REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Keratoza seboreică - semnele bătrâneții

Keratoza seboreică - semnele bătrâneții

Replica API 29 iunie 2020 | 00:00 1396

Procesul de îmbătrânire al pielii poate determina apariția unor pete pe piept și spate.

Keratoza seboreică este o tumoră benignă a pielii (necanceroasă), care se formează la nivelul superior al pielii. Aceste pete sunt din ce în ce mai frecvente cu cât o persoană înaintează în vârstă, la fel ca în cazul petelor hepatice. Persoanele afectate pot să prezinte una-două pete pe piept sau pe spate, dar sunt cazuri în care apar zeci sau sute de mici keratoze seboreice. În unele cazuri rare, pot să fie semnalul unui cancer de piele, scrie doc.ro.

De ce apare keratoza seboreică

Keratozele seboreice apar prin înmulțirea celulelor la nivelul epidermei, stratul superior al pielii. Nu se cunosc încă o serie de cauze exacte care determină apariția lor, dar cercetătorii iau în calcul predispoziția genetică și factorii de mediu.

Dacă ai rude de gradul 1 cu keratoză seboreică, sunt riscuri mai mari să o dezvolți și tu la bătrânețe. Sarcina este o altă cauză posibilă, dar și arsurile solare, deși expunerea exagerată la soare poate avea și alte consecințe negative asupra pielii, precum melanomul.

Keratozele seboreice mai pot să apară după tratamentul cancerului cu radioterapie sau ca semn al unor afecțiuni maligne, precum leucemia, cancerul de stomac, cancerul colo-rectal și cancerul limfatic. Când leziunile apar spontan în număr foarte mare, poartă numele de keratoză seboreică eruptivă sau semnul Leser-Trelat. Această situație este asociată în 43% din cazuri cu cancerul gastrointestinal, dar se poate întâlni şi în cancerul de piele.

În unele cazuri, keratoza seboreică este asociată cu alte afecțiuni ale pielii, precum carcinomul bazocelular, dar leziunile vor apărea rar în același loc pe corp. Un studiu1 a demonstrat că doar 3,1% din cazurile de keratoză seboreică sunt maligne (canceroase). Cercetătorii au analizat 4000 de pacienți americani cu keratoză seboreică medie sau în formă iritată. Două treimi din cazurile de keratoză seboreică malignă au reprezentat carcinom cu celule scuamoase, o treime carcinom bazocelular și încă o treime melanom.

Simptome keratoză seboreică

Poți recunoaște keratozele (cheratozele sau verucile) seboreice după aspect. Acestea pot avea diverse culori, de la bej sau maro deschis la negru, formă rotundă sau ovală, și au dimensiuni de la sub un cm diametru până la mai mult de 2,5 centimetri. La atingere, keratozele se simt fie plane, fie ușor ridicate, ca o cicatrice sau aluniță, în funcție de textura cerată sau solzoasă.

Medicul dermatolog va face un diagnostic diferențial între keratoza seboreică, negi și melanom pentru a stabili un diagnostic clar. S-ar putea să fie nevoie și de o biopsie a pielii, deși majoritatea keratozelor seboreice sunt benigne (necanceroase).

Întrucât keratoza seboreică apare doar la nivelul straturilor exterioare ale pielii, poate avea un aspect ”lipit” de piele. Deși unii dermatologi le numesc negi sau veruci, keratozele seboreice nu sunt din aceeași familie de afecțiuni, pentru că negii sunt cauzați de virusul HPV.

Tipuri de keratoză seboreică

În funcție de aspectul leziunilor, keratoza seboreică poate purta mai multe nume:

Keratoza seboreică comună, papilomul bazocelular sau keratoza seboreică solidă - este cea mai întâlnită formă, iar leziunile au aspect mat.

Keratoza seboreică iritată, Keratoza seboreică inflamată sau acantomul celular bazoscuamos - leziunile au aspect mat, dar pielea din jur este înroșită; poate fi semnul unei inflamații interne (de exemplu o boală inflamatorie intestinală) sau o iritare de suprafață (de exemplu frecarea de bretelele de sutien).

Keratoza seboreică cu celule scuamoase atipice - leziuni cu aspect mat, dar cu porțiuni de celule separate de restul, vizibile doar la microscop.

Keratoza seboreică clonală - asemănătoare cele cu celule scuamoase,

Keratoza seboreică albă sau verucile seboreice - leziunile au aspect bej deschis sau alb și dimensiuni de câțiva milimetri; apar cel mai adesea în zona tibiei, pe gleznă și pe picior.

Keratoza seboreică reticulară - leziunile au aspect mat, dar sunt mai ridicate față de nivelul pielii pentru că acoperă chisturi de keratină.

Keratoza seboreică pigmentată - leziunile sunt mai închise la culoare, iar la microscop se observă celule keratinocite și melanocite.

Keratoza foliculară inversată - aspect de papule ferme, albicioase, sub piele, iar suprafața nu este acoperită de o pată maronie.

Tratament pentru keratoza seboreică

Întrucât keratoza seboreică nu cauzează probleme în mod normal, nu există un tratament specific. Loțiunile și unguentele cu acizi alfa hidroxi (AHA), cu acid tricloracetic sau cu lactat de amoniu ar putea reduce dimensiunile leziunilor sau chiar să le elimine pe cele mici.

Dacă scopul de a le îndepărta este unul estetic, pacientul poate opta pentru la intervenția de ablație cu laser carbon, chiuretaj cu laser, electrodesicare sau chirurgie excizională. În cazul în care observi apariția spontană a mai multor keratoze seboreice sau dacă devin iritate și sângerează, adresează-te medicului dermatolog, pentru că s-ar putea să fie nevoie să le îndepărteze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102