REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Kira Hagi, apariţie uimitoare într-un costum de mireasă vechi de un secol

Kira Hagi, apariţie uimitoare într-un costum de mireasă vechi de un secol

Replica API 7 august 2020 | 00:00 2299

Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi promovează tradițiile culturii din care provine. Pentru acest proiect, tânăra actriță a fost aleasă de societatea culturală “Aromânii“ din Bucureşti.

Kira Hagi

Ea a îmbrăcat un costum de mireasă de acum un secol. De asemenea, pe frunte are tatuată o cruce, obicei străvechi al aromânilor. Astfel că, proiectul “Women from different cultures through the eyes of makeup“, de reprezentare a femeilor aromâne, este special și a început cu Kira.

click pe foto

“Cine să gândea că după 100 de ani hainele bunicii mele o să fie purtate de o armână modernă, o altă Kiră. În aceste haine a fost mireasă bunica mea. Este o altfel de ducere înainte a culturii aromâneşti. Hainele, cuvintele, cântecele sunt memoria noastră istorică. Nu piere pădurea când cresc vlăstarii. Noi, aromânii din România, care ne-am părăsit locurile natale, nu am lăsat să se piardă tot ceea ce al nostru”, scrie într-o postare pe Facebook poeta, scrie Libertatea.

Într-un interviu pentru Adevărul, Sterică Fudulea, reprezentantul comunităţii armâne Filiala Tulcea, explică semnificația tatuajului de pe frunte. Kira Hagi, apariţie uimitoare într-un costum de mireasă vechi de un secol. Tânăra şi-a tatuat o cruce pe frunte “Prin acest semn, se transmitea faptul că acele fetiţe erau creştine şi nu pot fi răpite. Nu ştiu de ce se practica acest obicei doar la aromâni, dar eu cred că exista un fel de înţelegere secretă între autorităţile otomane şi armâni, de vreme ce în zonă erau şi greci şi alte etnii. Obiceiul a durat până în anii 30, când aromânii au emigrat în Cadrilater. Aici, trăind împreună cu bulgarii, nu mai exista pericol”, explică Sterică Fudulea, potrivit sursei citate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hagi cipanu sau prostu e totuna
4
0
Cine te-a facut sa iesi pe strazi ma G.Hagi?,ma prostule,Hagi a fost doar un jucator dintr-o echipa,echipa croita pe scheletul Stelei acea Steaua care a castigat Cupa Campioniolor Europeni fara G.Hagi care atunci cand Steaua devenea Campioana Europei el juca la Sportul Studentesc.
5
0
plateste pentru toate jegurile penale ale etniei din care face parte...hagi,eroul care ne-a facut sa iesim pe strada bucurosi dupa meciurile unde a aparat onoarea romaniei ca nimeni altul...mare pacat
5
4
Cam uratzica Kira.....
4
1
Acei fara de patrie se dau mai patrioti decat locuitorii din totdeauna ai acestui pamant. Ei nu pot arata pe harta unde este aromania. Nu au tara dar au mult tupeu.
8
0
Alta panarama care are noroc ca e fii-sa lu' ta-su!
5
1
Daca aparea imbracata in gheisa sau infasurata in frunze de palmier, poate. Dar asa de ce, ca doar e machidoanca. A...publicitate...
4
0
Crucea era ca sa le apere de violatorii turci .In mod normal trebuia sa aiba si numele tatuat pe mina ca sa le rercunoasca cind le adunau din sant .Si asa primitivii astia au ajuns din brinzari mari dezvoltatori imobiliari care au distrus orasul asta .
10
0
Wow! Cipana, de la stejaru, beidaud..... hi, hi,...... Asa le cere etnia... CRUCIFICATI
10
1
Daca ai sti sa citesti, ai gasi explicatia in textul articolului.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367