REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

La aniversarea a 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, oficialităţile române au salutat excelentele relaţii bilaterale

La aniversarea a 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, oficialităţile române au salutat excelentele relaţii bilaterale

Replica API 1 noiembrie 2013 | 00:00 365

Turcia a aniversat 90 de ani de la proclamarea independenţei republicii. Cu această ocazie, Consulatul Republicii Turcia la Constanţa a oferit, marţi seara, o recepţie la hotelul Palm Beach din Mamaia. Noul Consul general al Republicii Turcia la Constanţa, Excelenţa Sa Ali Bozcalişkan, şi soţia, au fost gazdele evenimentului la care au participat oficialităţi - diplomaţi, prefectul judeţului Constanţa, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Constanţa, şefi de instituţii, aleşi locali, reprezentanţii UDTR, oameni de afaceri, dar nu numai. În acelaşi timp, la Bucureşti, ambasadorul Turciei în România, Excelenţa Sa Omur Solendil, a oferit un dineu în cadrul căruia a salutat relaţiile de prietenie cu România şi sprijinul pe care ţara noastră îl oferă în contextul aderării la Uniunea Europeană. La dineul de la Bucureşti, de la Ambasada Republicii Turcia în România, au participat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat, dar nu numai.

Marţi, s-au sărbătorit 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia. După desfiinţarea sultanatului, pe 29 octombrie 1923, preşedintele Mustafa Kemal Ataturk a fondat Republica şi a pus bazele noului stat turc, aplicând un set de reforme al căror scop a fost modernizarea vieţii sociale, economice, politice şi culturale. "Pace în ţară, pace în lume!" - este sloganul lansat de făuritorul Turciei Moderne, Kemal Ataturk. Tot marţi, în Turcia, în prezenţa unor oficialităţi din mai multe ţări, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat primul tunel feroviar pe sub Bosfor, Marmaray. Inaugurarea cu mare fast a proiectului, al cărui cost a fost estimat la 3 miliarde de euro, a avut loc cu prilejul Zilei Naţionale a Turciei, iar la acest eveniment a participat şi premierul României, Victor Ponta.

Punte între Orient şi Occident

Aniversarea a 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia a fost marcată de diplomaţii turci aflaţi în România prin organizarea unor dineuri - la Bucureşti, ambasadorul Turciei în România, Excelenţa Sa Omur Solendil, i-a avut, printre invitaţii la eveniment, pe ministrul Titus Corlăţean, care a ţinut să declare: "Aş dori să subliniez vocaţia fundamentală a Turciei de a crea legături între culturi şi civilizaţii diferite, de a construi o punte între Orient şi Occident, între lumea creştină şi cea musulmană. Relaţia noastră este amplificată de o cooperare economică remarcabilă, cu un potenţial ridicat", a spus ministrul român de Externe. Totodată, ministrul Titus Corlăţean l-a asigurat pe ambasadorul turc de sprijinul României privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a remarcat "excelentele relaţii în toate domeniile dintre cele două state, România şi Turcia". Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat, a transmis ambasadorului Turciei în România mesajul de bine din partea comunităţii turco-tătare din România, ale căror interese le slujeşte în ţara noastră. În afară de acest dineu oferit de ambasadorul Turciei în România, în cursul serii de marţi şi la Constanţa a fost organizat un eveniment în cadrul căruia a fost marcată aniversarea a 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia. "Am început misiunea diplomatică aici acum 20 de zile, şi am început prin acest eveniment, prin sărbătorirea Zilei Naţionale a Republicii Turcia, am serbat astfel 90 de ani de la fondarea statului turc modern - Turcia. Sunt fericit să mă aflu printre oamenii din comunitatea turcă - tătară şi de asemenea alături de reprezentanţii autorităţilor române", a transmis, cu această ocazie, Ali Bozcalişkan, Consulul General al Turciei. La rândul său, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola a declarat: "Trăim aici de sute de ani într-o deplină înţelegere, într-o deplină armonie şi vrem să continuăm în acelaşi fel. Aşteptăm ca şi în plan economic să crească schimburile de mărfuri şi să avem cât mai mulţi investitori turci în judeţul nostru".

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218