REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 3 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6566
11.1° Constanța Duminică, 3 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6566

Kovesi, acuzată că a luat MITĂ aproape 269.000 lei şi că a negat o relaţie privată cu Sebastian Ghiţă

Kovesi, acuzată că a luat MITĂ aproape 269.000 lei şi că a negat o relaţie privată cu Sebastian Ghiţă

Replica API 16 februarie 2019 | 02:54 343

Procurorii Secţiei de anchetă anunţă că Laura Codruţa Kovesi e acuzată că ar fi primit 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiţă pentru extrădarea lui Nicolae Popa, când aceasta avea funcţia de procuror general al României. De asemenea, ea este acuzată că a mințit în legătură cu relația cu Ghiță. Iată însă comunicatul oficial:

"Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) și mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal.

Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcției de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituția pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate, cu încălcarea dispozițiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competența autorităților centrale române în materie penală, a disp. art. 70 și următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea și atribuțiile Ministerului Public și ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a persoanei condamnate și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI. Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București.

Procurorii din cadrul SIIJ au mai reținut că la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de PÎCCJ - Secția de urmărire penală și criminalistică, magistratul menționat anterior a fost audiat, în calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală".

"Menționăm că în aceeași cauză, printr-o ordonanță din data de 14 februarie 2019, procurorii SIIJ au dispus extinderea urmăririi penale și începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal, și fals în declarații, prev. de art. 326 Cod penal, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare și relații publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală", se mai arată în comunicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si procurorii si toti cei care nu o vor pe kovesi sa-mi linga mie cacatul moale cu limba ! Muie hotul sef dragnea vitamina d olteneasca, muie pesede !!!
2
2
Ma simt bine dragi sustinatori cand imi spalati curul si mitra cu limbile voastre.De fraieri ca voi este nevoie sa ma sustineti.Eu cu ciorditul voi cu sustinerea mea.Sa veniti si la Targsor sa aduceti lalele pe scarile puscariei.
3
6
acuzata de cine- de un borfas, un hot- ia sa dea tot ce a furat tarii- daca este nevinovat de ce nu se afla in tara- bubosule de ce nu il aduci cu mandat in puscariile din tara- tara de cacat, condusa de nulitatile din videle si mai noi cele din cta, niste analfabete ce si-au cumparat diplome si se considera procuror si , mai si sustin, cu guritele lor, ca nu au fost independente ci au dat decizii la comanda- criminalul tudore, in ideea de a-si angaja copilul analfabet ce nu a facut fata unui examen de notar in bucuresti l-a plantat, atentie 451 candidati pe 31 locuri- bingo, analfabetul a r
9
6
Ce coada e la curul Codrutei! Care mai de care se grabeste sa-i faca toaleta... nimeni nu vrea sa rateze ocazia...Mai usor, lingailor, sa n-o usture... De ce oare n-a lasat Dumnezeu ca prostia sa doara? Cati suferinzi ar fi pe aici!
9
4
Nefiind o faptura divina,Kovesi se va supune in final justitiei pe bune. Ca unii sau altii o ling in c.. e treaba lor,orice om ticalos,dictator de cacat a avut si are simpatizanti,nu multi dar cei mai zgomotosi si agresivi ca mustele de gunoi.
8
2
puscaria sa-i manince pe cei vinovati si scapati cu ajutorul procurorilor sijudecatorilor PSD
10
5
Dar, pe de alta parte, Remes a ajuns la parnaie pentru o traista de caltabosi.
13
3
oare ce o fi facut cu Ghita in vie,,o mancat struguri acri.
10
6
Acesta, este cel mai bun exemplu ca Justitia a devenit instrument politic sub Tudorel. Nemernicul asta a reusit sa introduca in justitia , ca putere politica , o sectie inventata de el ..., deci politica.
18
7
Sluga asta se duce curand , cat rahata a facut aiurea si cate dosare fabricate , Baietii de sus le aranjeaza cum trebuie .
8
13
Asteptam dovezile pentru luare de mita!!!! Ca asa, oricine poate deschide oricui dosar penal, pentru orice infractiune inventata. Deci, hai cu dovezile !!!
23
2
bai muistule ce nu iti convine zabalos imputit ce esti ca v-a intrebat de sanatate pentru ca ati jecmanit tara asta cum ati vrut voi a fost prea blanda cu voi Laura Kovesi voi meritati sa fi dusi si arsi de vii la un crematoriu poate asa ramanea tara asta curata pacat ca nu a mai trait Ceausescu sau Hitler ca astia era cei mai buni petru jeguri de astea ca tine
18
7
Penala asta mincinoasa tb. judecata asa cum a judecat si ea mii de romani, adica cu maxima incredere in justitie.Proasta asta a fost numita in functie de Base pt. ai baga la puscarie pe adversarii politici, ca a variut bocurile oamenilor, ca a chemat oameni la vot , ca a angajat oameni in servici, etc.D-na Florea faceti datoria de procuror pana la capat, adica la inchisoare cu Zeita si cu catuse. Si nu va opriti la Vaduva Neagra, ca alde Portocala, Onea, Man, Bucurica sant in toata tara. Faceti o justitie corecta, echidistanta.
8
19
Ce sa spun, mare spaga 60.000 euro! Penibil! Doar atat au putut sa ii puna in carca? Pai atunci ce sa le facem lui Dragnea, Mazare, Udrea, Ghita, etc. care au furat milioane?
17
9
Daca Ghita e nevinovat de ce nu vine-n tata ? A ajuns asta sa ojudece pe Codruta ? Ce-a ajuns justitia in Ro !
20
4
Ce disperati sunt hastagii, cat au crezut ei ca e luluta fata mare si iata ca ea a venit de pe centura!!!
9
21
Incredibil! Inscenari politice, diabolice, daa.... Ce asteptari sa avem de la ciumatii astia, batuti in cap, hoti si penali ?! Cat ii mai suportam ??!! Scapam de ei, in curand, vor da socoteala, vor plati scump.
18
5
Se pare ca esti cipan
17
5
ce comunicat e asta ca nu inteleg nimic !
4
13

REPLICA

LOTO

6/49
21491054326-11-2023
5/49
32195312716
joker
2 4 8 6 8 3134232633