REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Kovesi, prin Parchetul European, a solicitat percheziţii în zona Deltei Dunării şi în mai multe judeţe

Kovesi, prin Parchetul European, a solicitat percheziţii în zona Deltei Dunării şi în mai multe judeţe

Replica API 27 mai 2022 | 20:56 2391

Parchetul European, unde activează şi procurorul Laura Codruţa Kovesi, a solicitat percheziţii în cadrul unei investigaţii aflate în desfăşurare privind presupuse fraude cu privire la fonduri europene de peste 3 milioane de euro. Vizată este zona Deltei Dunării. Descinderile au avut loc în 15 sedii din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării.

Laura Codruta Kovesi

Conform EPPO, se suspectează trei persoane de formarea unui grup infracţional organizat de la începutul anului 2018 pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020).

În acest scop, suspecţii au dezvoltat o schemă cu şapte companii, controlate fie direct, fie prin intermediari. Gruparea infracţională continuă şi astăzi, fiecare suspect având un rol bine stabilit şi acţionând în mod coordonat.

Doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru companii care accesaseră în mod greşit fonduri europene şi le-au folosit în alte zone ale României, în afara Deltei Dunării. Suspecţii au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie. Manipularea procedurilor de achiziţie a dus la stabilirea unor preţuri majorate artificial.

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru companii controlate de celelalte două, la un preţ supraestimat. În condițiile in care echipamentul a fost achiziționat cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost sa mențină preturile de achiziție cat mai ridicate, pentru a obține rambursarea celor mai mari sume posibile din fonduri europene. Ulterior, diferenţa dintre preţul efectiv şi preţul de cumpărare declarat autorităţii de management a rămas la dispoziţia grupului.

Pentru a supraestima valoarea echipamentului, au fost folosite alte trei firme, toate controlate de al treilea suspect: echipamentul a fost importat în România prin prima firmă şi apoi vândut unei a doua firmă, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă creştere de preţ. Ulterior, compania cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele companiilor controlate de ceilalţi doi membri ai grupului, din nou la preţuri majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creşteri de preţ s-a folosit o a treia firmă, dând impresia că au fost furnizate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene, şi în ale cărei conturi au fost virate sumele rezultate în urma creşterii preţului.

Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aprox. 3 milioane de euro).

Pe 25 mai 2022, cei trei au fost informaţi despre acuzaţie. Pentru fiecare a fost stabilită o cauţiune, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Structurii de Sprijin EPPO din România, poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române (Directia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR), Poliţiei Judeţene Gorj. Inspectoratul – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice) şi ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române).

L.I., A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sarbatori fericite!
0
0
Fetele marinarului no
0
0
Mai domni jurnalisti de la Replica C-ta,voi faceti Lobby pentru d-na L.C.K.12 ani in Ro,a contribuit la dezvolatarea mafie si vecinu T.B.Eu le am pus informatie pe farfurie ca la resturant de 3 stele.Si Prc Adina Florea,Puiu Zarafina si cu gasca lor de Av,Prc,ceva de la IPJ si cu campul tactic de la Sri,sau Urinat si Kakat pe imaginea just si Constitutiei Ro.Puteti voi sa ii transmiteti din partea mea si numai ascundeti comentarile de pe blog.Sau nu mai scriti articole unde nu va convine.Daca vreti sa fiti presa adevarata si nu cu minciuni pompoase unde va convine.
0
0
nu va bucurati .peste putin timp faptele se prescriu si hotii vor ride iar de noi .fraierii cinstiti
0
0
Bravo doamna Kovesi! Supeeer..... !!! Felicitari doamna! Da, a venit scadenta. Multe fraude, foarte multi implicati. Sa plateasca penal si financiar. Poftiti si la Tulcea... e PRAPAD.
1
0
S-a trezit ji godie a**a din somn. Hai ma rs in mortii ma-ti de neterminata ce esti
0
0
Nu este mai bine sa luam la purificat interlopii si proxenetii d**a munca din Romania?.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367