rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Kinetoterapia: ce este și când este necesară

Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Etimologia cuvântului kinetoterapie este, la rândul ei grăitoare. Așadar, cuvântul kinetoterapie se traduce prin terapie prin mișcare. Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală, și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate sau creșterea nivelului funcțional, în cazul anumitor afecțiuni specifice. Ca știință, kinetoterapia este parte componentă a medicinii fizice și este axată pe studiul mecanismelor neuromusculare și articulare, pentru asigurarea activităților motrice normale ale individului.

Programele de kinetoterapie

Programele de kinetoterapie sunt realizate în conformitate cu vârsta, constituția și afecțiunile pacientului, alături și de gradul său de sedentarism, activitățile desfășurate în mod normal, stadiul bolii sau existența altor afecțiuni. Aceste programe au la bază mișcarea efectuată prin planuri de recuperare medicală atent structurate, al căror scop este refacerea funcțiilor alterate sau diminuate ale corpului. De asemenea, pacientului îi este asignat propriul specialist în kinetoterapie, căruia îi revine rolul de a supraveghea activitatea pacientului în timpul sesiunilor de kinetoterapie, și de a oferi consiliere pe durata întregului program de recuperare. Totodată, exercițiile fizice din cadrul programelor de kinetoterapie pot fi însoțite de anumite accesorii, precum elasticul, mingea medicinală, mingea de yoga, semisfera Bosu, etc.

Tipuri de kinetoterapie

În prezent, există două tipuri de kinetoterapie – de recuperare și profilactică. Pe lângă acestea, există o ramură special dezvoltată de kinetoterapie pentru copii și bebeluși, cunoscută și drept kinetoterapie pediatrică.

Kinetoterapia de recuperare și profilactică

Kinetoterapia de recuperare este axată pe refacerea funcțiilor diminuate ale organismului, cu ajutorul unui set de exerciții specifice, numită gimnastică de recuperare. Kinetoterapia profilactică, în schimb, urmărește fie menținerea condiției de sănătate a pacientului, fie oprirea cronicizării unei anumite afecțiuni severe, și se folosește atât de exerciții fizice, cât și de masaj medical sau de tehnici de relaxare.

Adesea, cele două forme se întrepătrund, rezultând un al treilea tip de kinetoterapie, numit kinetoterapie curativă, unde se lucrează atât pe refacerea funcțiilor, cât și pe menținerea stării de sănătate a pacientului sau stoparea cronicizării unei anumite boli.

Kinetoterapia pediatrică

Dacă este necesară, kinetoterapia poate fi o soluție atât pentru copii, cât și bebeluși (numită și kinetoterapie pediatrică), atât timp cât recomandarea este emisă de către un medic specialist pediatru, neurolog sau ortoped. Așadar, un program kinetoterapeutic pediatric se poate dovedi util pentru copiii cu afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale coloanei (cifoze, lordoze, scolioze sau cifoscolioze) sau, chiar, boli neurologice (paralizii cerebrale, întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie sau accidente vasculare cerebrale).

Beneficii ale kinetoterapiei

Beneficiile kinetoterapiei sunt nenumărate, atât în caz de boală, cât și pentru menținerea unei condiții fizice și psihice optime. Prin urmare, kinetoterapia vă poate ajuta să ajungeți la o stare de relaxare deplină (golirea minții), dar și să vă îmbunătățiți condiția fizică, prin masaj și exercițiu fizic. De asemenea, având în vedere că majoritatea adolescenților și adulților suferă de cel puțin o deviație de coloană, kinetoterapia poate fi o metodă accesibilă și ușoară de corectare a posturii și a aliniamentului corporal, înlăturând, astfel, durerile de spate.

Prin exercițiu fizic regulat scăpați de durere și câștigați, în schimb, mobilitate articulară, forță și rezistență musculară crescută. În plus, vi se poate îmbunătăți simțul de coordonare, de echilibru, precum și controlul neuro-muscular al mișcării. Mai mult, tehnologia actuală permite o măsurare neuro-musculo-articulară deosebit de precisă, ceea ce asigură o evaluare obiectivă a condiției dvs. de sănătate și facilitează conceperea unui program personalizat, care să reflecte cerințele reale ale organismului.

Când este necesară kinetoterapia?

Este posibil ca nevoia de kinetoterapie să existe pentru dvs. sau cineva apropiat, inclusiv cel mic, fără să știți. Așadar, când vine vorba de copil, este important să fiți atent la postura sa, mai ales în perioada de creștere și dezvoltare. Atunci când se remarcă o alterare a posturii, mai ales a spatelui (statul încovoiat, cel mai adesea), este important să consultați un medic de specialitate care vă poate recomanda un program de kinetoterapie, în așa fel încât să acționați în faza precoce a deviației.

De asemenea, kinetoterapia s-a dovedit extrem de utilă în cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde anumite funcții sunt sever afectate, iar această formă de terapie este esențială pentru procesul de recuperare. În plus, programele de kinetoterapie sunt, din ce în ce mai des, folosite pentru îmbunătățirea mobilității în diverse afecțiuni neurologice (boala Parkinson, scleroza în plăci), dar și pentru ameliorarea deficitului funcțional, în cazul anumitor boli cronice.

Probabil una dintre cele mai cunoscute utilități ale kinetoterapiei, recuperarea sportivă, este, în continuare, deosebit de benefică. Kinetoterapia ajută atât în însănătoșirea mai rapidă după un accident sportive, cât și în prevenirea accidentelor viitoare, ceea este vital mai ales pentru copiii și adolescenții tineri, aflați în creștere.

Kinetoterapia se bucură de un real success și în reducerea durerilor asociate cu anumite afecțiuni reumatologice, printre care se numără poliartrita reumatoidă, gonartroza, osteoporoza, coxartroza, precum și în recuperarea funcțiilor afectate după anumite traumatisme, accidente sau intervenții chirurgicale.

Un aspect mai puțin cunoscut este kinetoterapie utilizată ca practică de pregătire a corpului pentru sarcină. Astfel, prin kinetoterapie se poate obține un tonus general optim pentru sarcină, ajutând atât funcțiile fizice, cât și cele psihice, să fie într-o armonie deplină. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicată și pe timpul sarcinii, și ajută la facilitarea nașterii și la o recuperare cât mai rapidă după aceasta.

Procesul de kinetoterapie

Evaluarea medicală

Recomandarea pentru kinetoterapie se poate obține de la medicul curant, de regulă reumatolog sau ortoped, sau de la medicul de familie. O evaluare medicală pentru kinetoterapie se efectuează în prezența specialistului kinetoterapeut și a unui medic de recuperare, și cuprinde următorii pași:

Evaluarea inițială, care presupune procesul de anamneză și cuprinde o serie de întrebări despre starea de sănătate generală a pacientului, istoricul de boli, alergii, fondul genetic (boli/alergii în familie), și alte aspect relevante pentru conturarea tabloului clinic.

Pe baza evaluării se va elabora, împreună cu pacientul, un program de recuperare, respectiv profilaxie, în conformitate cu necesitățile medicale ale pacientului.

Desfășurarea sesiunilor

Urmează, apoi, începerea sesiunilor de kinetoterapie, sub atenta supraveghere a specialistului. Evoluția stării de sănătate a pacientului trebuie atent monitorizată și consemnată de kinetoterapeutul asignat. În multe cazuri, pacientul trebuie să efectueze anumite activități și acasă, sub îndrumarea specialistului. De asemenea, se impune reevaluarea periodică, pentru a putea analiza rata de progres a condiției pacientului, precum și pentru a optimiza, în mod constant, programele de recuperare utilizate.

Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie

Kinetoterapie și fizioterapia au misiuni asemănătoare, motiv pentru care sunt, adesea confundate. De reținut este faptul că cele două mijloace terapeutice sunt complementare, și ambele se dovedesc deosebit de eficiente, atât timp cât programele sunt atent respectate și urmate de pacient. Așadar, adesea cele două sunt folosite în tandem, pentru a spori șansele de recuperare ale pacientului, atât timp cât starea de sănătate, respectiv tabloul clinic, ale pacientului permit această îmbinare de discipline.

Diferența constă, în principal, în faptul că fizioterapia se bazează, în principal, pe folosirea anumitor agenți fizici în procesul de tratament, în timp ce kinetoterapia îmbină exercițiile fizice cu masajul terapeutic. Programul de recuperare care combină kinetoterapia cu fizioterapia trebuie stabilit împreună cu medicul de recuperare și specialistul/specialiștii în kinetoterapie și fizioterapie.

Fizioterapia – caracteristici

Fizioterapia reprezintă o metodă de tratament care implică folosirea agenților fizici, și anume căldură, lumină, current electric, unde magnetice și unde mecanice, pentru îmbunătățirea condiției de sănătate a pacientului, ameliorarea durerilor cauzate de afecțiuni reumatologice, ortopedice, respiratorii, etc., precum și prevenirea apariției anumitor boli.

Proceduri fizioterapeutice

Printre cele mai cunoscute proceduri fizioterapeutice se numără radiofrecvența, cu ajutorul căreia se pot ameliora problemele musculare, anumite traumatisme, precum și anumite dureri articulare, și electrostimularea, care contribuie la îmbunătățirea tonusului muscular, aspectul pielii și ajută la eliminarea fluidelor în exces din organism.

În spectrul procedurilor fizioterapeutice se numără și drenajul limfatic, care ajută la stimularea circulației limfei, declanșând, ajutând, astfel, la eliminarea toxinelor acumulate în organism. Drenajul limfatic are un rol foarte important și în remedierea proceselor inflamatorii din țesuturi și în prevenția împotriva bolilor musculare.

Nu în ultimul rând, masajul oscilatoriu profund este o procedură fizioterapeutică foarte căutată, deoarece este un masaj în profunzime, care acționează asupra mai multor tipuri de țesut, și anume: cutanat, conjunctiv, adipos, subcutanat și muscular. Principalul beneficiu al masajului oscilatoriu profund îl reprezintă recuperarea flexibilității și al mobilității țesuturilor, mai ales dacă acestea au fost afectate în urma unui eveniment traumatic sau al unui accident.

Fizioterapia este deosebit de utilă în problemele de sănătate musculară, articulară și osoasă, precum și în cele referitoare la țesuturile moi, cum ar fi bolile reumatice, durerile coloanei vertebrale, hernia de disc sau scolioza. Ea poate fi de ajutor și în afecțiunile musculo-scheletale, cum ar entorsele, tendinitele, bursitele, sindromul de tunel carpian, fracturile sau luxațiile. În plus, se poate apela la un fizioterapeut pentru diminuarea dificultăților de mișcare, cauzate de accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson sau scleroza în plăci. Nu în ultimul rând, fizioterapia poate fi benefică în procesele de recuperare postoperatorie, dar și pentru a preveni procesul de atrofie musculară, care survine în urma unei perioade îndelungate de ședere la pat, conform doc.ro

sâmbătă, 22 februarie 2020604
Comentarii
mai mult...Sănătate
8 iul 00:00SănătateExpert german: Al doilea val de COVID, în toamnă. Intensitatea va fi determinată de cât de mult va călători lumea

Crește riscul celui de-al doilea val de coronavirus în toamnă. Nu o spunem noi. O spune un expert german, profesor de...257

8 iul 00:00SănătateCoronavirus - INSP: 1 din 9 cazuri - înregistrat la personal medical. 93,9% dintre decese aveau cel puţin o comorbiditate244
8 iul 00:00SănătateGCS: 5.095 de români din străinătate - confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus242
8 iul 00:00SănătateStudiu: Imunitatea la COVID-19, probabil mai mare decât au arătat testele de anticorpi

Noi cercetări¹ arată că multe persoane asimptomatice sau cu simptome ușoare de COVID-19 demonstrează imunitate...266

8 iul 00:00SănătateStudiu: Țigările electronice pot cauza cancer oral255
8 iul 00:00SănătateCele mai comune cauze ale durerii de stomac266
8 iul 00:00SănătateCum se transmite toxoplasmoza și pentru cine este periculoasă această boală parazitară

Toxoplasmoza este o boală parazitară. Ea este o afecțiune des întâlnită, pe care omul o poate lua în urmă...284

8 iul 00:00SănătateCum scăpăm definitiv de onicomicoză sau ciupercă unghiei366
8 iul 00:00SănătateCe sunt infecțiile nosocomiale și cum le recunoști255
8 iul 00:00SănătateSteatoreea sau scaunul gras - ce indică și cum se tratează

...269

8 iul 00:00SănătateSomnambulismul - cauze, simptome și tratament238
8 iul 00:00SănătateSindromul Barrett sau esofagul Barrett: simptome, diagnostic și tratament240
Vremea
23.2°23.2° - 23.8° miercuri, 8 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 46%
Vânt: 6.56 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 iul 00:00SportFormaţia Chelsea Londra a învins, în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa Crystal Palace

Formaţia Chelsea Londra a învins, marţi, în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa Crystal Palace, în etapa a XXXIV- a...246

8 iul 00:00SportBogdan Stancu, atacantul echipei Genclerbirligi, a marcat contra lui Fenerbahce, în Turcia

Atacantul român Bogdan Stancu a marcat golul echipei Genclerbirligi Ankara, care a terminat la egalitate cu Fenerbahce...319

8 iul 00:00SportCS Mioveni a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul cu Rapid, în play-off-ul Ligii a II-a

CS Mioveni a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul susţinut, marţi, pe teren propriu, în compania formaţiei...298

8 iul 00:00SportTenismenul Rafael Nadal va participa la turneul de la Madrid

Feliciano Lopez, director al turneului de la Madrid, a anunţat că Rafael Nadal a confirmat participarea la Mastersul...271

Local
8 iul 20:58LocalFraudă cu fonduri europene, la Constanța. Procurorii DNA au intrat pe fir

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în...2677

8 iul 20:57LocalRAZII în TRAFIC! AMENZI pe BANDĂ RULANTĂ!

Polițiștii rutieri și cei de ordine publică, în perioada 29 iunie – 5 iulie a.c., au acționat pe raza...770

8 iul 20:56LocalDeblocare de ușă în municipiul Constanța

582

8 iul 20:56LocalVerificări de amploare pe litoralul românesc. Ce deficiențe au fost constatate

Pe durata sezonului estival, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului...862

8 iul 20:55LocalAccident rutier în Tuzla

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați marți, 7 iulie, să intervină la un accident rutier produs în...670

8 iul 20:55LocalAsociația Managerilor de Muzee, acuzații la adresa CJ în ceea ce-l privește pe Colesniuc

710

Politică
8 iul 00:00PoliticăGuvernul pregătește o schemă de ajutor de 1 miliard de lei

Guvernul Orban va introduce prin OUG o schemă de ajutor de stat pentru fermierii loviți de secetă, în valoare...279

8 iul 00:00PoliticăAEP: Perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă, marţi, că perioada electorală a alegerilor locale din acest an va...265

8 iul 00:00PoliticăGiugea (PNL): Ion Ştefan deranjează PSD pentru că nu este şantajabil

265

Interviuri
25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

Cristian Cârjaliu este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun unii....4560

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...6201

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

4437

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5616

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au...3695

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

3238

Monden
8 iul 00:00MondenJohnny Depp respinge acuzaţiile de agresiune în cadrul procesului intentat tabloidului britanic The Sun

Vedeta de la Hollywood Johnny Depp şi-a acuzat marţi fosta soţie, actriţa Amber Heard, de relaţii extraconjugale...247

8 iul 00:00MondenTom Hanks, supravieţuitor al coronavirusului, nu are ''prea mult respect'' pentru cei care ignoră măsurile de precauţie

Actorul american de Oscar Tom Hanks, care s-a vindecat după a fost infectat cu noul coronavirus, la începutul acestui...295

8 iul 00:00MondenCatherine Zeta-Jones va lansa un brand de lifestyle

264

8 iul 00:00MondenRingo Starr primeşte urări de ''pace şi iubire'' din spaţiu la împlinirea vârstei de 80 de ani

Fostul baterist al grupului britanic The Beatles, Ringo Starr, a primit mesaje de ''pace şi iubire'' din spaţiu,...244

8 iul 00:00MondenTop-modelul Naomi Campbell a cerut industriei modei ''să impună principiul includerii''

Top-modelul britanic Naomi Campbell, care militează de mulţi ani împotriva discriminării, a cerut luni industriei...259

8 iul 00:00MondenBrad Pitt va juca în ''Bullet Train'', noul film al regizorului David Leitch

255

Mapamond
8 iul 00:00MapamondChina: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz...239

8 iul 00:00MapamondCoronavirus: Situaţia din SUA ''chiar nu e bună'', avertizează dr. Fauci

Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a apreciat luni...253

8 iul 00:00MapamondSpecialist la Oxford: Noul coronavirus era prezent şi în alte zone ale lumii înainte de izbucnirea epidemiei în China

255

8 iul 00:00MapamondSUA: Fără vize pentru studenţii străini în cazul cursurilor online după vacanţa de vară

Statele Unite nu vor acorda viză studenţilor străini înscrişi în instituţii de învăţământ care vor continua...243

8 iul 00:00MapamondCoronavirus: Preşedintele Bolsonaro a fost supus unui test, după simptome de COVID-19

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunţat luni la postul CNN Brasil că prezintă anumite simptome de COVID-19...241

8 iul 00:00MapamondBoeing ucrainean doborât: Kievul salută trimiterea cutiilor negre în Franţa

244

Sănătate
8 iul 00:00SănătateCum se transmite toxoplasmoza și pentru cine este periculoasă această boală parazitară

Toxoplasmoza este o boală parazitară. Ea este o afecțiune des întâlnită, pe care omul o poate lua în urmă...284

8 iul 00:00SănătateCum scăpăm definitiv de onicomicoză sau ciupercă unghiei

Onicomicoză sau ciupercă unghiei reprezintă o infecție de tip fungic, cauzată de un anumit tip de ciupercă aflată...366

8 iul 00:00SănătateCe sunt infecțiile nosocomiale și cum le recunoști

255

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT