REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European? Ce spun sursele politice

Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European? Ce spun sursele politice

Replica API 3 martie 2018 | 01:30 394

Numele președintelui Klaus Iohannis este luat în calcul la Bruxelles pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei, suțin mai multe surse politice consultate de HotNews.ro în ultimele zile. Potrivit acestora, nu este clar dacă președintele Iohannis este interesat de aceasta poziție, însă în mod cert se bucură de susținerea oficialilor europeni care au și început să pregătească terenul acceptarii președintelui Iohannis pentru poziția de președinte al Consiliului.

Evident, contează mult rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, dar aici nu se așteaptă mari surprize. Este de așteptat ca grupul PPE să câștige teren în fața socialiștilor.

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019. Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani jumate cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat. Donald Tusk este președinte al Consiliului European din decembrie 2014.

După o întâlnire cu președintele Consiliului European, Klaus Iohannis s-a pronunțat, chestiune destul de rară, asupra dezbaterii europene referitoare la așa numitul Spitzencandidat în ce privește modalitatea de desemnare a viitorului președinte al Comisiei Europene. Iohannis s-a plasat în tabara celor care susțin ca viitorul șef al Comisiei să fie „cap de listă” (Spitzenkandidat) al grupului politic la viitoarele alegeri pentru PE din vara lui 2019. Această variantă este agreată de actualul președinte al Comisiei, Jean Claude Junker, care îl susține la rândul său pe Michel Barnier, mai suțin sursele citate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De acord cu tine, Emil. Nimeni nu poate afisa in fata presei un ranjet mai aproape de cel al cabalinelor aduse la targul saptamanal ca acest Johannes. Vedea-l-as dus!
1
0
...daca s-ar duce la Bruxeles e mare bucurie pe PSD-isti.Daca ramane sa candideze nu au nici o sansa. Daca pleaca la Bruxeles cu adevarat sansa noastra a acelora de buna credinta este ca Kovesi sa candideze.Intr-o astfel de situatie PSD-istii pleaca cu sansa zero barat...
0
1
Drum bun si cale batuta...pas cu pas!!!
1
0
L-au citit si aia,mamelucul e numai bun sa rinjasca in toate partile si sa se duca in mici concedii,nu-i incurca pe papusari.
5
1
Este o solutie fericita , mai ales ca Franta si Germania au rezerve in a-si promova proprii candidati , data fiind dorinta de a se respecta echilibrul european . Junker il vrea pe Barnier , dar acestuia i se rezerva o alta functie mare in concertul european , Iohannis avand chiar sanse mari in a ocupa functia . Presedinte al Romaniei ar putea deveni Laura Codruta Kovessi ... !
5
5
Si bufonul regelui primea, din cand in cand, coroana suveranului si posibilitatea sa conduca un consiliu. Evident, spre amuzamentul celor prezenti.
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218