REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"La Casa de Sanatate e trai nineaca, sa nu ne trimita pacientii daca ei nu dau banii"

"La Casa de Sanatate e trai nineaca, sa nu ne trimita pacientii daca ei nu dau banii"

Replica API 30 septembrie 2010 | 00:00 101

Managerul Spitalului Judeţean, Danut Capatana:

Managerul Spitalului Judeţean, Danut Capatana:

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, a comentat, ieri, că dacă în Clinica de Cardiologie nu mai sunt bani, nu este vina spitalului. "Clinica primeşte fonduri separate de la minister. Lipsa banilor se resimte peste tot, iar dacă sunt probleme, să nu ne trimită pacienţii pe cap, să se ducă pacienţii la Casa de Sănătate, pentru că acolo cotizează. La Casa de Asigurări e trai nineacă. Toată lumea spune că spitalul e vinovat, dar noi prestăm nişte servicii pentru care ni se decontează, iar dacă cei de la Casă nu reuşesc să colecteze banii, asta e o altă poveste", a declarat Căpăţână.

Managerul a ţinut să precizeze că, în pofida celor anunţate de Ministerul Sănătăţii, pentru Spitalul Judeţean a fost deblocat doar un post şi nu mai multe, respectiv 2 posturi la Unitatea de Primiri Urgenţe. "Ministerul a anunţat că deblochează, pentru toată ţara, 2.000 de posturi, când este nevoie de 15 mii", spune Căpăţână. Criticat în aceste zile pentru măsurile de disponibilizare şi schimbare a şefilor de secţii, managerul susţine că a acţionat conform legii. Ba mai mult, în ciuda deciziei reprezentantului Guvernului de a ataca în contencios schimbarea şefilor de secţii, Căpăţână susţine că "funcţionăm la fel ca şi înainte, cu aceeaşi şefi de secţii, nu cu înlocuitori. Trebuie să se înţeleagă că sunt şefi interimari, până la organizarea concursului. Aplic legea, iar dacă cineva interpretează legea altfel, e treaba lui. Eu sunt manager al spitalului, executant, şi duc la îndeplinire ce a decis Consiliul de Administraţie al spitalului şi hotărârile preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, care sunt lege pentru mine", a susţinut Căpăţână. "Disponibilizările încercăm să le facem cât mai... soft, aşa că din 200 de persoane anunţate iniţial vom disponibiliza doar 165. Diferenţa sunt angajaţi pe care i-am redistribuit pe secţii unde erau posturi descoperite", a mai afirmat Căpăţână, el precizând şi faptul că are disponibilitatea de a discuta cu sindicaliştii, în ciuda faptului că acesta l-au reclamat că nu este de găsit pentru negocieri. "Chiar azi (ieri -n.r.) am avut o întâlnire în cadrul comisiei paritare, au formulat şi nişte solicitări, pe care le-am avut în vedere, ca de exemplu câţiva angajaţi de la farmacie să fie trecuţi pe alte posturi pentru a nu fi disponibilizaţi", a mai precizat Căpăţână, el adăugând, ca o concluzie şi un răspuns la acuzaţiile cum că ar face modificări în organigramă cu încălcarea legii, că "a fost aprobat şi publicat normativul după care am efectuat schimbările".

După morgă, şi spălătoria spitalului se externalizează

"Sperăm până la sfârşitul anului să organizăm şi concursul pentru ocuparea posturilor de şefi de secţii", spune managerul, care a mai explicat că, între timp, vor continua lucrările de modernizare a UPU - corpul vechi, Ministerul Sănătăţii asigurând în acest sens suma necesară. "Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean şi ne vom ocupa şi de partea de intrare în spital, să o renovăm, dacă tot se face parcarea, apoi de Secţia de Obstetrică-Ginecologie, etajul 7", susţine Căpăţână. Referitor la externalizările "cu cântec", managerul declară că toate s-au făcut şi se vor face conform legii. "Am avut controale de peste tot, şi de la Ministerul Sănătăţii, şi de la ANRMAP, şi de la DSP, şi de la CJAS... nu au găsit nimic în neregulă. Nu ştiu cum se face, dar comisiile parcă au venit chitite pe laborator, asta pentru că am lucrat eu la Synevo înainte", a explicat Căpăţână, atingând astfel şi un punct sensibil: "Şi dacă am lucrat, care e problema? Dacă aş fi lucrat la Microsoft, spitalul nu mai avea voie să ia componente de la Microsoft? Licitaţia pentru laborator a fost transparentă, se putea înscrie oricine", a mai spus Căpăţână. La fel, susţine el, şi pentru morga spitalului, care şi ea este în stadiu de "scoasă la mezat". Următorul serviciu pe lista externalizărilor: spălătoria, susţine Căpăţână, în momentul de faţă fiind întocmit studiul de fezabilitate în acest sens.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102