Klaus Iohannis a declasificat documentele din ultima ședință CSAT despre campania lui Călin Georgescu
Klaus Iohannis a declasificat documentele din ultima ședință CSAT despre campania lui Călin Georgescu
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestPreşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 noiembrie, a anunţat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.
Totodată, sursa citată precizează că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din 28 noiembrie a fost transmisă, la finalul şedinţei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a întreprinde de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.
În documentele desecretizate se arată că Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.
Conform informațiilor declasificate, un cetățean român, Bogdan Peșchir, prezent pe TikTok, efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicat în promovarea candidatului Călin Georgescu.
Mai mulți influenceri români au fost contactați pe e-mail de o firmă sud-africană pentru a promova candidatura lui Georgescu contra sumei de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip, conform documentelor din CSAT.
Documentul de la Serviciul Român de Informații I
Documentul de la Serviciul Român de Informații II
13 organizaţii civice au cerut preşedintelui Iohannis desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT
Reamintim că 13 organizaţii civice au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, cerând desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT.
„Considerăm că publicul român are dreptul să cunoască:
Natura şi amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
Modul în care platforma TikTok a influenţat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
Dovezile privind implicarea unor “actori statali şi non-statali” în campania electorală.
Detaliile operaţiunilor care au manipulat preferinţele electoratului
Ce instituţii au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
Orice altă informaţie discutată sau prezentata în şedinţa CSAT mai sus menţionată”, au transmis organizaţiile semnatare.
Acestea se referă la „investigaţiile jurnalistice şi ONG-istice recente care au relevat operaţiuni coordonate de manipulare prin platforme sociale şi alte tehnici de guerilla marketing pentru influenţarea alegătorilor”.
„Având în vedere faptul că procesul electoral este unul esenţial democratic, iar manifestarea voinţei cetăţenilor trebuie să fie una informată, tergiversarea publicării acestor informaţii nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului. Menţinerea secretului asupra acestor informaţii vitale şi necesare nu face decât să contribuie la ameninţările şi riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024. Credem că în spiritul transparenţei şi valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza şedinţei CSAT precum şi anexele dispozitivului”, au transmis organizaţiile.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News