REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Kristina Mutiş: ‘Bineînţeles că există pensionari multumiţi. Însă, cei nemulţumiti sunt mai vocali şi de aceea par mai mulţi’

Kristina Mutiş: ‘Bineînţeles că există pensionari multumiţi. Însă, cei nemulţumiti sunt mai vocali şi de aceea par mai mulţi’

Replica API 14 decembrie 2018 | 22:39 1315

Interviu cu purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa

Interviu cu purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa

Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii, Kristina Mutiş, a fost invitata cotidianului “Replica” de Constanţa să vorbească despre activitatea instituţiei pe care o reprezintă, despre problemele pe care le reclamă pensionarii din judeţ şi despre modificările legislative în domeniu. Ocupă funcţia de purtător de cuvânt din data de 1 aprilie 2003, de aproape 16 ani.

Reporter: Care sunt nemulţumirile pensionarilor constănţeni la această dată? Se poate face ceva pentru a rezolva situaţiile sesizate de aceştia prin modificări de legi sau alte iniţiative legislative?

Kristina Mutiş, purtător de cuvânt Casa Judeţeană de Pensii: Nu se poate face o generalizare în acest sens. Nemulţumirile sau aprecierile pensionarilor sunt în strânsă legătură cu problemele fiecărei persoane în parte, în funcţie de propriul curs profesional şi de propriile realităţi. După cum ştim cu toţii, iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, iar toţi aceşti factori trebuie să îsi canalizeze constant eforturile în această direcţie. Casa Judeţeană de Pensii Constanţa asigură, în teritoriu, aplicarea unitară a legislaţiei din domeniul pensiilor şi asigurărilor sociale precum şi realizarea sarcinilor şi atribuţiilor ce decurg din aplicarea prevederilor actelor normative care privesc această activitate.

Rep.: Pe lângă biletele de tratament, ce alte beneficii mai au pensionarii?

K.M.: Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările şi modificările ulterioare, la începutul fiecărui an Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă judeţeană de pensii în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi. Pe baza acestor considerente se asigura bilete de tratament care să acopere solicitarile dintr-un an calendaristic. În privinta celorlalte beneficii, acestea sunt prevazute în cadrul legal existent.

Rep.: Care este la ora actuala cea mai mare pensie în plată? Daţi-ne detalii.

K.M.: Pe raza judeţului Constanţa cea mai mare pensie de asigurări sociale de este în cuantum de 13.160 lei iar cea mai mare pensie de serviciu de 30.362 lei.

În ceea ce priveşte cea mai mică pensie, în momentul de faţă nu mai există pensionari ale caror venituri sa fie sub 640 lei lunar. Pensia socială minimă garantată a fost instituită în aprilie 2009, prin OUG 6/2009. Potrivit legii, beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Pensia socială minim garantată nu trebuie confundata cu ajutorul social şi nu se acordă persoanelor fără stagiu de cotizare, aşa cum în mod eronat se vehiculează uneori. Aceasta se acordă celor care îndeplinesc cumulativ condiţiile standard de inscriere la pensie (vârsta şi vechimea minimă prevazută de lege) însă, din calcul, cuantumul drepturilor iese mai mic decât pragul stabilit pentru pensia socială minim garantată.

Atenţie, însă, dacă o persoana beneficiază de mai multe drepturi concomitent, de exemplu de o pensie de limita de varstă şi de o indemnizaţie (sau mai multe) de legi speciale, care, cumulate, depasesc 640 de lei, nu se va majora fiecare dintre ele până la nivelul sumei de 640 de lei.

În privinţa domeniului de activitate din care provin beneficiarii, genul şi vârsta acestora, acest aspect nu constituie informaţie de interes public în înţelesul Legii nr. 544/2001 drept pentru care aceste informaţii nu pot fi făcute publice.

Rep.: Ce facem cu pensiile mici? Cum şi când vor fi acestea majorate? Sunt noutăţi legislative în acest sens?

K.M.: În momentul de faţă nu există o majorare diferenţiată a pensiilor. Punctajul mediu anual realizat de fiecare asigurat în parte se înmulţeşte cu valoarea punctului de pensie, rezultând astfel cuantumul efectiv al drepturilor băneşti. Începând cu luna iulie a acestui an valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.000 la 1.100 lei.

Rep.: Care este suma de bani care se achită lunar celor aproximativ 145.000 de pensionari din judeţul Constanţa? S-a majorat în ultima perioada această sumă şi cu cât? Se va mări cuantumul ei pe viitor? Cu cât?

K.M.: La nivelul lunii în curs – decembrie 2018 – suma achitata beneficiarilor de pe raza judeţului Constanţa cu titlu de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se ridică la 2.371.333.356 de lei. Aceasta suma fluctueaza de la o lună la alta întrucât în permanenţă există modificări în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor care intră în sistem precum şi a celor care, dintr-un motiv sau altul, ies din sistem.

Rep.: Aţi găsit şi pensionari mulţumiţi? Cum vi s-au adresat?

K.M.: Bineînţeles că există pensionari multumiţi. Însă, ca în orice domeniu de activitate, cei nemulţumiti sunt mai vocali şi de aceea par mai mulţi. Ca să dau un exemplu din turism, comentariile negative la adresa staţiunilor sau a unităţilor de cazare par a fi mereu mai numeroase decat cele pozitive, întrucât rareori un client mulţumit îşi va rupe din timpul său pentru a lăsa un comentariu pozitiv pe o platformă sau alta. Veti putea constata acest lucru chiar si din comentariile care vor fi lasate in subsolul acestui articol, fiind deja cunoscut faptul ca un articol legat de pensii va trezi mereu dorinţa în anumite persoane de a comenta negativ, de a jigni sau de a critica mai mult sau mai puţin îndreptăţit.

În ce priveste modul de adresare, acesta depinde de nivelul de educaţie al fiecărei persoane în parte şi nu ma refer aici la educaţia academică. Ci pur şi simplu la clasicii 7 ani de acasă.

Rep.: Are Casa Judeţeană de Pensii Constanţa personal suficient să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime?

K.M.: Ţinând cont de domeniul nostru de activitate, de legislaţia stufoasă şi în continuă schimbare, de dimensiunea judeţului şi de numărul mare de beneficiari aflaţi în evidenţele noastre, există întotdeauna loc de mai bine în ceea ce priveste numărul personalului.

Rep.: La final vă rugăm frumos să transmiteţi un mesaj pensionarilor din judeţ.

K.M.: La final de an, transmitem tuturor Sărbători liniştite alături de cei dragi, înţelepciune şi pace în suflet, asigurându-vă totodata de întreaga noastra consideraţie.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pierdut pui canar de culoare galbena,raspunde la numele Tweety si apartine studiourilor Warner,va rog inapoiati canarul ca nu mai joc in nici un episod!
0
0
Cata lume proasta. Va varsati frustrarile prin comentarii aruncand cu rahatul in care stati
2
0
Deci nu e Tweety?
0
0
Oameni buni, fata asta este un simplu executant. Nu ea face legea, nu ea face norme de aplicare, nu ea face angajari si program la casa de pensii. Multe din comentariile voastre indica prezenta unui usor retard....
12
2
Foarte bine ca sunteti tratati asa jigodiilor . Poate va vine mintea la cap si nu mai votati ciuma rosie . Sunteti buni numai cand votati dupa care primiti ciuciu .
3
0
Mamicutza ta este multumita acum, nu-i asha? Daca nu sa mai astepte cateva zile sa nu o prinda Craciunul cu frigiderul gol.
1
3
duduie cum iti permiti sa emiti astfel de aberatii- tu poti trai cu sub 1000 lei pensie dupa 35 40 ani in campul muncii? Stii cine sunt cei multumiti la care faci referire, sunt cei cu pensii speciale, cei ce au fost pusi mameluci pe functii inalte, care nu aveau nimic in comun cu ceea cew fac. Sa te destup putin, Grindeanu va avea un salariu de 35000 lei lunar, ce pensie va obtine?- unde lucreaza?- cum iti permiti sa spui ca sunt mai vocali- sunt disperati iar daca tu iti permiti sa pui semnul egalitatii intre a fi vocal si a fi disperat inseamna ca faci degeaba umbra pamantului
6
0
mariti pensiile, ca sunt f mici
5
1
in SUA exista ceea ce se cheama fondul de pensii,pui acolo si la batranete iei de acolo,daca traiesti mai mult decat ai putut anticipa ajungi sa nu mai ai ce lua din acel cont,dar aici in Romania contribui cat contribui si daca ajungi la 90 de ani sau chiar peste constati ca ai primit mai mult decat ai cotizat.Si nu vi se pare ca este o nedreptate ca cei care sunt incadrati in aceeasi categorie de munca sa aibe indemnizatii diferite atunci cand ies la pensie?de ce unu' are mai mult decat altu'?doar pentru ca a avut pile la casa de pensii?pt ca asa se procedeaza,ai pile pe acolo te rezolva
5
1
Pai daca sunt pensonari nemultumiti, nu prea va faceti treaba. Daca ocoliti aplicarea legii, meritat sa fiti dati in judecata. Dati-le drepturile care se cuvin conform legii, lucrati repede si lucrati foarte bine. Pe urma nu se mai plang oamenii.
4
1
stiu pe cineva care are pensie de2000lei,avea1700lei si cu indexarile a ajuns la 2000 lei,si a iesit la pensie imediat dupa 1989cu ajutorul acelei legi speciale care s-a dat atunci,si manca pensie de28de ani,nici n-a contribuit atat,dar beneficiaza pana moare,si stiti ce a muncit?taia chitante la cei care plateau chiria la ICRAL,sa ai o pensie de 2000 de lei cand in ziua de azi salariul minim pe economie este mai putin de atat nu este o nedreptate pentru cei care muncesc?si individa asta are peste 2miliarde bani gheata stransi de-o viata ce-i derept si inca strange ca nu cheltuie toata pensia
3
0
Bai bulangiule...daca te afla barba-su o sa stai in scaun cu rotile toata viata
18
6
De ce de anul in curs se afiseaza doar numarul de cerere al unei persoane care beneficiaza de un bilet de tratament intr-o statiune balneara, sa nu mai vedem cui dati si de cate ori pe an unora bilete? In actul normativ se spune ca o persoana beneficiaza o data la doi ani de un bilet.Dai spaga pleci in fiecare an.Listele fiind afisate pe site erau la vedere si au gasit portita.Sa va fie rusine! Stati ca niste marionete si cand are omul de informatii sta ore la coada iar cand trebuie sa dati un raspuns, va este sila sa deschideti gura.La ziar spuneti ce va convine.
3
2
vreau nr de telefon a lui Doamna,,,
3
4
Ce bine te-ai infipt, la Casa Judetean de Pensii Constanta, coletuta...!!!
6
10
Nu degeaba a zis femeia ca o sa comenteze toti frustratii
10
11
dupa fata ei , cum sa fie un pensionar nemultumit, bravo la ea!
1
11
Machidoancele
6
13
Angajam permanent pasare model Tweety nu mai avem pe cine pune in loc de cand Silvester a mancat tot ce a prins.Daca sunteti interesata va rugam contactati l pe Elmer Fudd la WB studio intrebati la poarta ar trebui sa fie un domn numit Bugssy are urechi mai mari si deobicei un morcov in mana dreapta
3
3
Purtatoarea de cuvant de ce nu spune de cozile care sunt la casa de pensii nu neaparat pt dosar pt orice marunti si mai ales arhiva care are program decat 2 ore pe saptamana lunea si vinerea si astea dupa ora 12 se afla la subsolul unitati iar o persoana cu dizabilitati in carut cum coboara pt un act
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614