REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

Replica API 7 iunie 2020 | 00:00 1961

Potrivit art. 3 alin. (2) din legea supusă controlului de constituționalitate, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile. Apreciem că această reglementare reprezintă o modificare implicită a dispozițiilor Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, lege cu caracter organic și, prin urmare, această intervenție legislativă ar fi trebuit să se realizeze, de asemenea, printr-o lege cu caracter organic.

Astfel, în conformitate cu art. 31 alin. (5) din Constituție, organizarea serviciilor publice de radio și televiziune se reglementează prin lege organică, legea adoptată în acest sens de Parlamentul României fiind Legea nr. 41/1994. Potrivit art. 1 din același act normativ, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune sunt înființate ca servicii publice autonome de interes național, independente editorial, prin reorganizarea Radioteleviziunii Române.

Prin legea dedusă controlului de constituționalitate, prevederile Legii nr. 41/1994 referitoare la obiectul de activitate al celor două servicii publice sunt modificate implicit, stabilind în sarcina acestora și includerea în programele lor a emisiunilor ori a altor aspecte de la manifestările dedicate Zilei Tratatului de la Trianon. Având însă în vedere că această lege are caracter organic, orice modificare a sa, expresă sau implicită, care privește dispozițiile sale cu caracter organic și prin care se introduce o nouă obligație în sarcina acestor servicii și, implicit, o extindere a domeniilor de activitate trebuie să urmeze același regim.

În cazul de față, această cerință este una obligatorie, întrucât, din punct de vedere al criteriului material, normele privind obiectul de activitate al celor două societăți publice sunt esențiale și în legătură directă cu înființarea și organizarea serviciilor publice respective, aspecte ce le garantează acestora autonomia din punct de vedere organizațional și le conferă independența editorială.

În acest sens, Curtea Constituțională a stabilit că dacă textul Constituției dispune că înființarea, organizarea și funcționarea unei autorități se realizează prin lege organică, toate aspectele ce privesc autoritatea respectivă se realizează prin acea categorie de lege (Decizia nr. 52/2018).

De asemenea, în jurisprudența sa, instanța constituțională a subliniat că o derogare poate fi stabilită numai printr-o lege de aceeași natură cu aceea a legii de la care se derogă. Rezultă, pe cale de consecință, că printr-o lege ordinară nu se poate deroga de la o prevedere de natura legii organice, deoarece ar însemna ca, printr-o asemenea derogare, legea ordinară să reglementeze în domenii rezervate de Constituție legii organice (Decizia nr. 6/1992 și Decizia nr. 88/1998).

Așadar, întrucât organizarea serviciilor publice de radio și de televiziune sunt rezervate, prin Constituție, domeniului legii organice, modificările legislative asupra acesteia pot opera numai printr-o normă de aceeași natură.

În concluzie, legea, prin modul în care a fost adoptată, încalcă dispozițiile constituționale referitoare la domeniile rezervate legilor organice stabilite de art. 73 alin. (3) lit. t) coroborate cu art. 31 alin. (5), cu consecința neconstituționalității legii în ansamblul său.

În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este neconstituțională în ansamblu.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS”, notează bugetul.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
moarte penelistilor securisti ,prosti si muisti.MUIEEE PENALISTILOR.
4
4
sehr gut herr Iohannis sehr gut!!psd ein grosses sheis!
6
1
Klaus Werner Johannis! Moarte psd-istilor slugoii rusilor si ungurilor.
5
4
Moarte tuturor celor care sunt de acord cu demersul nazistului oligofren, traficant de copii pt pedofili si traficul de organe!!! MUJE SRI!!! Jegosii care i-o sug lui iohanis sa caute pe net PLX 521 2019! Dumnezeii mamicutelor voastre de alogeni nenorociti!!! Moarte nationalitatilor conlocuitoare din servicii, politica si deconcentrate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
13
Habar nu aveti istorie, habar nu aveti ce lege tampita e asta, si ce tampit a elaborat-o. Ati dat copy paste, dar nici macar nu ati citit-o.
14
30
Klause, de ce shochezi,ma? De ce shochezi?
28
12
SI MUIANUL DE FASCIST.AI PRIBLEME GRAVE LA SCUFITA TU SI SUSTINATORII TAI.MUIE CU CAT SA VA DAU
32
15
partid de hoti analfabeti si tradatori de neam si tara este in moarte clinica
16
30
Un neamt care a furat case si care are familia stabilita in Germania cum poate sa faca ceva romanesc si bun?
34
16
Seara cand ajung acasa ma masturbez cu gandul la cati cretini si imbecili m-au votat si care inca ma sustin dupa ce ma pis pe ei si le spun ca ploua. Multumesc tuturor limbistilor care imi sustin guvernul de labari si curve. Sunteti niste cretini si imbecili dar ca iubesc pe toti pt ca asa mi se scoala si mie pula ca la Carmen nici nu ma mai pot uita la cum arara zdreanta. Multa muie Romania!
5
38
tratatul de la trianon s-a incheiat dupa primul razboi mondial, de ce se mai discuta de el? hai sa ne cacam pe noi ca nu avem ce face!
39
4
Multa pue msd
14
33
Fituica asta e mai nociva ca Tellefrgraful. Ala a falimentat, si asta i-a luat locul. Bravo constanteni. Cititi si luati-va in continuare dupa pzzd. Orasul va dispare. Problemele constantei nu sunt atinse de fituica. Are voie sa scrie doar de Presedinte, IPS Teodosie si Dragusanca. Adica de oameni care nu pot raspunde datorita functiei pe care o au - primii doi-. Blestemele or sa va ajunga.
18
33
Dar cand a servit asta interesele romanilor. Niciodata. A reprezentat interesele nemtilor, austriecilor. I-a trimis in timp de pandemie pe sclavii romani pe plantatiile nemtilor sau in abatoarele lor. Acolo au murit si s-au infectat vreo 40 de sclavi.
40
17
E o vorba..isi sa arama pe fata ..neamtul de la cotroceni
35
16
Am fost pus sef la SNN de guzganu rozaliu unchiu hrebenciuc.La SNN nu a venit depesedizarea.
0
8
Te platesc PNListii dublu in weekend?
30
15
Contituati sa il pupati in cur pe neamt ca oricum va vinde ca pe curvele de pe varianta
37
19
Ptr.desteptul de la 0859 ,oricum aproape toata Transilvania a fost deja retrocedata cu ajutorul turcilor!.Cum crezi ca vei intra in curtile lor ?
7
35
pentru prostul de la 0855 cu asemenea dobitoci ca tine o sa mergem cu pasaport in Transilvania bai boul baltii !
41
24
din ce face Johannis nu este anti- romanesc si socheaza numai pesedeii care mai iau o data muia de rigoare !!!
28
40

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920