REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Kay de la Westhouse, în pragul falimentului: norvegienii anunţă că nu-şi mai pot plăti datoria la bancă

Kay de la Westhouse, în pragul falimentului: norvegienii anunţă că nu-şi mai pot plăti datoria la bancă

Replica API 20 octombrie 2012 | 00:00 951

Ăsta să fie motivul pentru care Nicoleta Ploscaru s-a reorientat?

Ăsta să fie motivul pentru care Nicoleta Ploscaru s-a reorientat?

Afaceristul norvegian Kay Tonnes Thorkildsen, stabilit de ani buni în Constanţa, unde s-a căsătorit cu mult mai tânăra politiciană Nicoleta Ploscaru, are probleme mari. Dezvoltatorul imobiliar RomReal, din care face parte Westhouse Group SRL, condusă de Kay, a anunţat vineri, potrivit capital.ro, într-un comunicat oficial, că va intra, foarte probabil, în faliment. Compania norvegiană, care deţine importante suprafeţe de terenuri în Constanţa susţine că se confruntă cu probleme financiare serioase şi nu va putea achita creditul de 11,6 milioane de euro luat de la Alpha Bank, care ajunge la maturitate pe 30 noiembrie. "Toate dobânzile acestui credit au fost plătite în avans, dar plata principalului va trebui făcută la data maturităţii. Compania nu deţine suficiente lichidităţi pentru a face aceste plăţi, sau orice părţi mai semnificative, pentru că a fost dificil să vândă activele din cauza crizei imobiliare severe din România", se precizează în anunţul RomReal.

Compania poartă discuţii cu banca pentru restructurarea creditului, dar până acum nu s-a ajuns la nici o înţelegere. Drept urmare, managementul companiei vrea să informeze acţionarii că ar putea intra în incapacitate de plată foarte curând dacă nu se va găsi o soluţie de compromis cu Alpha Bank în curând. Compania va trebui să implementeze noi reduceri de costuri semnificative pentru a se asigura că dispune de suficient capital de lucru pentru a-şi finanţa operaţiunile în desfăşurare", se mai precizează în anunţ. În finalul mesajului se mai arată că piaţa imobliară din România trece printr-o perioadă de criză severă, cu foarte puţine tranzacţii încheiate pe segmentul rezidenţial, zonă pe care activează compania. Finanţarea bancară pentru construcţii şi credite ipotecare aproape s-a oprit, spun norvegienii. RomReal este un vehicul de investiţii, ce operează în România prin intermediul subsidiarei WestHouse Group. Compania deţine 14 terenuri în Bucureşti, judeţul Constanţa şi în Braşov, evaluate la 26 milioane de euro. În anii de "boom" economic, societatea a achiziţionat 17 terenuri, cu o suprafaţă totală de aproximativ 1,2 milioane metri pătraţi, în Bucureşti, Constanţa şi Braşov. Compania a fost nevoită să suspende în 2008 lucrările de construcţie la două din cele trei proiecte pe care le avea în derulare în Constanţa şi care însumau circa 400 de apartamente şi vile. Totodată, RomReal a returnat banii celor 25 de clienţi care şi-au plătit avansul pentru achiziţia unui apartament în cadrul Central Apartments, sumă care se ridica la 625.000 de euro fără TVA.

Aventura lui Kay în Constanţa: datorii de peste 44.500.000 de euro şi un dosar la DNA pentru fostul primar Tudorel Calapod

Principalii acţionari ai RomReal, cu o participaţie cumulată de circa 95%, sunt două companii şi o bancă din Norvegia, MGL Investments, Elin Odfjell, respectiv SEB Private Bank. Kay Tonnes Thorkildsen, în vârstă de 73 de ani, derulează mai multe afaceri în Constanţa, alături de consoarta sa, Nicoleta Ploscaru, până nu de mult cel mai important sponsor al PDL de la malul mării. Recent, se vehicula varianta unei candidaturi a Nicoletei Ploscaru la Camrea Deputaţilor, din partea PPDD. Visul de mărire al fostei peneţecediste şi pedeliste s-a năruit, pentru moment, fiind interesant de aflat dacă are vreo legătură cu falimentul afacerilor imobiliare ale soţului său. Potrivit Ministerului de Finanţe, Westhouse Group SRL Constanţa a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de 314.265 lei şi pierderi de 5.423.678 lei, la care se adaugă datorii totale uriaşe, de 187.239.037 lei (echivalentul a peste 44.500.000 de euro). Reamintim că, în 2007, "Replica" dezvăluia tunul de 10.000.000 de euro dat de Kay, cu trei hectare de teren din Mamaia Nord, cumpărat de un obscur afacerist local la un preţ subevaluat de la primărie, pentru a fi revândut norvegianului cu un profit fabulos. Afacerea de atunci s-a transformat, anul acesta, într-un dosar instrumentat de DNA, în care fostul primar al Năvodariului, Tudorel Calapod, este cercetat pentru fapte de corupţie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108