilor susţine demersul CAB împotriva procurorilor din CSM

Replica API 11 septembrie 2018 | 00:00 204

CSM privind solicitarea unor procurori din Consiliu ce vizau proceduri dintr-un dosar în curs. AMR mai spune că e necesară delimitarea de orice acțiune cu potențial de imixtiune.

„Asociația Magistraților din România (AMR) susține demersul Colegiului de conducere al Curții de Apel București care a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru a stabili dacă acțiunea unora dintre membrii Secției de procurori din cadrul CSM, este de natură să afecteze independența Justiției. (...) Elementul în plus, care dă greutate situației în discuție – sau, mai degrabă, gravitate – este evident: „solicitarea” trimisă Curții de Apel București vine din interiorul „garantului independenței Justiției”. Mai exact, așa cum reiese din informarea de presă a Consiliului Superior al Magistraturii, este vorba despre solicitarea a cinci membri aleși ai Secției pentru procurori, vizând proceduri judiciare aferente unui dosar în curs. Adică informații privind un dosar în care nu s-a pronunțat o hotărâre definitivă. Mai aflăm, din sesizarea Curții de Apel București, apărută în mass-media, că autorii solicitării nu au calitatea de parte în dosar și că demersul lor este făcut în nume propriu”, a precizat președintele AMR, judecătorul Andreea Ciucă, potrivit Mediafax.

Magistratul spune că AMR consideră îndreptățită sesizarea făcută de Colegiul de conducere al Curții de Apel București.

„S-a solicitat, pe această cale, sub apanajul Legii privind accesul la informații de interes public, ca instanța să răspundă dacă s-a desființat sau nu un complet de judecată, dacă a fost preluat sau nu de un alt judecător, cerându-se și comunicarea unor documente, referitoare tot la dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București, și anume hotărâri ale Colegiului de conducere, „listele de permanență”, înscrisuri privind imposibilitatea participării la unele ședințe de judecată, vizând dosarul în discuție (al cărui număr a fost expres menționat în „solicitare”), a unor judecători „aflați pe lista de permanență” (mai corect, în planificarea de permanență). În fine, dar nu în ultimul rând, s-au solicitat și „explicații suplimentare”, toate acestea, spun autorii, în scopul verificării principiului repartizării aleatorii a cauzei și pentru că hotărârea Curții de Apel București i-ar putea prejudicia”, mai precizează sursa citată.

Președintele AMR mai arată că magistrații trebuie să se delimiteze de orice acțiune cu potențial de imixtiune în activitatea instanțelor de judecată care să aducă fie și numai atingere independenței și imparțialității.

„Iar dacă acțiuni ce pot avea un astfel de iz provin din interiorul CSM, prin solicitări-anchetă întreprinse în nume personal, trebuie să știm, clar, răspicat și motivat cum să le calificăm prin raportare la obligația respectării independenței Justiției. Căci dacă sunt benigne (judecătorii din Colegiul de conducere al Curții de Apel București n-au simțit astfel, de vreme ce au hotărât să sesizeze „garantul independenței justiției”), CSM trebuie să ne explice, totodată, sensul art. 1 din Statutul Universal al Judecătorului, actualizat de Uniunea Internațională a Judecătorilor în luna iunie 2017, potrivit căruia independența judecătorului este indispensabilă pentru o justiție independentă, în respectul legii, independența judecătorului este indivizibilă”, mai spune Ciucă.

Precizările vin după ce Consiliul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii să aprecieze dacă o solicitare a membrilor Secţiei pentru procurori din CSM, ce ar viza proceduri judiciare dintr-un dosar în curs, poate afecta independenţa justiţiei, anunță CSM.

"Astăzi, 7 septembrie 2018, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să aprecieze asupra potenţialului de afectare a independenţei justiţiei, consecinţă a solicitării celor cinci membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, vizând proceduri judiciare aferente unui dosar în curs. În temeiul dispoziţiilor art. 1, ale art. 30 din Legea nr. 317/2004, precum şi ale art. 133 din Constituţia României, preşedintele Consiliului a transmis Inspecţiei Judiciare această sesizare pentru verificare, conform legii.", anunță Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367