REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Kazuo Ishiguro, Rachel Cusk şi Richard Powers, printre scriitorii nominalizaţi pe lista lungă de la Booker Prize

Kazuo Ishiguro, Rachel Cusk şi Richard Powers, printre scriitorii nominalizaţi pe lista lungă de la Booker Prize

Replica API 29 iulie 2021 | 00:00 525

Romane semnate de scriitori consacraţi precum Kazuo Ishiguro, Rachel Cusk şi Richard Powers, alături de cărţi ale unor autori din Sri Lanka, Africa de Sud, Statele Unite şi Marea Britanie se numără printre cele 13 volume selectate pe lista lungă a prestigioasei distincţii literare Booker Prize, informează marţi The Guardian, citat de Agerpres.

Sursa foto: The Booker Prizes / Facebook

Kazuo Ishiguro, care a fost recompensat cu Booker Prize în 1989 pentru romanul ''Rămăşiţele zilei'', este nominalizat din nou, după 31 de ani, pe lista lungă a prestigiosului premiu în valoare de 50.000 de lire sterline graţie volumului ''Klara and the Sun'', primul său roman publicat după ce autorul britanic a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură în 2017.

''Klara and the Sun'' spune povestea unui AF sau ''prieten artificial'', care îi ţine companie unei fetiţe de 14 ani. Ishiguro, care a ajuns de trei ori pe lista scurtă de la Booker Prize, a fost apreciat de juriul din acest an pentru ''vocea narativă obsedantă - o perspectivă sinceră şi inocentă, mai puţin orgolioasă asupra comportamentului bizar al oamenilor obsedaţi şi marcaţi de putere, statut şi teamă''.

''Nu este doar un roman despre un viitor tehnologic'', a spus Rowan Williams, membru al juriului, scriitor şi fost arhiepiscop de Canterbury. ''Este un roman despre putere, natura personalităţii, despre libertate şi despre dragoste'', a adăugat el.

Alături de Ishiguro, pe lista lungă se mai află scriitori consacraţi precum Richard Powers, selectat cu ''Bewilderment'', volum care va fi publicat în curând, despre un astrobiolog rămas văduv care îşi creşte singur fiul în vârstă de nouă ani, precum şi Rachel Cusk, autoarea romanului ''Second Place'', despre o femeie care invită un artist să viziteze regiunea îndepărtată de coastă în care aceasta locuieşte.

''Atunci când te gândeşti la autorii care au câştigat Booker-ul de-a lungul anilor, vrei ceva care să aducă un oarecare aer proaspăt... Asta nu înseamnă că noi căutăm noutatea cu orice preţ. O altă trăsătură a unui câştigător al Booker-ului este că trebuie să fie o carte pe care oamenii să o citească cu plăcere, puteţi să-mi spuneţi că sunt de modă veche dacă vreţi. Nu vrei ceva atât de experimental încât să dea satisfacţie doar autorului şi câtorva critici sofisticaţi. Vrei ceva care să-i facă pe oameni să citească cu pasiune'', a mai spus Rowan Williams.

Pe lista autorilor nominalizaţi se mai află romanicerul din Sri Lanka Anuk Arudpragasam, cu ''A Passage North'', care prezintă povestea călătoriei lui Krishan din Colombo înspre Provincia de Nord, devastată de război, pentru a lua parte la o înmormântare, precum şi Damon Galgut, care a mai fost nominalizat de două ori până acum pe lista scurtă de la Booker Prize, nominalizat în acest an cu ''The Promise'', despre membrii unei familii din Africa de Sud care nu reuşesc să-şi ţină promisiunea faţă de femeia de culoare care a lucrat o viaţă întreagă pentru ei.

Juriul, prezidat de specialista în istorie Maya Jasanoff, şi din care mai fac parte, alături de Rowan Williams, scriitoarea şi editoarea Horatia Harrod, actriţa Natascha McElhone şi scriitorul şi profesorul Chigozie Obioma, a selectat cele 13 romane nominalizate după ce a lecturat 158 de cărţi înscrise.

Potrivit Mayei Jasanoff, numitorul comun al cărţilor nominalizate în 2021 este ''puterea de a-l atrage pe cititor într-o poveste neobişnuită şi de a face acest lucru cu o voce dibace şi distinctă''.

Lista scurtă va fi anunţată pe 14 septembrie, iar câştigătorul urmează să fie desemnat pe 3 noiembrie.

Cei 13 autori selectaţi pe lista lungă sunt următorii: Anuk Arudpragasam, ''A Passage North''; Rachel Cusk, ''Second Place''; Damon Galgut, ''The Promise''; Nathan Harris, ''The Sweetness of Water''; Kazuo Ishiguro, ''Klara and the Sun''; Karen Jennings, ''An Island''; Mary Lawson, ''A Town Called Solace''; Patricia Lockwood, ''No One Is Talking About This''; Nadifa Mohamed, ''The Fortune Men''; Richard Powers, ''Bewilderment''; Sunjeev Sahota, ''China Room''; Maggie Shipstead, ''Great Circle''; Francis Spufford, ''Light Perpetual''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367