rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Kinetoterapia: ce este și când este necesară

Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Etimologia cuvântului kinetoterapie este, la rândul ei grăitoare. Așadar, cuvântul kinetoterapie se traduce prin terapie prin mișcare. Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală, și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate sau creșterea nivelului funcțional, în cazul anumitor afecțiuni specifice. Ca știință, kinetoterapia este parte componentă a medicinii fizice și este axată pe studiul mecanismelor neuromusculare și articulare, pentru asigurarea activităților motrice normale ale individului.

Programele de kinetoterapie

Programele de kinetoterapie sunt realizate în conformitate cu vârsta, constituția și afecțiunile pacientului, alături și de gradul său de sedentarism, activitățile desfășurate în mod normal, stadiul bolii sau existența altor afecțiuni. Aceste programe au la bază mișcarea efectuată prin planuri de recuperare medicală atent structurate, al căror scop este refacerea funcțiilor alterate sau diminuate ale corpului. De asemenea, pacientului îi este asignat propriul specialist în kinetoterapie, căruia îi revine rolul de a supraveghea activitatea pacientului în timpul sesiunilor de kinetoterapie, și de a oferi consiliere pe durata întregului program de recuperare. Totodată, exercițiile fizice din cadrul programelor de kinetoterapie pot fi însoțite de anumite accesorii, precum elasticul, mingea medicinală, mingea de yoga, semisfera Bosu, etc.

Tipuri de kinetoterapie

În prezent, există două tipuri de kinetoterapie – de recuperare și profilactică. Pe lângă acestea, există o ramură special dezvoltată de kinetoterapie pentru copii și bebeluși, cunoscută și drept kinetoterapie pediatrică.

Kinetoterapia de recuperare și profilactică

Kinetoterapia de recuperare este axată pe refacerea funcțiilor diminuate ale organismului, cu ajutorul unui set de exerciții specifice, numită gimnastică de recuperare. Kinetoterapia profilactică, în schimb, urmărește fie menținerea condiției de sănătate a pacientului, fie oprirea cronicizării unei anumite afecțiuni severe, și se folosește atât de exerciții fizice, cât și de masaj medical sau de tehnici de relaxare.

Adesea, cele două forme se întrepătrund, rezultând un al treilea tip de kinetoterapie, numit kinetoterapie curativă, unde se lucrează atât pe refacerea funcțiilor, cât și pe menținerea stării de sănătate a pacientului sau stoparea cronicizării unei anumite boli.

Kinetoterapia pediatrică

Dacă este necesară, kinetoterapia poate fi o soluție atât pentru copii, cât și bebeluși (numită și kinetoterapie pediatrică), atât timp cât recomandarea este emisă de către un medic specialist pediatru, neurolog sau ortoped. Așadar, un program kinetoterapeutic pediatric se poate dovedi util pentru copiii cu afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale coloanei (cifoze, lordoze, scolioze sau cifoscolioze) sau, chiar, boli neurologice (paralizii cerebrale, întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie sau accidente vasculare cerebrale).

Beneficii ale kinetoterapiei

Beneficiile kinetoterapiei sunt nenumărate, atât în caz de boală, cât și pentru menținerea unei condiții fizice și psihice optime. Prin urmare, kinetoterapia vă poate ajuta să ajungeți la o stare de relaxare deplină (golirea minții), dar și să vă îmbunătățiți condiția fizică, prin masaj și exercițiu fizic. De asemenea, având în vedere că majoritatea adolescenților și adulților suferă de cel puțin o deviație de coloană, kinetoterapia poate fi o metodă accesibilă și ușoară de corectare a posturii și a aliniamentului corporal, înlăturând, astfel, durerile de spate.

Prin exercițiu fizic regulat scăpați de durere și câștigați, în schimb, mobilitate articulară, forță și rezistență musculară crescută. În plus, vi se poate îmbunătăți simțul de coordonare, de echilibru, precum și controlul neuro-muscular al mișcării. Mai mult, tehnologia actuală permite o măsurare neuro-musculo-articulară deosebit de precisă, ceea ce asigură o evaluare obiectivă a condiției dvs. de sănătate și facilitează conceperea unui program personalizat, care să reflecte cerințele reale ale organismului.

Când este necesară kinetoterapia?

Este posibil ca nevoia de kinetoterapie să existe pentru dvs. sau cineva apropiat, inclusiv cel mic, fără să știți. Așadar, când vine vorba de copil, este important să fiți atent la postura sa, mai ales în perioada de creștere și dezvoltare. Atunci când se remarcă o alterare a posturii, mai ales a spatelui (statul încovoiat, cel mai adesea), este important să consultați un medic de specialitate care vă poate recomanda un program de kinetoterapie, în așa fel încât să acționați în faza precoce a deviației.

De asemenea, kinetoterapia s-a dovedit extrem de utilă în cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde anumite funcții sunt sever afectate, iar această formă de terapie este esențială pentru procesul de recuperare. În plus, programele de kinetoterapie sunt, din ce în ce mai des, folosite pentru îmbunătățirea mobilității în diverse afecțiuni neurologice (boala Parkinson, scleroza în plăci), dar și pentru ameliorarea deficitului funcțional, în cazul anumitor boli cronice.

Probabil una dintre cele mai cunoscute utilități ale kinetoterapiei, recuperarea sportivă, este, în continuare, deosebit de benefică. Kinetoterapia ajută atât în însănătoșirea mai rapidă după un accident sportive, cât și în prevenirea accidentelor viitoare, ceea este vital mai ales pentru copiii și adolescenții tineri, aflați în creștere.

Kinetoterapia se bucură de un real success și în reducerea durerilor asociate cu anumite afecțiuni reumatologice, printre care se numără poliartrita reumatoidă, gonartroza, osteoporoza, coxartroza, precum și în recuperarea funcțiilor afectate după anumite traumatisme, accidente sau intervenții chirurgicale.

Un aspect mai puțin cunoscut este kinetoterapie utilizată ca practică de pregătire a corpului pentru sarcină. Astfel, prin kinetoterapie se poate obține un tonus general optim pentru sarcină, ajutând atât funcțiile fizice, cât și cele psihice, să fie într-o armonie deplină. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicată și pe timpul sarcinii, și ajută la facilitarea nașterii și la o recuperare cât mai rapidă după aceasta.

Procesul de kinetoterapie

Evaluarea medicală

Recomandarea pentru kinetoterapie se poate obține de la medicul curant, de regulă reumatolog sau ortoped, sau de la medicul de familie. O evaluare medicală pentru kinetoterapie se efectuează în prezența specialistului kinetoterapeut și a unui medic de recuperare, și cuprinde următorii pași:

Evaluarea inițială, care presupune procesul de anamneză și cuprinde o serie de întrebări despre starea de sănătate generală a pacientului, istoricul de boli, alergii, fondul genetic (boli/alergii în familie), și alte aspect relevante pentru conturarea tabloului clinic.

Pe baza evaluării se va elabora, împreună cu pacientul, un program de recuperare, respectiv profilaxie, în conformitate cu necesitățile medicale ale pacientului.

Desfășurarea sesiunilor

Urmează, apoi, începerea sesiunilor de kinetoterapie, sub atenta supraveghere a specialistului. Evoluția stării de sănătate a pacientului trebuie atent monitorizată și consemnată de kinetoterapeutul asignat. În multe cazuri, pacientul trebuie să efectueze anumite activități și acasă, sub îndrumarea specialistului. De asemenea, se impune reevaluarea periodică, pentru a putea analiza rata de progres a condiției pacientului, precum și pentru a optimiza, în mod constant, programele de recuperare utilizate.

Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie

Kinetoterapie și fizioterapia au misiuni asemănătoare, motiv pentru care sunt, adesea confundate. De reținut este faptul că cele două mijloace terapeutice sunt complementare, și ambele se dovedesc deosebit de eficiente, atât timp cât programele sunt atent respectate și urmate de pacient. Așadar, adesea cele două sunt folosite în tandem, pentru a spori șansele de recuperare ale pacientului, atât timp cât starea de sănătate, respectiv tabloul clinic, ale pacientului permit această îmbinare de discipline.

Diferența constă, în principal, în faptul că fizioterapia se bazează, în principal, pe folosirea anumitor agenți fizici în procesul de tratament, în timp ce kinetoterapia îmbină exercițiile fizice cu masajul terapeutic. Programul de recuperare care combină kinetoterapia cu fizioterapia trebuie stabilit împreună cu medicul de recuperare și specialistul/specialiștii în kinetoterapie și fizioterapie.

Fizioterapia – caracteristici

Fizioterapia reprezintă o metodă de tratament care implică folosirea agenților fizici, și anume căldură, lumină, current electric, unde magnetice și unde mecanice, pentru îmbunătățirea condiției de sănătate a pacientului, ameliorarea durerilor cauzate de afecțiuni reumatologice, ortopedice, respiratorii, etc., precum și prevenirea apariției anumitor boli.

Proceduri fizioterapeutice

Printre cele mai cunoscute proceduri fizioterapeutice se numără radiofrecvența, cu ajutorul căreia se pot ameliora problemele musculare, anumite traumatisme, precum și anumite dureri articulare, și electrostimularea, care contribuie la îmbunătățirea tonusului muscular, aspectul pielii și ajută la eliminarea fluidelor în exces din organism.

În spectrul procedurilor fizioterapeutice se numără și drenajul limfatic, care ajută la stimularea circulației limfei, declanșând, ajutând, astfel, la eliminarea toxinelor acumulate în organism. Drenajul limfatic are un rol foarte important și în remedierea proceselor inflamatorii din țesuturi și în prevenția împotriva bolilor musculare.

Nu în ultimul rând, masajul oscilatoriu profund este o procedură fizioterapeutică foarte căutată, deoarece este un masaj în profunzime, care acționează asupra mai multor tipuri de țesut, și anume: cutanat, conjunctiv, adipos, subcutanat și muscular. Principalul beneficiu al masajului oscilatoriu profund îl reprezintă recuperarea flexibilității și al mobilității țesuturilor, mai ales dacă acestea au fost afectate în urma unui eveniment traumatic sau al unui accident.

Fizioterapia este deosebit de utilă în problemele de sănătate musculară, articulară și osoasă, precum și în cele referitoare la țesuturile moi, cum ar fi bolile reumatice, durerile coloanei vertebrale, hernia de disc sau scolioza. Ea poate fi de ajutor și în afecțiunile musculo-scheletale, cum ar entorsele, tendinitele, bursitele, sindromul de tunel carpian, fracturile sau luxațiile. În plus, se poate apela la un fizioterapeut pentru diminuarea dificultăților de mișcare, cauzate de accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson sau scleroza în plăci. Nu în ultimul rând, fizioterapia poate fi benefică în procesele de recuperare postoperatorie, dar și pentru a preveni procesul de atrofie musculară, care survine în urma unei perioade îndelungate de ședere la pat, conform doc.ro

sâmbătă, 22 februarie 2020558
Comentarii
mai mult...Sănătate
1 apr 00:00SănătateAsociaţiile bolnavilor de cancer solicită soluţii ca pacienţii oncologici să îşi poată continua tratamentul

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită modificarea legislaţiei şi implementarea unor soluţii tehnice...238

1 apr 00:00SănătateIndustria farmaceutică din România va înregistra afaceri record, în contextul pandemiei256
1 apr 00:00SănătateColegiul Medicilor Bucureşti: Personalul medical nu trebuie ameninţat cu implicaţii posibil penale232
1 apr 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Plan de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID-19

Un număr de 57 de spitale, secţii exterioare, corpuri de clădire, 44 de maternităţi, 60 de spitale şi centre...227

1 apr 00:00SănătateSanitas: Putem salva vieţi numai cu asumarea unor decizii corecte, nu doar cu sacrificiul personalului din spitale235
31 mar 00:00SănătateConstantin Cârstea (CMR) solicită acordarea de sporuri de risc pentru medicina primară316
31 mar 00:00SănătateFederaţia Sanitas solicită măsuri de protecţie împotriva coronavirusului pentru cadrele medicale de la Unităţile de Primiri Urgenţe

Federaţia Sanitas consideră obligatorie asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate pentru cadrele medicale care...326

31 mar 00:00SănătateMedic: Persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de afecţiuni cardiace401
31 mar 20:07SănătateOficial: Consultații prin telefon și rețete eliberate pe email. Cardul de sănătate va fi suspendat pe perioada stării de urgență616
31 mar 20:08SănătatePeste 280 de cadre medicale din România, infectate cu noul coronavirus

Conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în România, au fost înregistrate 285 de cazuri de cadre...516

11 mar 12:31SănătatePrimăria Medgidia suspendă activitatea cluburilor de pensionari din localitate358
30 mar 00:00SănătatePrimul ventilator mecanic proiectat în România a trecut de primul test de funcţionare552
Vremea
4.2°4.2° - 4.9° miercuri, 1 aprilie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 6.97 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 apr 00:00SportTottenham a redus salariile angajaţilor cu 20% din cauza coronavirusului

Preşedintele clubului englez de fotbal Tottenham Hotspur, Daniel Levy, a anunţat marţi o reducere salarială de 20%...277

1 apr 00:00SportPreşedintele turneului de la Madrid vrea să ştie dacă în acest an se va mai disputa vreo competiţie

Preşedintele turneului de tenis de la Madrid (Mutua Open), Gerard Tsobanian, spune că este necesar să se decidă...289

1 apr 00:00SportFratele lui Petre Grigoraș, ucis de coronavirus: În 5 minute l-au și îngropat! Este îngrozitor!

Antrenorul de fotbal, Petre Grigoraș, trece prin momente foarte grele. Fratele său, în vârstă de 59 de ani, a murit...1174

1 apr 00:00SportArgentinianul Mauro Icardi (PSG) a fugit de coronavirus în ... Italia

Fotbalistul argentinian Mauro Icardi, atacantul echipei Paris Saint-Germain, a părăsit Franţa, la fel ca şi alţi...368

Local
31 mar 16:48LocalNici un caz de coronavirus la Agigea. Ce spune primarul

În contextul epidemiei de coronavirus și măsurilor din ce în ce mai stricte, impuse de către autorități,...104

1 apr 00:00LocalPrimăria Medgidia menţine SUSPENDATE activităţile cu publicul

Primăria Medgidia informează că pentru prevenirea, combaterea și limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul...320

1 apr 00:00LocalŞedinţă de Consiliu Local Medgidia: Rectificare bugetară pentru susținerea sănătății și învățământului

Marți, 31 martie 2020, consilierii locali din Medgidia s-au întrunit în cadrul ședinței ordinare a Consiliului...298

1 apr 00:00LocalSub aburii lui Bachus la volan şi fără permis

La data de 30 martie a.c., în jurul orei 22.00, polițiști din cadrul Postului de Poliție Ciocârlia au identificat...282

1 apr 00:00LocalUn individ din Constanţa şi-a agresat fizic propriul tată

La data de 30 martie a.c., în jurul orei 14.45, polițiști din cadrul Secției 5 au fost sesizați, prin apel 112, de...314

1 apr 00:00LocalVictorie pentru elevi! Legea privind respingerea ordonanței abandonului școlar a trecut!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță promulgarea legii privind respingerea Ordonanței de Urgență nr....357

1 apr 00:00LocalStadiul lucrărilor de la spitalul militar mobil din Constanța

Lucrările la spitalul militar mobil din zona stadionului „Portul” din Constanța sunt în curs de desfășurare....430

1 apr 00:00LocalPrimăria Constanța continuă reabilitarea mai multor zone din oraș în luna aprilie

Pe bulevardul Mamaia, porțiunea cuprinsă între strada I.G. Duca și strada Mihai Viteazu și pe bulevardul Tomis,...292

1 apr 00:00LocalMinisterul Educației și Cercetării lansează un modul de clase digitale

În cadrul inițiativei „Reacție pentru educație”, derulată ca urmare a parteneriatului între Ministerul...249

1 apr 12:45LocalȘofer prins la volan sub influența băuturilor alcoolice

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, în noaptea de 30 spre 31 martie a.c., au...238

Politică
1 apr 00:00PoliticăOrban despre şomajul tehnic: Cer reprezentanţilor companiilor să fie corecţi; vor fi controale

Premierul Ludovic Orban a făcut un apel către reprezentanţii companiilor care vor recurge la procedura şomajului...297

1 apr 00:00PoliticăIohannis: Am solicitat să ne ocupăm cu precădere de categoriile mai vulnerabile, unde vom aprofunda măsurile în zilele următoare

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat marţi membrilor Guvernului, la şedinţa care a avut loc la Palatul...291

1 apr 00:00PoliticăCioloş: PLUS nu va mai face declaraţii politice; intrăm în armistiţiu politic până la trecerea crizei

Preşedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, a anunţat că membrii partidului nu vor mai face declaraţii...239

1 apr 00:00PoliticăIohannis - mesaj către medici: Ştiu că vă este greu; ne uităm la voi cu speranţă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj medicilor români, cărora le-a spus că sunt în "prima...273

1 apr 00:00PoliticăOrban: De săptămâna viitoare vor fi introduse în producţie măşti de tip FFP2

Premierul Ludovic Orban a declarat că, începând de săptămâna viitoare, vor fi introduse în procesul de producţie...330

1 apr 00:00PoliticăIohannis: Vom avea grijă ca tot ce e necesar pentru Suceava şi comunele din jur să şi ajungă acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat marţi că măsurile de carantinare au fost necesare în Suceava şi le-a...227

1 apr 00:00PoliticăLegea privind sancţiuni mai aspre pentru apelarea abuzivă la 112, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede înăsprirea sancţiunilor pentru apelarea abuzivă...245

1 apr 00:00PoliticăPSD: Prin ascunderea adevărului se creează o percepţie de falsă siguranţă; românii au dreptul să ştie ce se petrece cu viaţa lor

PSD consideră că prin ascunderea adevărului se creează o percepţie de falsă siguranţă care afectează grav...313

1 apr 00:00PoliticăVeniturile din şomaj tehnic nu pot fi poprite - proiect de lege al deputatului Silviu Dehelean

Deputatul USR Silviu Dehelean a iniţiat şi depus un proiect de lege care prevede că veniturile provenite din şomajul...255

1 apr 00:00PoliticăIonel Paul Oprea - numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii

Ionel Paul Oprea a fost numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic...295

Monden
1 apr 20:26MondenIulia Vântur și Salman Khan sunt în doliu. Ce tragedie cumplită i-a lovit în India

Veste tristă de la Bollywood, acolo unde s-a mutat Iulia Vântur alături de iubitul Salman Khan. Vedeta noastră a...537

1 apr 00:00MondenInna suportă cu dificultate carantina. „Mi-e dor să fiu iar pe scenă“

Artista de talie internațională Inna, sau Elena Alexandra Apostoleanu (33 de ani), pe numele ei din buletin, resimte...304

1 apr 00:00MondenCatrinel Menghia, goală complet. Nu e prima dată când pozează fără haine

Nu este vară și nici măcar cald, dar Catrinel Menghia le face carantina mai ușoară celor care de află în izolare...462

1 apr 00:00MondenCum gătește Laura Cosoi ca să nu facă risipă de mâncare

Dacă e ceva de care se mai teme Laura Cosoi în aceste zile de în care ne luptăm cu prezența coronavirusului, risipa...368

1 apr 00:00MondenFetele de la Indiggo şi-au descoperit credința departe de România. Susțin spectacole religioase în America

Au plecat de 12 ani de la Braşov să cucerească America şi încă speră să dea marea lovitură. Gemenele Mihaela...312

1 apr 00:00MondenDrake și-a prezentat pentru prima oară fiul

Drake și-a prezentat pentru prima oară publicului fiul, în vârstă de doi ani, luni, 30 martie. Rapperul canadian...299

1 apr 00:00MondenJude Law, de nerecunoscut prin Londra. Cum arată după zile întregi de izolare în casă

Ce face izolarea din bărbați! De când n-a mai ieșit din casă, în contextul pandemiei și a restricțiilor impuse,...498

1 apr 00:00MondenA fost doborât de coronavirus! Enrique Iglesias şi-a pierdut tatăl vitreg

Spania şi Italia se numără printre ţările care au fost lovite de pandemie cel mai rău. Enrique Iglesias a...365

1 apr 00:00MondenCoronavirus: Tenorul Placido Domingo, externat dintr-un spital din Mexic

Tenorul spaniol Placido Domingo a anunţat luni că a fost externat din spitalul din Acapulco, din sudul Mexicului, unde...270

1 apr 00:00MondenCea mai importantă colecţie de benzi desenate din lume, de vânzare la New York

O colecţie de peste 40.000 de albume de benzi desenate din universul DC Comics a fost pusă la vânzare la New York,...241

Mapamond
1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Bilanţul deceselor a crescut în Anglia cu 29%, ajungând la 1.651

Bilanţul deceselor provocate de epidemia de COVID-19 a crescut în Anglia cu 29% de la precedenta raportare, ajungând...239

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Administraţia pentru Medicamente din SUA a autorizat un nou test care dă rezultate în două minute

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat utilizarea în caz de urgenţă a...285

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Temeri legate de un al doilea val al pandemiei în China - Shanghai a închis din nou siturile turistice

Numeroase situri turistice din Shanghai, care au fost redeschise la jumătatea lunii martie, şi-au închis din nou...283

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 din Germania a crescut la 61.913

Bilanţul epidemiei de COVID-19 din Germania a crescut la 61.913 de cazuri de infectare şi 583 de decese, a anunţat...240

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: O adolescentă de 12 ani a decedat în Belgia, unde numărul persoanelor testate pozitiv a ajuns la 12.775

O adolescentă în vârstă de 12 ani a decedat în Belgia din cauza COVID-19, un caz extrem de rar, au anunţat marţi...261

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Elevii din China sunt obligaţi să poarte măşti

Elevii din China sunt obligaţi să poarte măşti în clase, informează marţi Xinhua, citată de Agerpres, în...280

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Iran a ajuns la 2.898

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în Iran a ajuns la 2.898, cu 141 de decese în ultimele 24 de ore, a...224

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Rata mortalităţii de COVID-19 este de 1,38% dacă se analizează exclusiv cazurile confirmate

Un studiu elaborat de universităţi britanice pe baza datelor răspândirii COVID-19 în China estimează că rata...233

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: O adunare religioasă la o moschee din New Delhi, posibil focar de epidemie

O adunare religioasă organizată între 13 şi 15 martie la o moschee din New Delhi care are legătură cu şapte...240

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Guvernul suedez vrea să intensifice testarea la nivel naţional

Suedia va lansa o testare la nivel naţional pentru a ajuta la combatarea răspândirii coronavirusului, fiind vizaţi...256