REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

La 30 de ani, ai colesterol mare? Ce înseamnă pentru sănătatea ta

La 30 de ani, ai colesterol mare? Ce înseamnă pentru sănătatea ta

Replica API 24 iulie 2020 | 00:00 1009

Hipercolesterolemia (valoarea crescută a colesterolului) în decada a treia și a patra de viață îți crește riscul ulterior de a suferi de afecțiuni ale inimii.

Cei mai mulți dintre adulții tineri presupun că au la dispoziție ani buni până când vor avea motive de îngrijorare în ceea ce privește valorile colesterolului din sânge. Însă descoperirile din 2015 făcute de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Clinică Duke sugerează că până și valorile ușor ridicate ale colesterolului în cazul adulților sănătoși, între 35 și 55 de ani, ar putea avea un impact pe termen lung asupra sănătății inimii acestor persoane, iar fiecare deceniu în care suferim de hipercolesterolemie ne crește riscul de boală cardiovasculară cu până la 39%, potrivit sciencedaily.com, citat de doc.ro.

Aceste descoperiri au fost publicate în jurnalul "Circulation", al Asociației Americane a Inimii (AHA sau American Heart Association). Autorul care a condus studiul, dr. Ann Marie Navar-Boggan, compară efectele cumulative ale colesterolului crescut cu impactul și efectele pe termen lung ale fumatului.

"Numărul de ani în care o persoană a avut colesterolul crescut sau «anii lipidelor crescute» te pot afecta într-un mod similar cu numărul de «ani cu pachete de țigări», adică numărul anilor în care ai fost fumător", a declarat Ann Marie Navar-Boggan. "Acest număr de ani arată ceea ce le facem vaselor noastre de sânge la 20 de ani, la 30 de ani și la 40 de ani pregătește bazele pentru boală care va fi prezența mai târziu în viață noastră. Dacă așteptăm până când vom împlini 50 sau 60 de ani că să ne gândim la prevenirea bolilor cardiovasculare, din păcate, zarurile au fost deja aruncate.", mai spune autoarea cercetării.

Pentru acest studiu, Ann Marie Navar-Boggan și colegii săi de la universitățile Duke, Boston și McGill au examinat datele referitoare la 1478 de adulți care nu sufereau de o boală cardiovasculară la vârstă de 55 de ani, și care au luat parte la un alt studiu (Framingham Heart Study), care a început în 1948.

Puține studii au reușit să adune informații de calitate despre sănătatea cardiovasculară, așa cum a făcut-o studiul Framingham. Datele numeroase colectate de-a lungul timpului le-a permis cercetătorilor să analizeze efectele pe termen lung ale colesterolului la persoanele tinere, un subiect despre care nu se știu foarte multe, deoarece este nevoie de decenii bune în care subiecții să fie urmăriți.

Cercetătorii au calculat perioada de timp în care fiecare participant a avut colesterolul mărit până la împlinirea vârstei de 55 de ani și apoi participanții au fost urmăriți pe o perioada de până la 20 de ani, pentru a se vedea cum nivelurile colesterolului le-au influențat riscul de boală cardiovasculară.

Pentru acest studiu, colesterolul mărit a fost definit că fiind colesterolul non-HDL, egal cu 160 mg/dL sau peste această valoare. Cercetătorii au descoperit rezultate similare pentru pacienții cu colesterol LDL sau colesterolul "rău", care avea o valoare de 130 mg/dL sau peste 130.

La vârstă de 55 de ani, aproape 40% dintre participanții la studiu aveau cel puțîn 10 ani de expunere la colesterolul crescut. În decursul următorilor 15 ani, riscul lor de boală cardiovasculară a fost de 16,5%, de aproape 4 ori mai mare decât procentul de 4,4% observat în rândul persoanelor fără colesterol mărit.

Fiecare decadă de viață definită de colesterolul mărit a crescut riscul de boală de inima cu până la 39%, sugerând astfel că efectele cumulative ale creșterilor ușoare sau moderate ale colesterolului prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea inimii noastre.

Probleme pe termen lung

Surprinzător este că, spun cercetătorii, efectul colesterolului mărit este poate chiar mai puternic în rândul adulților care sunt oarecum sănătoși. Astfel că, deși ții sub control alți factori din viață ta - nu fumezi, tensiunea arterială este normală, greutatea ta este normală, nu ai diabet zaharat - faptul că ai colesterolul mărit pe parcursul a mulți ani tot îți poate cauza probleme de sănătate pe termen lung.

Studiul sugerează că adulții care sunt, totuși, sănătoși de la vârstă de 35 de ani și până la 55 de ani ar putea fi un grup important, care trebuie să ia în considerare mai devreme controlul colesterolului, pentru a nu avea probleme mai târziu.

Ce trebuie să reținem?

Nu este niciodată prea devreme pentru a începe să ne gândim la sănătatea inimii noastre. Prin adoptarea unei diete sănătoase și prin faptul că ne menținem activi din punct de vedere fizic, aceste măsuri ne pot ajută să ne îmbunătățim valorile colesterolului. NU uită că prea mult colesterol acumulat în sânge este un factor de risc care poate însemna un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Dacă ai peste 40 de ani (și chiar dacă ai puțin peste 30 de ani), poți afla foarte simplu dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102